به گزارش پایگاه خبری بام میبد کتاب ایرانشناسی ایرانی شامل هفت گفتار از سید محمد بهشتی، محمود جعفری دهقی، محمد تقی رهنمایی، پیام شمسالدینی، علی شهیدی، حسین فتح زاده و سامان قاسمی فیروزآبادی و به کوشش بهزاد کریمی به چاپ رسیدهاست.
این مراسم به مناسبت گرامیداشت روز ایرانگردی و ایرانشناسی با حضور دکتر کاوه فرهادی عضو هیات علمی دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست ، سید عبدالعظیم پویا محقق و پژوهشگر میبدی ، اعضای هیات علمی و دانشجویان رشته ایرانشناسی دانشگاه میبد برگزار گردید.
رییس دانشگاه میبد در این مراسم گفت: کشور ما خاک پاکی است که ما ایرانیها داشتیم و داریم سالها در این بخش از کره زمین تمدن وجود داشته و دارد ، آثار تمدن ما درموزههای جهانی به نمایش گذاشته شدهاست و مردم آن آثار را به نام کشور ایران میشناسند.
عباس نیک نژاد افزود: سازهها و بناهای تاریخی ، کتابها، اشعار زیبا و معروف و سعدی ، حافظ و فردوسی شاعران به نام ایرانی همه معرفی کننده سرزمین ایران و تمدن ایرانی هستند و نشان میدهند که ما از نسل بزرگی هستیم.
محقق و پژوهشگر میبدی هم با بیان سخنانی گفت: قرار شد به مناسبت روز ایران شناسی حرف تازه و نو ایران شناسی و توسعه بومی مطرح شود چون هر چه در هر جا بومی سازی شود جایگاه خود را پیدا میکند و اگر بومی سازی نشود مشکلاتی را به دنبال دارد.
سید عبدالعظیم پویا با معرفی دکتر مرتضی فرهادی و با بایان اینکه وی استاد بی همتا در زمینه مردم شناسی و ایران شناسی و صاحب آثار متعدد مکتوب و صاحب سبک و اندیشههای نو پدید در حوزه ایران شناسی و مردمشناسی است ، افزود: امروز میزبان دکتر کاوه فرهادی فرزند دکتر مرتضی فرهادی صاحب مقالات و کتابهای ارزشمند در حوزه مردم شناسی و اقلیم شناسی و سه جایزه بزرگ کتاب سال هستیم تا از سخنان ایشان در باره ایرانشناسی و توسعه پایدار بهره مند شویم.
عضو هیات علمی دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست با حضور در جمع دانشجویان ایران شناسی دانشگاه میبد گفت: قبل از اینکه برای ما مهم باشد که بگوییم تعریف توسعه چیست مهمتر آن است که بگوییم توسعه تعریفش چه نیست. چون شوربختانه در کشور ما و ۱۶۳ کشور در حال توسعه دیگر آنچه به عنوان توسعه تعریف شده دقیقا عکس مفهوم و معنای توسعه است.
دکتر کاوه فرهادی با بیان اینکه نزدیکترین نسبت با توسعه در سرزمین ما ایرانشناسی است افزود: ما قناتهایی با این پیچیدگیها ساختهایم و بر فرازش تمدن بنا کردهایم و در زیر این قناتهاآسیابهایی بنا شدهاست. کاری ۲۵ ساله در باره این قناتها و آسیابها در بخشی از فصلنامه علمی پژوهشی دانش بومی ایران به قلم سید عبدالعظیم پویا نوشته شدهاست.
وی افزود: فصلنامه علمی پژوهشی دانش بومی ایران ویژه نامه آب در ۲ جلد به صورت الکترونیکی چاپ شده که در آن یک کار ۲۵ ساله از سید عبدالعظیم پویا و کارهای پژوهشی اساتید دیگرکه حداقل هفت تا ۱۵ سال روی آنها کار شده ، مندرج است.
وی گفت: شما میبدیها به خاطر حضور شگفتانگیز چنین آسیابهایی و صبوری شما چون سنگ صبور آسیاب ، پرچمدار آب و نام در جهان بوده و هستید.
عضو هیات علمی دانشگاه و پژوهشگر محیط زیست در بخش دیگر از سخنان خود اظهار کرد: دیگری به معنای آب ، خاک ، همسایه و هم استانی برای ما به اندازهای که برای غرب شگفتانگیز بوده، نیست. چون ما یاد گرفتهایم تمدن خود نه بر دیگری ، بر خاک ، نه بر آب ، نه بر محیط زیست ، نه برای سود ، که با آب ، که با خاک ، که با محیط زیست ، که برای برکت بسازیم و برای دیگری در ما جاری و ساری شود.
وی تصریح کرد: یکی از پایداریهای ما که دیگری را میساخته ، آب بودهاست و اینکه چرا دیگری یکی از لحظات تعین و تجسمش آب است و چرا پایداری بدون مفهوم دیگری به معنای آب تجلی پیدا نمی کند، چون ما تمدن خود را بر فراز ۸۳ درصد خشکسالی با مدیریت آب قنات وبردن آب به زیر زمین ساختهایم.
فرهادی گفت : مفهوم پایداری و آب با هم درآمیختهاست ، چون قنات و قنوت و قناعت و رواداری با هم درآمیختهاست. رواداری پایداری ایجاد میکردهاست. پس توسعه در ایران و بین النهرین با مفاهیم پایداری ، آب ، برکت ، قنوت و قناعت در هم درآمیختهاست.
سامان قاسمی عضو هیات علمی گروه ایرانشناسی دانشگاه میبد نیز گفت: غرب گرایی ،شیفتگی به خارجی بودن و غلبه مدرنیسم ما را از خود تهی میکند، سنت گرایی و مقاومت در برابر غربی شدن نیاز به طرحی زیباتر از مدرنیسم غرب و دارای ماهیت دارد و ارائه این طرح کاری دشوار و همت جمعی از اندیشمندان ایرانی را میطلبد که ایران و مختصات فرهنگ ایرانی و مدرنیسم را بشناسند و صورتمندی ارائه دهند که مردم جذب آن شوند.
وی تصریح کرد: امروز باید هم جهان معاصر و مدرن و مطالبات این جهان که روح جمعی جامعه ما را در حال حل کردن در خود است، باید شناخت و همینطور ویژگیهای فرهنگی خود و دیگری را بشناسیم و در این گفتگو صورتمندی از خود ارائه کنیم که هم اصیل و هم معاصر باشد.
عضو هیات علمی گروه ایرانشناسی دانشگاه میبد با بیان اینکه ما میتوانیم از میراث فرهنگی الگو بگیریم اظهار کرد: میراث فرهنگی یا میخواهد این بنا سنتی را به عینه نگه دارد که هیچ انسان معاصری دلش نمیخواهد در این بنا زندگی کند یا میخواهد زندگی را به بنا برگرداند که در این صورت بنا را خراب و به جای آن آپارتمان بسازند.
وی افزود: اینکه ما به جایی برسیم که اصالت کالبد بنا حفظ شود و روح معاصر نیز در ان حلول کند و نیازهای انسان معاصر در آن بنا برآورده شود ، ایرانشناسی و شناخت خویشتن معاصر است که توصیفی نیست. تمام وظایف را پیشنهاد و حتی پیش بینی میکند و قابل تعریف است و ما برای رسیدن به این جایگاه نیاز به همت جمعی و خوانشی از خود داریم که ایرانشناسی به هر تخصصی اضافه شود تا بتوانیم نقش تاریخی خود را برای نجات جامعه از ورطهای که در آن دچار شدهایم ،ایفا کنیم.
قاسمی تصریح کرد:همانگونه که ایرانی از قرن دوم وسوم به بعد ماند و محصولاتی شگرف به جهان بشری اضافه کرد و آنچه میبینیم مدیون همت فضلای قرن دوم و سوم است ، امروز هم ایران زمین اگر بتواند خود را دریابد و آسمانی کند و ایرانی بودن را دریابد میتواند نقش شگرفی در آینده جهان بشر داشته باشد.
گفتنی است در ابتدای مراسم بعد از سخنان رییس دانشگاه میبد شهناز حجتی نجف آبادی مدیر گروه ایرانشناسی با خوشامدگویی به مهمان برنامه ، اعضای هیات علمی و دانشجویان انجمن علمی دکتر کریمی و اعضای هیات علمی ایرانشناسی قدردانی کرد.
وی گفت: ایران به دلیل داشتن جاذبههای طبیعی و تاریخی جزو ۱۰ کشور اول جهان است و چقدر خوش سلیقه بودند کسانی که ۱۳ اردیبهشت در تقویم ایران را به نام روز ایرانشناسی نام نهادند.
اجرای این برنامه زیبا و پر محتوا را محمد رضا امیری از دانش آموختههای رشته ایرانشناسی، نویسنده و تهیه کننده صدا و سیما عهده دار بود.