مرکز آموزشی و توانبخشی رویای زیبا واقع در شهرک شهدا روبروی اداره گاز میبد اولین مرکز تخصصی ارایه دهنده خدمت به افراد دارای اختلال طیف اتیسم از سال ۹۸ تاکنون در شهرهای میبد و اردکان است.
این مرکز زیر مجموعه اداره بهزیستی میبد ارایه دهنده خدمات روانشناسی ، گفتار درمانی ، کاردرمانی ، بازی درمانی توسط مربیان متخصص و دوره دیده به افراد مبتلا به اختلال اتیسم گروه سنی سه تا ۱۸ سال است.
مسئول فنی و روانشناس مرکز آموزشی و توانبخشی رویای زیبا همراه با معرفی این مرکز در باره ی اختلال طیف اتیسم گفت: اتیسم یک اختلال عصبی – رشدی است و بخشهای مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل می شوند. و شاخصه ی اصلی آن نقص در ارتباط و تعاملات اجتماعی و بروز رفتارهای کلیشه ای و خزانه ی رفتاری حرکتی محدود است.
سعیده اسلامی فر با بیان اینکه این علایم و مشکلات در سه سال اول زندگی افراد خود را نشان می دهند ، افزود: مهمترین علت این اختلال نقص ژنتیک و زیست محیطی است و هنوز علت دقیقی برای آن پیدا نشدهاست.
وی همچنین با ارایه گزارشی از مرکز آموزشی و توانبخشی رویای زیبا گفت: هم اکنون این مرکز ارایه دهنده خدمت به ۴۰ نفر از افراد سه تا ۱۸ سال دارای اختلال طیف اتیسم است ، هریک از افراد پذیرش شده از گروههای سنی مختلف و دارای علائم متفاوت خفیف ، متوسط و شدید و خیلی شدید هستند.
سعیده اسلامی فر اضافه کرد: بچه ها از نظر سنی و شدت علائم گروه بندی شده اند ، بچه های سه تا پنج سال ، پنج تا هفت سال و هفت تا ۹ سال هر کدام در یک گروه هستند و از نظر علائم نیز در گروه های متوسط ، خفیف و خیلی شدید قرار می گیرند و برنامهها و فعالیتهای مختص خودشان را دارند.
وی در ادامه اظهار کرد: برای بچههای دارای مشکل حسی از ماساژ ، تحریکات حسی ، اتاق تاریک و اتاق بازی و برای بچه هایی که مشکل توجه دارند نیز از بازیهای مختلف تخته میخ ، حلقه هوش ، نخ و مهره ، بازیهای فکری ، جایگذاری و پازل و… استفاده میشود ، همچنین برای افزایش ارتباط بچههای دارای مشکل ارتباطی نیز عروسک درمانی ، گروه درمانی و انجام بازیهای شنبازی و خمیر بازی به صورت گروهی کاربرد دارد.
اسلامی فرهمچنین سه روش اصلی درمانی TEACCH ، ABA و یکپارچگی حسی را نیز نام برد که در این مرکز با استفاده از آنها با بچهها کار میشود.
وی تصریح کرد: اتیسم بیماری نیست و به همین دلیل درمان دارویی مشخص ندارد و یک اختلال مادام العمر است و با این وجود بچهها با بهره گیری از آموزشهای تخصصی میتوانند در مسیر افزایش توانایی ، پیشرفت و مستقل شدن قرار بگیرند.
مسئول فنی و روانشناس مرکز آموزشی و توانبخشی رویای زیبا گزارشی هم از فضاها و اتاقهای ساختمان جدید مرکز ارایه داد و گفت: اتاق آموزش مخصوص آموزش بچه هایی است که دارای اختلال خفیف هستند ، آنها همراه با آموزشهای تخصصی خودشان کتاب و دفتر هم دارند و مجموعه ای از مفاهیم درسی را آموزش میبینند.
وی افزود: اتاق بازی هدفمند مخصوص بچه های دارای اختلال متوسط است و در این اتاق هر وسیله ای با هدف خاص استفاده میشود ، ترامپلی برای افزایش بهبود حس عمق ، استخر توپ برای تحریک حسی ، سرسره برای بچههای دارای مشکل حرکت و اسب شبیه الاکلنگ برای بهبود حس تعادل مورد استفاده قرار می گیرد.
اسلامی فر با اشاره به اتاق انفرادی گفت: در این اتاق مربی جداگانه با یک کیس خاص مثلا بچه ای مشکل تمرکز شدید دارند یا بچه هایی زیاد جیغ و داد می کنند ، کار می کند که البته فعالیت جداگانه در اتاق انفرادی کوتاه مدت است چون بودن بچهها در جمع برای ما مهم است.
وی تجهیزات اتاق تاریک را نیز شامل لیزر ، ریسه های رنگی ، بابل تیوب ، تونل عمق و هر آنچه حس بچه ها را تحریک می کند ، برشمرد و افزود: در اتاق تاریک شمع هم روشن میکنیم و در اتاق حس درمانی انواع و اقسام ماساژها شامل خزیدن ، غلتیدن ، تحریک بویایی ، ماساژ صورت توسط مربیان انجام می شود و در اتاق گفتار درمانی هم یک آینه قدی بزرگ برای تقلید و تکرار گذاشته شدهاست.
مسئول فنی و روانشناس مرکز آموزشی و توانبخشی رویای زیبا همچنین اظهار کرد: در این مرکز یک نفر روانشناس و مسئول فنی ، پنج مربی تخصصی ، ۲ نفر گفتار درمان ، یک نفر کاردرمان و یک نفر نیروی خدمات فعالیت دارند.
وی یادآور شد: مکان بچه های اتیسم باید بزرگ و دارای اتاقهای متعدد باشد و خوشبختانه در این ساختمان جدید که به نام برادران صفایی و متعلق به اداره بهزیستی است فضای وسیع تر و تعداد بیشتری اتاق و امکانات زیادتری در اختیار داریم و با این وجود هنوز هم به ساخت اتاقهایی در حیاط برای شن بازی و خمیر بازی ، آب درمانی و اتاق جدا در خارج از ساختمان برای بچه های خیلی خفیف نیز نیاز است.
وی از نماینده مردم میبد و تفت و خیر میبدی آقای خالقیه و خیرین دیگر برای کمک به مرکز قدردانی کرد و همچنین کمکهای کارکنان مرکز در انجام کارهای جابجایی مرکز و اهدای وسایل را ستود.
اسلامی فر کمک های خانوادهها را در تامین میان وعدهی بچه ها بیان کرد و هزینه های مورد نیاز مرکز را مرتبط به خراب شدن وسایل بازی کوچک و تامین وسایل مورد نیاز به ویژه برای اتاق تاریک و دستگاه ماساژورکه هر یک نیاز به بیش از ۱۰ میلیون تومان دارد را برشمرد.
وی به خانوادههایی که دارای فرزندانی مبتلا به اختلال طیف اتیسم هستند ، توصیه کرد: فرزند خود را محدود نکنند و سعی کنند انواع مهارت ها را به آن ها یاد دهند و اتیسم را بشناسند و راههای درمان این اختلال و چگونگی ارتباط با فرزندان دارای اختلال اتیسم را یاد بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: خانوادهها باید با اتیسم آشنا شوند و در سالهای اول زندگی بچه ها به ارتباطات چشمی ، تاخیرهای گفتاری ، حرکتی و هیجانی بچه ها دقت کنند و با تشخیص علائم درمان زودهنگام برای گرفتن بهترین نتیجه در سن سه تا پنج سال زمان طلایی درمان اختلال اتیسم را شروع کنند.
خدا پدر و مادر چنین اشخاصی رو هم در این دنیا خیردهد و هم در آخرت بیامرزد و روحشان شاد