برگزاری این جشنواره که با اجرای برنامههای موسیقی ، نمایش خیابانی ، سبد بافی ، رنگرزی با پوست انار ، پختن رب ، برگزاری مسابقه نقاشی و عکاسی با موضوع انار و… می باشد یادآور تلاش و پشتکار مردان و زنان این دیار در پیشینیه فرهنگی آن است.
مردانی که اوقات خود را در باغات انار صرف تربُری و پاتیش کردن درختان ، کندن زمین و کود دادن و آبیاری و مراقبت از درختان برای به ثمر نشستن آنها کرده و در حال حاضر نیز میکنند و زنانی که البته در حال حاضر تعدادشان اندک است ، هم در باغداری به همسران خود کمک میکردند و هم خود با اناردانه کردن و پختن رب تلاشی مضاعف علاوه بر خانه داری و نیز داشتن اشتغال خانگی نظیر قالی بافی ، کاربافی ، خیاطی ، ماسوره پیچیدن و… داشتند.
همچنین جشنواره انار من را به یاد زنی می اندازد که حتی در سن 80 سالگی نیز علاوه بر کمک به همسر در چرخاندن مغازه لبنیاتی و درست کردن ماست و پنیرو خانه داری به تنهایی در طول سال وقت خود را صرف باغداری میکرد و از اوایل شهریور نیز با چیدن انار هر روز در گوشه خانه مینشست و انارها را در تشتهایی دانه میکرد و بعد با وجود کهولت سن تشت پر از انارهای دانه شده بر سر دست میگرفت و به بالای بام خانه میبرد و پهن می کرد تا خشک شود .
انارهای خشک شده بر بام خانه که «اناردون» نام دارد نیز در گونی میکرد و برای فروش به بنگاه انار فروشی میبرد.
گاهی نیز انارها را دانه میکرد و رب می پخت که البته گاهی عصرها که کارش را شروع میکرد فرزندان و نوه ها نیز در حیاط خانه گرد هم مینشستند و در حالی که به هم کمک میکردند دیگی از شولی نیز برای عصرانه بر روی اجاق گاز می گذاشتند و در کنار هم پخت و پز این آش محلی را نیز داشتند.
الان در نبودن او که چند سالی است به رحمت خدا رفتهاست، وقتی آن همه سخت کوشی را به یاد میآورم به آن روزها غبطه میخورم که گاهی از آن همه کارکردنش که من را نیز به کار کردن فرا می خواند عصبانی میشدم.
بر آن شدم تا گزارشی از وضعیت بازار انار به عنوان پیش خبر جشنواره انار بنویسم و از تلاش و کوشش او و زنان و مردان سخت کوش دیگر یاد کنم ، خواستم تصاویری از انار دانه کردن و پختن رب هم بگیرم اما نشد ، چون الان دیگر آن انار دانه کردنهای بانوان محلی به آن صورت کمتر به چشم میخورد.
تصاویری از اناردانه کردن در خانهای گرفتم که زنان به عنوان کار روزمزدی انجام میدهند ، آنها همچون زنان میبدی چوبهایی به دست گرفته و بر روی انار میزدند ، کارفرما هم در کنار آنها از انارهای دانه شده یا رب می پزد و یا اینکه انارها را بر روی پارچه هایی در گوشه حیاط پهن میکند تا خشک شود.
کارفرما که اصغر عبداللهی نام داشت میگفت روزانه به طور میانگین 10 تا 12 کارگر برایم کار میکنند ، هر ساله در باغ های انار را میخرم و با گرفتن کارگر به انار چینی ، انار دانه کردن و پختن رب انار میپردازم .
به گفته وی انار میوهای است که حتی از پوستهای خشک شده آن نیز در رنگرزی استفاده میکنند.
وی کارگرانی هم میبدی و هم غریبه دارد و با فروش محصولات خود مزد آنها را میدهد.
آن طور که میگوید اگر بتواند دستگاه آب انار گیری بخرد میتواند کارش را راحتتر انجام دهد و در مزد دادن به کارگران نیز با مشکل مواجه نشود.
او از اینکه برای بانوان ایجاد اشتغال میکند رضایت دارد اما می خواهد از طرف جهادکشاورزی نیز به او کمک شود و تسهیلاتی به وی بدهند تا کارش را رونق دهد.
به گفته فروشنده انار که خود را هادی ایزدفر معرفی کرد ، انار میبد در این چند سال اخیر به دلیل وجود آفت و خاموش کردن زمستانه چاههای آب وضعیت مناسبی ندارد و نمیتوان با وجود بی رونقی بازار علی رغم راهنمایی های جهاد کشاورزی برای از بین بردن آفت هزینه کرد.
وی بارگیری انار امسال را نسبت به سال قبل کمترعنوان کرد و افزود: اگر این وضعیت ادامه داشته باشد در چند سال آینده میبد محصول انار نخواهد داشت.
فتح الله ایزد فر باغبان و اناربند نیز با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی میبد باید با کشاورزان در رفع مشکلات آنها همراهی کند، گفت :باغداری نیاز به کندن زمین ، کود دادن ، هرس کردن یا پاتیش کردن درختان ، آبیاری 12 یک بار در ماه تیر و در ماه های دیگر 24 روز یکبارو…نیاز دارد.
وی از مشکلات انار آفت مگس مدیترانه ای عنوان کرد که باید جهاد کشاورزی در رفع آن به جز روستاها ، به باغداران در سطح شهر نیز کمک کند.
اشتغال زایی برای بانوان با وجودی که یک فرد خود مشکلات اقتصادی دارد خوب است اما به چه قیمتی ، کاش به جای نمود دادن به کار خود با زرق ورق ها به این فکر می کریدم که در زیر پوست شهر شهر چه می گذرد و چه مشکلاتی وجود دارد.
کاش کسانی هم که به کار کشاورزی اشتغال دارند اندکی می اندیشیدند که شاید با نگاهی کارشناسی به کار خود با کمک گرفتن از کارشناسان جهاد کشاورزی و افراد مطلع در امر کشاورزی می توانند بهره وری بهتری از کار خود داشته باشند.
یک هزار و 200 هکتار وسعت سطح شهر میبد زیر کشت انار است.