اعضای انجمن صنفی زیلوبافان میبد با برگزاری نشست با مسئولان خواستار حمایت از زیلوبافان و این تشکل ، عملی شدن مصوبه شهرداری مرتبط به پرداخت سالانه 5 میلیارد ریال برای صنعت دستی زیلوبافی و تعیین تکلیف مکان دفتر انجمن شدند.
زیلوبافی در میبد سابقه ای دیرینه دارد و در زمانهای نه چندان دور بافت زیلو یکی از راههای ارتزاق روزی و کسب درآمد مردمان این دیار بود و در یک زمانی نیز با توجه به مقرون به صرفه نبودن زیلوبافی عده ای از مردم شهرستان تصمیم گرفتند برای تامین رفاه بیشتر زندگی خود و فرزندان برای کار به شهرها و کشورهای حاشیه خلیج فارس بروند و زیلوبافی رو به فراموشی بود.
در آن برهه از زمان تعدادی انگشت شمار به بافت زیلو مشغول بودند و هنوز از سرپنجه هنر خود کسب درآمد هرچند اندک داشتند و اگر همت مجموعه ای از هنر دوستان از جمله محقق میبدی سید عبدالعظیم پویا و هنرمندان به نام زیلوباف نبود اکنون شاهد جهانی شدن شهر میبد به نام زیلو نبودیم.
اعضای انجمن صنفی زیلوبافان میبد با دعوت از مسئولان فرمانداری ، شهرداری و شورای اسلامی شهر برای برگزاری نشست هم اندیشی به بیان مشکلات و خواسته های خود پرداختند.
یکی از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی زیلوی میبد گفت: زمانی که انجمن تشکیل شد به دنیال فضایی برای تاسیس دفتر بودیم و طی تفاهم نامه ای پنج ساله قرار شد این ساختمان به انجمن زیلو داده شود و 150 میلیون تومان نیز از سوی شرکت شهرکها برای این ساختمان داده شد و بعد از آن نیز با اعتبار30 میلیون تومان از سوی اعضای انجمن زیلو نیز برای کف سازی و ایزوگام پشت بام و مزد استادکار و بنا هزینه شد.
شیلا شیخی با اشاره به اینکه هم اکنون وجود آن که مدت تفاهم نامه پنج ساله سپری نشده ازانجمن خواسته شده این ساختمان را تخلیه کنند.
وی افزود: با توجه به اینکه در مرداد ماه امسال با اتمام کار خوشه زیلو در پیگیری مشکلات زیلوبافان و تسهیل و توسعه و ارتقای زیلوبافی در میبد کار انجمن صنفی به تنهایی خدمت رسانی به زیلو بافان در پیگیری مشکلات و ارایه تسهیلات و تسهیل امور آنها است.
همچنین در این نشست اعضای هیات مدیره انجمن صنفی زیلو به عنوان نماینده گلایه کردند در هفته صنایع دستی حتی مسئولان یک مراسم برای فعالان حوزه صنایع دستی به خصوص زیلو که نگین انگشتری درخشنده بر تارک میبد است ، نگرفتند و حتی اعضای شورای اسلامی شهر در نشستی که برای و رفع مشکلات فضای دفتر انجمن صنفی میبد برگزار شده ، شرکت نکردند.
آنها همچنین گلایه کردند که در برگزاری نمایشگاههای استانی و ملی حتی دکور غرفه زیلو در مقایسه با دکورغرفه های شهرهای از کیفیت و زیبایی بسیار کمتری برخوردار است و همچنین درخواست تقویت دبیرخانه شهر جهانی و تعیین یک نماینده برای پیگیری امور و راهبرد دبیرخانه کردند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری میبد در پاسخ به آنچه از سوی زیلوبافان مطرح شد گفت: زیلو یک صنعت سنتی ، کاملا پاک و بدون آلودگی و بهترین صنعت میبد است و باید رفع مشکلات زیلوبافان و توسعه و ارتقای این هنر صنعت مورد توجه و دغدغه همه مسئولان قرار گیرد.
علی محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: مسئولان نباید در پیگیری و رفع مشکلات و فراهم کردن شرایط خوب برای فعالیت فعالان حوزه صنایع دستی به خصوص زیلوبافی که شهر میبد به عنوان این صنعت دستی جهانی شده ، کوتاهی کنند.
وی از خود زیلوبافان نیز درخواست کرد برای رفع مشکلات خود وگرفتن تسهیلات مرتب پیگیر باشند.
شهردار میبد هم در ارتباط با مصوب شدن پرداخت 5 میلیارد ریال اعتبار سالانه برای صنعت دستی زیلوبافی از سوی شهرداری در زمان مسئولیت علیرضا نقوی و پرداخت نشدن این مبلغ گفت: باید بررسی کرد که این مصوبه برای چه منظوری بوده است و با این وجود انجام کارهای فرهنگی زیادی مرتبط به حوزه صنایع دستی به خصوص زیلوبافی تا کنون انجام شدهاست.
مجید بهارستانی تصریح کرد: البته برای انجام اقدامات مرتبط به صنعت دستی زیلو از جمله رنگ آمیزی و زیبا سازی شهر با المانهای زیلو ،نصب بنر ، پرداخت کمک هزینه هدایا و تشریفات مراسم ها و سفرهای کاری صنایع دستی و برگزاری نمایشگاه ها شاید 2 میلیارد تومان از سوی شهرداری هزینه شده باشد.
وی ادامه داد: با این وجود هیچگاه تاکنون برای شهرداری در انجام کارهای فرهنگی موضوع هزینه مطرح نبودهاست و وظیفه خود میداند به ویژه برای تسهیل و توسعه و فرهنگ سازی بزرگداشت صنایع انجام دهنده اقدامات فرهنگی و عمرانی باشد.
وی در ادامه با اعلام آمادگی برای انجام اقدامات در جهت شناساندن زیلوی میبد در سطح ملی و جهانی و ارتقای کیفیت زیلو و تامین تجهیزات و مصالح از سوی شهرداری بر برگزاری نشستهایی حداقل یک ماه قبل از مناسبتهای خاص برای اجرای برنامه های فرهنگی گرامیداشت کرد و درخواست دوری از موازی کاری در این ارتباط کرد.
عامل توسعه خوشه زیلوی میبد زیلو هویت شهر میبد و میبد به واسطه زیلو شهر جهانی شده است و بر این اساس بر عهده مسئولان شهر است که نسبت به این سرمایه اجتماعی که هویت شهر نیز به آن گره خورده بی تفاوت باشند.
محمدرضا دهقانی افزود: انجمن صنفی زیلو به عنوان یک نهاد مردمی فعالیت دارد و تا کنون به اندازه وسع و توان خوشه زیلو برای فراهم کردن فضای مستقر شدن دفتر انجمن تلاش کردهاست و این انجمن می تواند برای پایدار ماندن و توسعه با حمایت شهرداری انجمن مجری بخشی از برنامه های فرهنگی شهرداری از جمله برگزاری مراسمهای جشن به مناسبتهای مختلف برای گرامیداشت صنایع دستی به خصوص زیلو باشد و فرصت انجام فعالیتهای دیگر درشهر برای پایداری خود داشته باشد.
کارشناس و مسئول هماهنگ کننده برگزاری نشستهای فرمانداری میبد هم گفت: قطعا با توجه به اینکه طی هفت تا 10 ساله مجموعه ای تشکیل شد و اقداماتی انجام داد و به مدد هنر دستان زیلوبافان قدیمی ثبت جهانی زیلوی میبد اتفاق افتاد و بعد از ثبت جهانی نیز حمایتهای لازم از سوی مجموعه فرمانداری در دستور کار قرار گرفت.
انجمن صنفی زیلوبافان در تیرماه سال 99 برای پیگیری امور زیلوبافان و خدمت رسانی به آنها تشکیل شد.
زیلوبافی در میبد دارای سابقه ای طولانی و قدیمی ترین زیلو مربوط به ۸۵۰ سال پیش است.
زیلو نوعی زیرانداز و فرش دست بافت بافته شده از نخ است و شباهت زیادی به حصیر دارد.