کاندیداهای انتخابات شورای اسلامی شهر میبد راهکارها و برنامه های خود را در زمینه میراث فرهنگی شهرستان ارائه نمودند.
در ادامه بحث میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان میبد در ارتباط با پاسخ به سوالات کانال مناظره و ارائه راهکارهای کاندیداهای انتخابات شورای اسلامی شهر میبد به ارائه مطالبی در این زمینه می پردازیم :
محمد رضا اشرفی با کد 126 در ارتباط با زنده نگه داشتن بافت تاریخی، برنامه ها و راهکارهای خود را چنین عنوان نمود :محدود کردن بافت تاریخی ميبد و تاسیس شهرداری ناحیه تاریخی ، تبدیل خانه های قدیمی به سوئیت سنتی و بوم گردی با موافقت صاحبان آن و اجاره آن خانه هاابه مسافرین ، ایجاد موسسه گردشگری ميبد و آموزش تعدادی از جوانان و راننده تاکسی جهت معرفی مناطق گردشی ميبد و در اختیار گذاشتن منازل قدیمی ، خاک برداری از مخروبه های قدیمی که زباله دان شده و مرمت خانه های سنتی با همکاری صاحبان و تیم مرمت ، شناسایی خانه های قدیمی برای استفاده مردم و مسافرین ، آموزش علاقه مندان ميبدي به هتل داری سنتی و استفاده از حمام های قدیمی و آب انبار و قلعه به عنوان کافی شاپ ، مکان ورزشی ، بوم گردی و غیره که موجب اشتغالزایی می شود و راه اندازی سایت گردشگری ميبد با مجموعه کامل معرفی مکانهای دیدنی ، خانه های سنتی ، رستورانهای قدیمی و غیره.
علی اصغر دهقانی با کد کاندیداتوری 175 اولین اقدام را تاسیس سازمانی زیر نظر شهرداری با مشارکت سازمانهای میراث فرهنگی و راه و شهرسازی دانست که به منظور اعمال وحدت رویه در امور ارزیابی و ظرفیت شناسی و ارائه طرح جامع تفضیلی تخصصی و دقیق توام با مدیریت یگانه محور در جهت پیشبرد اهداف پایدار حفاظتی-اقتصادی وگردشگری( کوتاه مدت و بلند مدت ) پیشبینی شده ؛ ایجاد شود.
وی برنامه های خود را در خصوص معرفی جاذبه های گردشگری چنین بیان کرد : ابتدا در جهت معرفی دقیق ، کتاب مصور جامع گردشگری میبد با چاپ عالی و تحت حمایت اسپانسر به گونه ای ارزان قیمت در اختیار شرکتهای گردشگری داخلی و از طریق کنسولگریهای ایران در سایر کشورها در اختیار شرکتهای گردشگری خارجی قرار گیرد ، همچنین تلاش شود اماکن تاریخی بیشتری از میبد نظیر یخچال میبد ، نارین قلعه و …. ثبت جهانی یونسکو گردد.
این کاندیدای شورای شهر افزود : تلاش می شود با تشویق مالکین خانههای قدیمی ( شبیه موزه سکه حیدرزاده و موزه آب یزد ) موزههای دائمی در زمینه صنایع دستی و آداب رسوم قدیمی ایجاد گردد.
وی با بیان اینکه در کنار بهرهبرداری و معرفی هرچه کاملتر جاذبههای تاریخی فعال موجود ؛ لازم است بستر هایی جهت جاذبههای دیگری نیز ایجاد شود ، افزود : مالکین دارای اماکن قدیمی در بافت تاریخی که ارزش معماری را دارند با اعطای تمهیدات حمایتی نظیر پروانه تعمیرات رایگان و… تشویق به اموری نظیر به روز نمودن اماکن بمنظور بهرهبرداری در قالب هتلها واماکن اقامتی بهداشتی جذاب سنتی نمود ، همچنین تشویق به ایجاد فضاهای موزهای بمنظور معرفی و ارائه دانشهای بومی نظیر فن قنات ، فنون بافندگیهای مختلف نظیر زیلو و نساجی و … ، فنون سفالگری و محصولاتی از این طیف.
علی اصغر دهقانی عنوان کرد : شهرداری نیز با مدیریت شهری در این مناطق نظیر بازسازی و بهبود شبکه معابر گردشگری و مدیریت بالادستی در این جهت ؛ نظیر هدایت فعالیتهای عمرانی عمومی و خصوصی در قالب طرح جامع و تفضیلی به روز شده در رونق این بخش میتواند نقش آفرینی داشته باشد ..
وی افزود : البته در حال حاضر بدون در نظر گرفتن طرح جامع خاص و تولیت سازمان واحد در این زمینه بطوری که چرخه اقتصادی و سودآوری قطعی سرمایه گذاری در آن را به گونه های مداوم هدایت ننماید ، کل طرح را محکوم به شکست می گرداند.
حبیب الله دهقانی با کد 174 در خصوص حفظ بافت سنتی بیان کرد : نظام شهرسازی موجود شهر میبد متعلق به دوران ساسانی می باشد که شامل سه بخش کهن دژ ، شارستان و بیرونه ها یا همان محلات می شود که شامل 17محله می باشد.
وی افزود : میبد به عنوان اولین باغ شهر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. و همچنین چندین سال است که در فهرست پیشنهادی ثبت جهانی می باشد. با این در این شهر تاریخی با این حجم وسیع آثار بی نظیر تاریخی که شاید در جهان نمونه باشد اکثر مسئولین و مردم ، اداره میراث را متولی حفظ این بافت می دانند ، اما میراث به تنهایی توان این کار را ندارد ، متاسفانه در این راه در گذشته ، نه اعضای شوراهای شهر سابق و نه اعضای شهرداری اقدام قابل توجهی برای بهبود وضعیت نابسامان این بافتهای تاریخی انجام نداده اند بلکه در برخی موارد سنگ اندازی هایی هم می شود.
حبیب الله دهقانی در ادامه بیان کرد : لازم است دیدگاه شهرداری و شورا را نسبت به بحث میراث فرهنگی تغییر داد و شهرداری را در مقوله مرمت بافت تاریخی به صورت عملی و اجرایی درگیر کرد. چون معتقدم این بافتهای تاریخی محلات که هنوز هم زندگی در آنها جریان دارد جزئی از شهری هستند که در آن زندگی می کنیم و راهکار این کار هم فعال سازی سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری میبد است در کوتاه مدت و همچنین پیگیری برای ایجاد شهرداری ناحیه تاریخی در میبد. البته استفاده از تجربیاتی که در شهر های دیگر اجرا می شود می تواند موثر باشد .
وی افزود : در ابتدای شورای شهر جدید تشکیل کار گروه تخصصی میراث فرهنگی متشکل از افراد تاثیر گذار در ارگانهای متفاوت شهرستان و مرکز استان لازم است تا بتوان توان اجرایی در این زمینه را با حمایت این کار گروه افزایش داد.
این کاندید شورای شهر در ارتباط با معرفی جاذبه های گردشگری شهر میبد بیان کرد: با توجه به پتانسیلهای بالایی که وجود دارد در زمینه معرفی آثار ضعیف عمل شده است .در ابتدا شورای شهر باید با همکاری اداره میراث فرهنگی تدابیری را بیاندیشد که افرادی به عنوان لیدر یا راهنما آموزش ببینند برای معرفی آثار قابل بازدید ، افرادی را داشته باشیم تا لیدرهای همراه با گردشگران میبد را به دلخواه خود و یا به اشتباه شهر همجوار معرفی نکنند. دوم اینکه شورای شهر با همکاری اداره میراث فرهنگی و آموزش و پرورش به تعلیم و معرفی شهر تاریخی خود در مدارس از سنین پایین اقدام کند تا در ابتدا نسل آینده ما با ارزش و اهمیت این شهر و آثار بی نظیر آن آشنا شود، زیرا این نسل در آینده مبلغ و حافظ این شهر می شوند.
وی افزود : با توجه به اینکه شهر میبد چندین سال است که در لیست نامزدهای ثبت جهانی میباشد و اقدامات کمی هم در این زمینه انجام شده است شورای شهر باید تلاش کند که اقدامات لازم برای تشکیل پرونده ثبت جهانی میبد شروع شود ، زیرا این امر نیاز به یک همدلی کامل در سطح کلان و خرد شهرستان دارد.
حبیب الله دهقانی در ارنباط با جاذبه گردشگری میبد عنوان نمود : برای ورود و خروج گردشگر در سطح شهرستان نیاز به وجود زیرساخت مناسب می باشد که متاسفانه در این زمینه اقدامات قابل توجهی با توجه به حجم بالای بافت و آثار تاریخی در میبد انجام نگرفته است.
وی افزود : یکی از اقداماتی که در زمینه ایجاد جاذبه های گردشگری می توان انجام داد، بهسازی بافت محلات قدیمی شهر می باشد که شامل بدنه سازی،کف سازی و نورپردازی بافتهای تاریخی است . مورد دوم وجود امکانات و تاسیسات و خدمات لازم برای یک زندگی آسوده در بافت تاریخی است ، همچنین حمایت و تشویق بخش خصوصی برای ورود به عرصه گردشگری که به عنوان صنعت پاک شناخته می شود. انشاالله در شورای آینده سیاستهای تشویقی را برای فعالیت در زمینه صنعت گردشگری و همچنین برای ساخت و سازهای جدیدی که در محلات مختلف طبق الگوی معماری ایرانی اسلامی باید انجام شود ، بگذاریم .
سید علی محمد میرحسینی با کد 268 بیان کرد : در شورای دوره چهارم برای تشویق سکونت در بافت قدیم صدور پروانه رایگان اعلام شد ، این یک راهکار هست و می توانیم با مرمت بافت قدیم با مشارکت میراث و بخش خصوصی و سرمایه گذاری در این بافت و دمیدن روح تازه به این بافت با ارزش , شهروندان میبدی را برای سکونت در این بافت ترغیب نماییم.
وی در ارتباط با معرفی آثار گردشگری میبد با اشاره به دو راهکار اظهار داشت : لازم است آثار تاریخی ارزشمند به ثبت ملی برسد زیرا بدین ترتیب شناسنامه ای که مشخصات اصلی و هویت اثر را معرفی می کند، صادر می گردد. مثل زیلو که ثبت جهانی شد ، دیگر اینکه معرفی آثار تاریخی مذهبی و فرهنگی از طریق تهیه فیلم ، مصاحبه ، استفاده از شبکه های مجازی و چاپ کتابهایی در این زمینه صورت گیرد .
این کاندید شورای اسلامی شهرستان میبد در ارتباط با جذب گردشگر بیان کرد : تنها راه اسکان دادن توریست این است که زیر ساختها فراهم باشد. یعنی تا فضای فیزیکی و فرهنگ برخورد مناسب مناسب با توریست وجود نداشته باشد قطعا سکونت توریست غیر ممکن هست و ما با فرهنگ سازی و مشارکت با بخش خصوصی می توانیم زیرساختهای فیزیکی و اجتماعی و فرهنگی سکونت توریست در شهرستان را فراهم کنیم.
سید سعید موسوی با کد 265 در خصوص حفظ بافت سنتی بیان کرد : بافت سنتی موضوع بسیار پر اهمیتی می باشد که باید ابتدا مطالعات بنیادی در مورد آن انجام شود. لازم است در خصوص اهمیت و ارزش بافت تاریخی ، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی شود و نیز از راهکارهای شهرهای سنتی موفق نظیر اصفهان الگو برداری شود. مثلا شهرکهای جدید در حاشیه شهر طبق اصول شهرسازی احداث شود تا از تخریب خانه های سنتی به بهانه مسکن جوانان جلوگیری شود.
وی افزود : به علاقه مندان احیا کننده اماکن سنتی بها داده شود و حمایت جدی کنند تا بقیه هم تشویق شوند. باید احیا بافت به صورت متمرکز و روند قارچی انجام شود. نه به صورت پراکنده , چون یک بافت احیا شده برای تورها بسیار جذاب تر بوده و برای آنها ارزش بازدید دارد.
این کاندید در باره معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان میبد عنوان نمود : در ابتدا باید یک ایستگاه اطلاعات توریست . در میدان شهرداری احداث شود. تمام اطلاعات گردشگران , از جمله ایمیلشان گرفته شود و تمام مراسمات فرهنگی و مذهبی و …. و نیز مکانهای گردشگری جدید . ماهانه به ایملشان فرستاده شود تا پویایی و زنده نگاه داشتن نام شهر در کل دنیا یاد اوری شود، با تخصیص اعتباری در حوضه گردشگری مستند میبد ساخته و در شبکه های تلویزیون رسانه ای شود که بازتاب بسیار خوبی خواهد داشت ، انجیوهای میراث دوست و سمنها را فعال کرده و انها را بسیار جدی حمایت کنیم چه بسا که این گروهها چون با عشق و علاقه کار می کنند بسیار موفق تر عمل می کنند و روابط قویتری دارند . ورودی شهر تابلوی گردشگری نصب شده ، تمام اطلاعات و ادرس اماکن تاریخی و گردشگری درج گردد، تمام اماکن و نقاط , توسط کارشناسان درجه بندی و گرید بندی شود و طی تابلو های متحد شکل روی محل و نیز در سایت اینترنتی گردشگری میبد اطلاع رسانی شود.
وی در زمینه جذب توریست بیان کرد: برای نگه داشتن گردشگر در شهر باید ابتدا مسائل زیر بنایی شهر درست شود. از جمله بحث اسکان که باید از طریق بخش خصوصی حمایت شود ، حداقل مراحل قانونی و مجوزها برای هتلهای سنتی و خانه های بومگردی منظور گردد، همچنین امکانات خدماتی مانند سرویس بهداشتی ، خط واحد و تابلوهای راهنما با زبان فارسی و لاتین ساماندهی شود.
موسوی افزود : از همه مهمتر این است که باید برای گردشگر سناریو نوشته شود. یعنی فقط خود مکان گردشگری مهم نیست بلکه باید در کنار این همه پتانسیل گردشگری که داریم یکسری برنامه ها و مراسم و جشنواره ها برگزار گردد که زمان گردشگر پر شود. در غیر این صورت گردشگر طی نصف روز تمام اماکن را بازدید کرده و می رود.
منبع : کانال مناظره کاندیداهای شورای شهر – https://t.me/joinchat/AAAAAD_tOuK36jV9F0TWVA