[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]هر آنچه را می نوشیم و می خوریم بر خلق و خو، رفتار و حتی چهره ما تاثیر می گذارد. از این روست که در اسلام آداب خاصی برای آن در نظر گرفته شده است. اما گذشته از جنبه مذهبی علم امروزی می گوید خوردنی ها بر تولید هورمون هایی چون سروتونین، اندروفین، دوپامین و سایر هورمون های مرتبط با اعصاب تاثیر گذارند. [/box]
غذا خوردن خیلی از افراد را آرام میکند. بسیاری از پرخوریهای عصبی هم نتیجه همین آرامش فردی است که بر اثر خوردن غذا به دست میآید. اما آیا تمام خوراکیها به یک اندازه باعث شادی میشوند؟ شادی نتیجه آزاد شدن مادهای به نام سروتونین در مغز است.
بعضی خوراکیها به آزاد شدن سروتونین در مغز کمک بیشتری میکنند. با این خوراکیهای شادیبخش آشنا شوید و با گنجاندن آنها در برنامه غذایی خود، در 100 ساعت آینده شادابی بیشتر را تجربه کنید.
موز: هم انرژی، هم شادی
موز منبعی غنی از پتاسیم و منیزیم است. این 2 ماده شلکننده طبیعی عضلات و آرامبخش هستند. علاوه بر این موز حاوی مادهای به نام آمنیو اسید تریپتوفان است. این ماده كه در مغز به HTP 5 تبدیل میشود باعث افزایش تولید سروتونین و ملاتونین میشود. این میوه انرژی زیادی هم در بدن تولید میکند.
ماهی: ضد افسردگی
ماهی منبع غنی از چربیهای امگا 3 و حاوی ویتامینهای گروه B به ویژه 6B و 12B است. این ویتامینها برای مقابله با استرس بسیار مفید هستند. ویتامین 12B یكی از مهمترین مكملها برای ساخت سروتونین است و كمبود آن میتواند باعث افسردگی شود.
شکلات: تلخ بهتر است
ماده شادیبخش شکلات در دانه کاکائو است. بنابراین برای اینکه جلوی چاقی را بگیرید بهتر است شکلات تلخ مصرف کنید. کاکائو سرشار از تریپوفان است. مادهای که به تولید سروتونین منجر میشود. علاوه بر این شکلات از مقدار هورمون استرس کم كرده و آشفتگیهای بیوشیمیایی مربوط به استرس را متعادل میکند ، همین طور این خوراکی خوشمزه ، سطح اندروفین یعنی هورمون شادی بخش مغز را افزایش می دهد و شما را شاد می کند.
ماست و شیر: خوابآور طبیعی
اکثر مواد لبنی حاوی مادهای به نام تیروسین است. این ماده میزان سروتونین را در مغز افزایش میدهد. شیر دارای تریپوفان است و سروتونین آزاد میکند و استرس را كاهش داده و فرد را آرام میکند. علاوه بر این شیر کلسیم زیادی دارد. مادهای که خواب را زیاد میکند.
کلم بروکلی :شادی گیاهی
این ماده مخصوصا وقتی به پاستا، برنج یا سالاد افزوده میشود، تاثیر معجزهآسایی در ایجاد شادی دارد. كلم بروكلی سرشار از ویتامینهای گروه B است كه به كاهش ترس، اضطراب، نگرانی و استرس و حتی افسردگی كمك میكنند. فیبر موجود در این سبزی نیز برای مقابله با یبوست و سندرم روده تحریكپذیر مفید است. این سندرم بر اثر استرس بلندمدت به وجود میآید.
بادام: خلقتان را تنظیم کنید
بادام سرشار از ویتامین B2، ویتامین E، منیزیم و روی است. ویتامینهای B و منیزیم تاثیر بسزایی در تولید سروتونین دارند و به همین دلیل میتوانند خلق انسان را تنظیم كنند و استرس را تسكین دهند. بادام میتواند با برخی از اثرات منفی استرس هم مقابله كند.
انواع پروتئین : داشتن احساس بهتر
شما می توانید از این نظر روی خوراکی های حاوی پروتئین حساب کنید، زیرا پروتئین ها حاوی آمینواسیدهای خاصی هستند که به بالا بردن سطح انرژی و هوشیاری، کمک می کند.
بنابراین می توانید با مصرف غذاهای سرشار از پروتئین مانند ماهی، گوشت قرمز، گوشت مرغ، حبوبات و شیر، احساس بهتری داشته باشید.
خوراکی های کربوهیدرات : درمان افسردگی
خوراکی هایی مانند نان گندم، برنج، حبوبات و میوه هایی چون موز، گلابی و سیب، سرشار از کربوهیدرات هایی هستند که عامل اصلی تولید هورمون های شادی آور در مغز به حساب می آیند. تحقیقات نشان می دهد که در رژیم غذایی افراد افسرده، میزان کربوهیدرات پایین است.
کافئین : مصرف بیش از اندازه مضر
مصرف یک یا دو فنجان چای یا قهوه در روز، مجاز و بی ضرر است.
اما باید به خاطر داشت که مصرف بیش از اندازه خوراکی های کافئین دار می تواند باعث سردرد، ضعف اعصاب، حساسیت و عصبانیت شود.
خوراکی های خوشمزه : شادی آور
خوردن خوراکی های خوشمزه، تولید مواد شیمیایی شادی آور را در مغز افزایش داده و دقیقا مانند مخدرهای شادی آور عمل می کند، با این تفاوت که اثر موقت و سوء آنها را ندارد.
پس هر آنچه را دوست دارید و طعم آن را می پسندید، بخورید اما به اندازه!
تخم مرغ : ضد عصبانیت و کج خلقی
در رژیم غذایی بسیاری از افراد، جای ویتامین ب – کمپلکس تحت عنوان«کولین» خالی است.کولین در واقع در غذاهایی با کلسترول بالا مانند زرده تخم مرغ و جگر به میزان زیادی وجود دارد.
فقدان این ماده در رژیم غذایی، باعث اختلال در حافظه و تمرکز و در نتیجه عصبانیت و کج خلقی می شود. بنابراین تخم مرغ و مخصوصا زرده آن را در رژیم غذایی خود بگنجائید.
اسید فولیک : رفع ناراحتی
رابطه مستقیمی بین میزان اسید فولیک بدن و افسردگی و جود دارد. اگر احساس ناراحتی می کنید، یک لیوان آب پرتقال بگیرید و بنوشید. مرکبات واسفناج حاوی مقدار زیادی اسید فولیک هستند.
مواد حاوی سلنیوم : احساس شادی
با مصرف روزانه غلات، ماهی و دانه های روغنی می توانید سطح این ماده معدنی را که رابطه مستقیمی با افسردگی، احساس غم و ناراحتی دارد، به میزان متعادل و مورد نیاز بدن بالا ببرید و بیش از پیش احساس شادی کنید.
مرکبات : احساس آرامش
ویتامین C موجود در مرکبات با کاهش مقدار هورمون های استرس زا در بدن، باعث می شود بهتر با استرس مبارزه کنید. اگر هر روز مرکبات بخورید، در شرایط دشوار و سخت احساس آرامش بیشتری خواهید داشت.
آجیل : مفید برای سلامتی
آجیل خوردن یک مشت آجیل شما را سیر و سرحال می کند، زیرا آجیل دارای «اندیس گلیسیمی» کمی است، یعنی با جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون، باعث نوسانات خلقی و بدحالی شما نمی شود.
شاید به نظر برسد آجیل به دلیل داشتن چربی بالا، خوراکی ناسالمی است، ولی برای سلامتی بدن بسیار مفید است.
سبزیجات سبز : کاهش افسردگی
تحقیقات نشان داده که اسید فولیک موجود در سبزیجات برگی شکل مثل کلم، کاهو، اسفناج، کرفس و … افسردگی را کاهش می دهد. حتی جریان خون را به سمت مغز بهبود می بخشد. اگر از این نوع سبزیجات خیلی کم بخورید، اسید فولیک کمی دریافت خواهید کرد، پس یا مقدار آن را در جیره غذایی خود افزایش دهید یا هر روز یک مولتی ویتامین حاوی اسید فولیک بخورید.
گردآوری : نرگس فروزش فر
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
منبع :
مجله سیب سبز
مجله خانواده حفیظ