افزایش نشاط جامعه، احترام به سنتها، ارتقای دیدگاه فرهنگی مردم ، ارتقای کیفیت تولید و بازار صنایع دستی میبد از دیدگاه کاندیداهای شورای اسلامی شهر و روستای اشهرستان میبد چیست ؟
سوالات مناظره دوم کانال مناظره کاندیداهای شورای اسلامی شهر میبد
برنامه های فرهنگی شهرستان میبد، در راستای افزایش نشاط جامعه ، احترام به سنتها، ارتقای دیدگاه فرهنگی مردم و … را چگونه توصیف میکنید؟
وضعیت فعلی هرکدام از صنایع دستی میبد: شامل سفال و سرامیک، زیلو و کاربافی را چگونه ارزیابی می کنید؟
نقاط ضعف و قوت بازار تولید صنایع دستی میبد را چه چیز هایی میدانید؟
راهکار اجرایی و عملی برای ارتقای کیفیت تولید و بازار صنایع دستی میبد را چه میدانید؟
پاسخ کاندیدا ها به این سوالات
سید علی محمد میرحسینی کاندیدای شورای اسلامی شهر و روستا در شهرستان میبد بیان کرد : در شهرستان میبد ما با دو مشکل روبه رو هستیم یکی اینکه ارگانهای دولتی برنامه ای مدون برای اجرای برنامه های شاد و افزایش نشاط اجتماعی ندارند و دوم اینکه اگر نهادی غیردولتی هم برنامه ای داشته باشد اکثرا با مخالفت گروههایی در داخل شهرستان روبه رو خواهد شد . بنا براین در ابتدا دید مسئولین ما باید به این سمت برود که مردم علاوه بر برنامه های عزاداری به شادی هم نیاز دارند و دوم اینکه کارگروهی در سطح شهرستان تشکیل شود تا حامی اجرا کنندگان برنامه های اجتماعی باشد .
وی افزود : متاسفانه صنعت سفال با توجه به ورود محصولات چینی در وضعیت بدی به سر می برد، ولی صنایع زیلو و کاربافی در حال احیاء هستند ، بطوریکه به تازگی زیلو نیز در آستانه ثبت جهانی قرار دارد.
این کاندید شورای شهر گفت : برای خروج از وضعیت بحرانی صنعت سفال اولا باید از ورود محصولات چینی به خصوص در منطقه کارگاههای سفال میبد جلوگیری کرد و ثانیا با تشکیل کارگاهها و بازارچه های فصلی و تشکیل سمینارها و دعوت از اساتید داخلی و خارجی به سمت جهانی کردن این صنعت برویم.
وی افزود : خوشبختانه صنایعی نظیر زیلو هم به جایگاه واقعی خود برگشته اند و باید حمایتها مادی و معنوی در این زمینه بیشتر شود.
سید علی محمد میرحسینی با بیان اینکه باید کارگروهی در زمینه معرفی فرهنگ و مراسم ها تشکیل کردد ، افزود : این کارگروه یک تقویم مدونی را برای ایام مختلف سال برنامه ریزی کند و مسیرکه مشخص شد با دعوت از گروههای مذهبی و فرهنگی و اجتماعی برنامه ها را بصورت فصلی چیدمان کنیم ، با این کار هم مسیر راه مشخص است و هم می توانیم با برنامه ریزی سالیانه ای که انجام دادیم ، جذب توریست هم نمائیم و فرهنگ خودمان را به قولی صادر کنیم یا به عبارتی محلی کار کرده ایم ولی به جهانی صادر کرده ایم.
سید سعید موسوی کاندیدای شورای اسلامی شهر و روستا در شهرستان میبد بیان کرد : : با توجه به آمارهای شنیده شده .میبد از جمله شهرهایی است که در آن نقش شادی و نشاط کم رنگ است و این در حالی است که هر روز آمار بیماریها و طلاق در شهرمان رو به افزایش است. مسئولین باید در این زمینه چاره اندیشی کنند . باید حمایتهای مالی خیران شهر را طوری جهت دهی کنند که همراه با اینکه مسجد می سازند فرهنگسرا ، تماشاخانه و نمایشگاه فرهنگی هم بسازند .
وی افزود : می توان برای شادی خانواده ها در ایام شادی جشنواره های شاد و متنوع برپا کرد. لازم است فراتر از گذشته قدم برداریم و از دایره دور خود بیرون آمده ، کارهای جدیدی را امتحان کننم . ( تمام مراسمات ما تکراری است) .
این کاندیدای شورای شهر عنوان نمود : برای جلوگیری از اعتیاد جوانان به قلیان و غیره باید کلاسهای آموزشی هنری تشکیل داد و با تبلیغ فراوان آنها را جذب کرد، در پایان طی جشنواره ای از هنر جوانان استفاده کرد تا تشویق و ترغیب شوند، در ایام و مراسمات شادی همانند محرم که همه جامه سیاه به شهر می پوشانیم ، در زمان شادی هم لباس شادی و هفت رنگ به شهر بدهیم،همچنین گرافیک شهر را پویا و زنده نگه داریم . نه اینکه پرچم ایران سر میدان آن قدر بماند که رنگ ببازد و بپوسد..
وی در خصوص صنایع دستی گفت : به حمد خدا در ارتباط با صنعت زیلو ما چند سال گذشته پیشرفت خوبی داشتیم ، ضمن بالا رفتن تنوع محصولات و پژوهش های جهاد دانشگاهی ، چند کتاب هم در این زمینه ارائه گردید . در صنعت کاربافی نیز رونق و بازار خوبی در حال انجام است . چون هزینه راه اندازی پایین می باشد می توان با تخصیص وامهای کم برای خانمهای خانه دار شغل ایجاد کرد. ولی در حوزه سفال ما مشکلات بسیار داریم ، از جمله نداشتن صنف و اتحادیه منسجم . و نیز نا مناسب بودن گل سفال بدلیل عدم وجود کارگاه گل شویی که باید به فکر احداث آن باشیم. و قیمت ارائه بالا توسط فروشندگان که نتوانستند با لاله جین همدان رقابت کنند.
سید سعید موسوی در ادامه گفت : باید در راستای مسیر گردشگری به عنوان مثال در برج کبوتر خانه یک نماشگاه دائمی صنایع دستی دایر کنیم که گردشگران با صنایع دستی آشنا شده و خرید نمایند. حتی با تخصیص هزینه و نیرو توسط ارگانهای مربوطه در نمایشگاه های خارجی و داخل کشور شرکت کرد و نام صنایع دستی میبد را پر آوازه کرد.
وی افزود : در خصوص حرکتهای خود جوش مردمی مثل مراسم اعیاد یا روز عاشورا و غیره باید بهترین آنها انتخاب شده و رسانه ای شود و حتی در یونسکو و… ثبت جهانی شود. چه بسا بسیاری از گردشگران مشتاق دیدن مراسمات ما هستند و با برپایی کلاسهای آموزشی دست اندرکاران مراسم را به اطلاعات روز آشنا کرد.
محمد رضا اشرفی کاندیدای شورای اسلامی شهر و روستا در شهرستان میبد بیان کرد : برای افزایش نشاط و شادابی اجتماعی و کاهش بیماریهای روحی و افسردگی و مشکلات خانوادگی که متاسفانه ميبد از شرایط مناسبی برخوردار نیست ، برنامه های من در این حوزه ، ایجاد نشاط اجتماعی با شاداب نمودن فضای خیابان ها ، پارکها و مکانهای عمومی با کمک هنرمندان و صاحبنظران و نیز افزایش مهارتهای زندگی عملی در مدارس ، مهدهای کودک ، مجالس عمومی با استفاده از مدرسین و با کمک سازمانهای مردم نهاد و مذهبی جهت ارتقای فرهنگ شاد زیستن و عدم منافات با شرع و اسلام و استفاده از ظرفیت مساجد جهت رفع معضلات اجتماعی می باشد .
وی در ادامه افزود : به نظر من وضعیت صنایع دستی بویژه زیلو و سفال رو به رونق است و برای افزایش این رونق آموزش خانواده های علاقه مند و افراد تحت پوشش برای کسب مهارت ، ‘ایجاد بازار صنایع دستی دائم در دید گردشگران و شهرهای بزرگ ، استفاده از این صنایع در هتل های سنتی ، نصب المان دار زیلو در مرکز تولید آن یعنی بشنيغان ، و نام گذاری میدانی به نام زیلو برنامه های خوبی است که می تواند اجرا شود.
این کاندید شورای شهر در ارتباط با معرفی فرهنگ میبد اظهار نمود : شاخص سنتی در ميبد یعنی پختن آش حسین و دسته شاه حسن یا حسین لازم است ثبت یونسکو شود ، همچنین متمرکز نمودن مراسم کل ميبد با محوریت مرکز شهر برای اجرای مراسم عاشورا و مراسم نخل برداری اول ماه محرم پبشنهاد می کنم . خودجوش و مردمی بودن مراسم مذهبی از نقاط قوت آن است و باید هزینه های اضافي آن صرف نیازهای واقعی جامعه و مستمندان شود.
محمد رضا هدایی کاندیدای شورای اسلامی شهر و روستا در شهرستان میبد در ارتباط با برنامه های فرهنگی و نشاط اجتماعی در شهرستان میبد بیان کرد: برنامه های فرهنگی شهرستان به شدت ضعیف است. امروزه شاهد نگاه بی تفاوت مسئولین و هراز گاهی شعار گونه نسبت به این حوزه هستیم . برنامه های من در این راستا افزایش فعالیت های اجتماعی گروهی مانند پیاده روی خانوادگی ، کویر نوردی ، برگزاری مراسم جشن ها و کنسرت ها با ایجاد زیر ساخت های درست، مسابقات علمی فرهنگی و حمایت از سیاستهای مردم نهاد می باشد .
وی افزود : برنامه امسال میراث به نام کوچه تکانی یا آب و جارو از نمونه های خوب این اقدامات فرهنگی بود که برگرفته از متن جامعه ما و یادآور و زنده کننده خاطرات بود ، ان شا ا… در این راستا ما باید به جد اقدام کنیم.
این کاندید شورای شهر میبد در ادامه عنوان نمود : : صنایع دستی یکی از مصادیق حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است . هم از جنبه تولید ثروت و هم موازین ثروت و اشتغال و در این حوزه با ضعفها و نقاط قوتی نیز روبرو هستیم ، ضعف هایی چون کمبود امکانات مالی برای پشتیبانی و توسعه صنایع دستی ، عدم حضور فعال افراد و جوانان به بحث فراگیری و آموزش علمی در این حوزه ، کمبود نیروی انسانی اداری در اداره میراث فرهنگی میبد و عدم عرضه مناسب ، همچنین نقاط قوتی نظیر : وجود صنایع اصیل در میبد مانند زیلو و سرامیک و سفال و کاربافی و….، حضور استادکاران ماهر در این حوزه ها، قابل عرضه بودن و رقابت در سطح کشور به لحاظ زیبا سازی و کیفیت ها ، ورود اموزش عالی در راستای عملی کردن این صنعت و ایجاد NGO
وی برنامه های خود را در این حوزه چنین عنوان نمود : ورود سازمانهای مردم نهادها ، ورود آموزش عالی در راستای عملی کردن این صنعت . ایجاد آمورشکده های فنی و حرفه ای و تخصص در این زمینه ها ، برند سازی در سطح ملی و جهانی ، ایجاد زیرساخت و مکان مناسب مانند بازارچه های سنتی برای جذب بیشتر توریست داخلی و خارجی و تبلیغات در فضای مجازی
محمد رضا هدایی در خصوص معرفی فرهنگ شهر میبد گفت : با ذکر یک مثال به سوال جواب خواهم داد ، مثلا تعزیه خود می تواند یکی از عوامل جذب توریست شود ، همانند نمایش های خیابانی بسیاری از کشورهای اروپایی که سالانه هزاران نفر را به خود جذب میکند . برای به نمایش درامدن کارهای هنری ما نیازمند مکان های مناسب و در شان آن کار هستیم .
وی افزود : ما در میبد هنوز موزه ای خوب برای نمایش آثار خود نداریم ، یک گالری برای نمایش نقاشی ها و خوشنویسی ها نداریم . باید با گداشتن مسابقات معماری هم با ایجاد معماری زیبا و هم آثاری که در آن قرار می گیرد جذب سرمایه کنیم . برای به نمایش درآمدن این رویداد ها نیز از طراحان زبده شهری باید کمک گرفت.
داوود دهقانی فیروزآبادی با کد 171 بیان کرد : در بحث فرهنگی در سال اول شورای شهر شاهد برگزاری جشنواره بسیار خوبی با حضور آقای هدایی بودیم که این جشنواره در مکان عمومی چون پارک بهاران برگزار شد و مردم از آن استقبال خوبی به عمل آوردند و این خود باعث نشاط مردم شد . اما پس از آن جشنواره ای برگزار نشد و اگر هم برگزار خیلی محدود و آن هم در سالن ها که بسیاری از مردم نتوانستند در آن مکان ها حضور پیدا کنند. ما باید به سمت و سویی برویم که در راستای ارتقای نشاط روحی مردم تلاش کنیم .
وی افزود : احترام به سنتها که سنتهای خوبی در میبد وجود دارد ، نظیر آش شولی ، زیلو ، سفال و سرامیک ، کاربافی و … که همه اینها برندهای این شهر هستند و باید به آنها اهمیت داده شود ، برگزاری سمینارها ، همایشها و .. می تواند اینها را به سطح کشور و جهان بشناساند.
این کاندید شورای اسلامی شهر میبد در رابطه با ارتقا دیدگاه فرهنگی مردم ضمن اشاره به اینکه شورای شهر با همیاری کلیه مسئولین این شهرستان توانایی انجام این کار را دارد ، عنوان نمود : لازم است به گروهک هایی که در راستای روحیه مردم تلاش می کنند بابت مراسم مذهبی ، بها داده شود. در این زمینه می توان مراسم های تعزیه که در سطح شهر برگزار می شود ، انجام این مراسم را در بافت تاریخی نظیر نارین قلعه به وجود آورد.
وی افزود : مراسم هایی نظیر نخل برداری که مردم در شب عاشورا در یک مسیر طولانی نخل را حمل می نمایند ، به عنوان یک برند شناخته می شود و باید ثبت ملی شود که متاسفانه در این زمینه کار نشده است .
داوود دهقانی در خصوص صنایع دستی گفت : ما در این زمینه برای شناساندن صنایع دستی به شهرهای دیگر و همچنین در سطح دنیا باید با شهرهای دیگر در ارتباط و تعامل باشیم ، هم اکنون زیلوی بزرگی که در شهر میبد بافته شده در موزه تبریز وجود دارد.
وی افزود : ما در حوزه صنایع دستی وضع مطلوبی نداریم ، لازم است حمایتهایی در این رابطه صورت گیرد زیرا در صورت عدم حمایت شاهد از بین رفتن آنها در آینده خواهیم بود.
دهقانی با بیان این که در حوزه فعالیتهای ورزشی حمایتی به آن صورت نمی شود، افزود یک ورزشکار برای رفتن به مسابقات در سطح کشوری و جهانی ، شاید هزینه رفتن به مسابقات را نداشته باشد و متاسفانه حمایتی هم از او صورت نمی گیرد ، اما بعد شاهد موفقیت جهانی همین ورزشکار که خود را به مسابقات رسانده ، هستیم و این خود افتخاری برای شهرمان است .
سید ناصر امامی میبدی با کد 142 با اشاره به فعالیتهایی که در زمینه نشاط اجتماعی صورت گرفته و خود متولی آن بوده ، افزود : ما چند سال پیش در میبد جشن زیر آسمان شهر با حضور حمید لولایی و کیومرث ملک مطیعی را داشتیم و با استقبال خوبی هم روبرو شد ، همچنین جشنواره دفاع مقدس را با حضور گروه های موسیقی سنتی استانهای مختلف بود که مورد استقبال بسیار شایسته ای قرار گرفت و شخصا معتقدم این اتفاقات در حوزه نشاط اجتماعی باید اتفاق بیفتد و استمرار داشته باشد.
وی افزود : می توانیم برگزاری جشن ها را به خود گروه ها ، انجیوها و دسته جاتی که در میبد هستند بسپاریم که در حال حاضر هم به رشد خوبی از حیث فکری ، کاری و امکاناتی که ار جنبه منابع انسانی نیاز است ، رسیده اند. آنها خود می توانند متولی باشند ، نیازی نیست که شورای شهر متولی باشد ،شورا می تواند نقش نظارتی را داشته باشد.
این کاندید شورای اسلامی شهر میبد با بیان این که چهار هنر زیلو ، سفال ، سرامیک و کاربافی مخصوص شهرستان میبد است ، عنوان نمود : در حوزه زیلو در زمینه آموزش و فروش کارهای خوبی صورت گرفته و تقریبا این هنر احیا شده است ، اما باید به ثبت جهانی رساندن آن پیگیری شود . همچنین باید توجه نمود که زیلو برند میبد است و باید در قالب کیفیت خود زیلو تولید شود.
امامی افزود : لازم است که از هنرمندان عرصه صنایع دستی میبد حمایتهایی نظیر بیمه ، عدم پرداخت مالیاتهای سنگین ، پرداخت یارانه در قالب سوخت ، آب، برق و تاسیسات و امکانات رفاهی که در شهرکهای صنایع دستی نیاز هست ، صورت گیرد .
وی با اشاره به کارهایی که می توان در زمینه فروش صنایع دستی انجام داد ، پیشنهاد نمود: هفته های میبد در طول سال برگزار شود که در این ارتباط می توانیم در هر ماه یک هفته شهرستان میبد در شهرهای استان داشته باشیم ، همزمان هم می توانیم از شهر های دیگر بخواهیم ، هفته های شهرشان را در میبد برگزار کنند. همچنین می توان یک ماه شهر میبد در هرسال در یک کلان شهر برگزار نمود و از این طریق شهر میبد و صنایع دستی آن را در سطح کشور به مردم معرفی کرد و نیز می توان پا از این فراتر گذاشت و به دنبال این برنامه هر چهار سال یک بار در سطح جهانی در یکی از کشورها چنین اهدافی را داشته باشیم.
سید ناصر امامی عنوان نمود : می توان روز نخل برداری در محلات مختلف میبد را به دنیا معرفی نمود و در این ارتباط برای هر کدام از مناسبتها می توانیم از توریستها برای دیدن مراسم ها دعوت کنیم تا سفیران فرهنگ ما در سطح جهان باشند و این کاری است که باید به خود مردم سپرده شود.
علی اصغر دهقانی کاندیدای شورای اسلامی شهر و روستا در شهرستان میبد بیان کرد : در جهت افزایش نشاط عمومی می توان به برنامههایی در قالب طرحهای سریع و اثر گذار توجه نمود نظیر : ایجاد چشمانداز های زیبا در فضاهای عمومی که می تواند نقش بسزایی را در سلامتی روحی و نشاط عمومی شهروندان ایفا نماید مانند : توسعه فضای سبز و اصلاح وضعیت پارکها، رسیدگی به وضعیت معابر و زیباسازی شهری ، ایجاد آبنماهای موزیکال کم نیاز به آب در فضاهای عمومی و راهاندازی سینماهای فضای باز در پارکها ، همچنین برنامه هایی چون : مدیریت و برگزاری جشنهای اعیاد رسمی و مناسبتها به گونه عمومی و با دعوت از هنرمندان بومی و غیر بومی ، .تشویق و برگزاری ورزشهای صبحگاهی عمومی در پارکها ، برگزاری مسابقات هفتگی عمومی نظیر پیاده روی ، جشن بادبادکها و راهاندازی سایر مسابقات عمومی مهیج و کم هزینه ، برگزاری جشنوارههای بازیهای سنتی ، بومی و محلی و برنامه ریزی جهت ساخت فرهنگسرا در میبد.
وی در زمینه ارتقاء صنایع دستی و آنچه در جایگاه شورای شهر می تواند ایفای نقش نماید ، افزود : اختصاص موقعیتی مناسب از املاک شهرداری به نمایشگاه دائمی صنایع دستی به منظور بهرمندی این قشر زحمت کش جامعه از فضای مناسب و ارزان در جهت معرفی و ارایه توانمندی های خود و در نتیجه تقویت سیستم سنتی از طریق ایجاد بازارهای فروش شایسته ، حمایت از برگزاری کارگاه های آموزشی عمومی جهت بالا بردن دانش و توان این قشر از جامعه و بمنظور آشنایی با ظرافتها و انطباق تولید بر اساس نیازهای روز جامعه نظیر ایجاد کارگاههای سفال برجسته با طرح های الگو گرفته از اماکن تاریخی ، داستانی و… در کنار کارگاههای سفالگری سنتی و همچنین در سایر زمینه های صنایع دستی ، همچنین استفاده شهرداری و ترغیب دوایر دولتی به استفاده از صنایع دستی همشهریان بطوری که این موضوع محمل قانونی از سالهای قبل دارد که ادارات درصدی از بودجه خود را یتوانند به خرید صنایع دستی اختصاص دهند.
دهقانی در ادامه گفت : برای مثال برای زیباسازی دیوارهای معابر و سایر فضاهای عمومی شهری ، شورای شهر می تواند با تعیین موضوعی چون نقش سفالی برجسته آنرا به مسابقه گذاشته و با صاحب طرح برند انعقاد قرارداد تولید و نصب نماید که تنها خود این جای کار بسیار دارد.
این کاندید شورای شهر میبد عنوان نمود : با اتکای بر غنای منطقهای و توان خود جوش مردمی ؛ با هدایت و کنترل مدیریت برنامهها ، در زمینه رویدادها بصورت هم اندیشی ( و نه مداخله جویانه ) و اتخاذ تمهیدات حمایتی در جهت شروع ، برگزاری و اتمام هرچه بهتر این رویدادها شورا می تواند در جهت ابقاء آن نقش آفرینی نماید.
منبع : کانال مناظره کاندیداهای شورای شهر – https://t.me/joinchat/AAAAAD_tOuK36jV9F0TWVA