بام میبد : پختن سمنو از آئین های سنتی ایرانیان است که هر ساله با نزدیک شدن به شروع سال نو مردم در شهرهای مختلف ایران به آن روی می آورند.
سمنوی پخته شده به دست بانوان در خانه ها زینت بخش سفره های هفت سین و به عنوان یکی از سین های این سفره سمبل قدرت و نماد خیر برکت است.
این غدای خوشمزه مقوی از جوانه گندم و آرد تهیه شده و بدون اینکه شکر یا ماده شیرین دیگری به آن اضافه شود طعم شیرینی دارد.
پخت آن نیز با زحمت زیاد و سپری شدن ساعت هایی از روز و شب همراه است.
آرد سمنو آرد سفید است
به گفته اعظم موحدی بانوی ورزشکار میبدی که با همکاری بانوان دیگرو نیز خواهرش امسال نیز چون سال های گذشته پخت سمنوی نذری درخانه آنها انجام گرفت ، برای پخت سمنو به ازای هر کیلو جوانه گندم چهار کیلو آرد که باید حتما آرد سفید باشد لازم است تا سمنو شیرینی مناسبی را داشته باشد.
وی با توجه به تجربه ای که در 15 سال سمنو پزی به دست آورده است افزود: در ابتدا جوانه گندم را در آب می ریزند تا خیس شود و بعد از آن با گذاشتن سبد بر روی یک فابلمه و توری روی آن جوانه گندم را صاف می کند این عمل دو بار تا سه بار صورت می گیرد تا شیره جوانه گندم بدون پوست به دست بیاید.
موحدی ادامه داد : آرد هم در آب ریخته و صاف می کنیم و بعد از ریختن شیره جوانه گندم و نیز آرد گندم در دیگ بزرگ مسی شعله گاز را روشن می کنیم که در زمان پخت باید شعله به اندازه ای باشد که دیگ ته نگیرد.
وی گفت : در زمان پخت که 24 ساعت طول می کشد در ابتدا باید مرتب مواد را هم زد تا به جوش اید که اگر هم زده نشود مواد ته می گیرد و بعد از جوش آمدن نیز مواد به هم زدن کمتری نیاز دارد اما باید مواظب بود تا ته نگیرد.
این بانوی قمی و ورزشکار ساکن میبد در ادامه اظهار داشت : بعد از هفت تا هشت ساعت مواد درظرف رنگ می دهد و آب آن کم می شود که باید آب به آن اضافه کرد تا بجوشد و این آب اضافه کردن تا اتمام مرحله پخت که تقریبا 24 ساعت طول می کشد به طورمرتب انجام می گیرد تا مواد مواد ته نگیرند وبا جوشیدن به خودی خود شیرین شوند.
پخت سمنو با آرد و جوانه گندم بدون مواد افزودنی دیگر حتی شکر
وی با اشاره به اینکه سمنو را بعد از خاموش کردن شعله آتش به مدت 4 تا 5 ساعت دم می گذارند گفت : اصلا نباید شکر به مواد اضافه کرد سمنو فقط از جوانه گندم و آرد تهیه می شود و شیرینی که در انتها دارند به خاطر جوشیتن این مواد است که به دست آمده است ، تنها بادام به مواد اضافه می شود که افزودن آن به مواد هم سه تا چهار ساعت مانده به اتمام پخت است.
لیلا موحدی هم توضیح داد : در پخت سمنو که معروف است ویارانه حضرت زهرا(س) می باشد و پخت آن نیز همراه با برکت و شفای بیماران و بیشتر به عنوان نذری انجام می گیرد رعایت نکاتی مانند پختن سمنو زیر نور مهتاب ، نیامدن افرادی با عذرشرعی بر سر پخت آن و به صدا در آمدن سه اذان در هنگام پخت آن و…. لازم است.
وی افزود : سمنو را در ابتدا خواهرم به تنهایی در خانه خودش می پخت و بعد از چند سال من به همراهی خواهر و خواهر شوهرم پخت سمنو را به میزان خیلی کم حدود 8 سال پیش شروع کردیم و در این مدت هر سال با استقبالی که از پخت آن صورت گرفت میزان مواد برای پخت سمنو هر سال افزایش دادیم و بانوانی دیگر نیز در پخت آن همکاری می کنند.
موحدی گفت : ما سمنو را به خاطر برکتی که از ان دیده ایم به صورت نذری با تهیه جوانه گندم آماده می پزیم ، اما با جوانه های آماده ای که در بازار هست از پخت سمنو در آمد زایی هم می شود.
منبع : ایرنا