برج کبوتر خانه
این برج که در حال حاضر به برج فرمانداری معروف است ، تنها کبوتر خانه موجود در میبد است .
پوسته عظیم خشتی با شش جرز داخل ، اجزای اصلی کاربردی بنا را تشکیل می دهند . ورودی کوچکی درسمت غرب این برج قرار دارد و دو راه پله ، حرکت عمودی این مجموعه را فراهم ساخته است . بدنه جرزهای برج کبوتر خانه از حفره هایی به ابعاد 20 در 20 سانتیمتر ساخته شده که هر یک آشیانه کبوتران است .
چهار برجک و یک برج میانی بر روی سقف در جهت ورود و خروج کبوتران قرار داشته و رنگ تند مقرنس ها عامل جذب پرندگان بوده است .
نارین قلعه
یکی از مهم ترین بناهای خشتی جهان و از آثار تاریخی پیش از اسلام است که قدمت ان هزاره سوم پیش از میلاد تخمین زده شده است .
این قلعه بنایی است کهن , پنج طبقه و پیچ در پیچ که بنا بر روایات افسانه ای ، در زمان سلیمان پیامبر ساخته شده است .بنای این کهن دژ در بالای مرتفع ترین پشته گلی شهر به ارتفاع 25 متر و به مساحت 4 هکتار صورت گرفته است .
مصالح به کار رفته در این مجموعه متراکم ، خشت و گل بوده و خشت های مشاهده شده در آن اغلب با ابعاد 10در 24 در 40 منتسب به معماری هخامنشی است .
این قلعه در دوره ساسانیان از عناصر مهم شهر میبد بود و در دوره آل مظفر ، که مقر حکومت آنها میبد بود ، اهمیت بیشتری یافت .
محلی ها ، به قدیمی ترین بخش نارین قلعه که در دل زمین کنده شده است« بوکن » می گویند .
این بنا هرساله در ایام نوروز مورد بازدید گردشگران زیادی قرار می گیرد و در طول سال نیز یکی از جاهایی است که مورد توجه توریست های داخلی و حارجی قرار گرفته و دیدگان هر بیننده ای را به خود مجذوب می کند به ویژه هنگامی که بر فراز آن قرار می گیری و و از بالا نظاره گر آسمان آبی و کوه های دوردست و منظره های زیبا و دل فریب می شوی .
قلعه بارجین
قلعه بارجین در یکی از آبادی های حوزه شرقی میبد به همین نام واقع واقع شده است .این بنا توسط اربابان زرتشتی محل بنا گردیده است .
این بنا در مواقع ناامن به عنوان پناهگاه استفاده می شده است . جنس مصالح به کار رفته در آن از خشت و گل است .
بنای قلعه بر روی دو طبقه ساخته شده و دارا ی چهار برج ساده در چهار گوشه و یک ورودی در سمت شمال است .
در بالای سر در ورودی ، اتاقی قرار دارد که مختص ارباب قلعه بوده است .پلان قلعه به صورت حیاط مرکزی بوده که اتاق ها در اطراف حیاط واقع شده اند .
پوشش اتاق های طبقه اول به صورت طاق ضربی و در طبقه دوم به صورت فیل پوش است .
مهمترین تزئیناتی که در بنا به کار رفته قاب بندی هایی آست که در جبهه شرقی و غربی دیده می شود.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
منبع :کتب پردیس کویر و سرزمین من ایران نوشته مهدی آذریزدی و حسین مسرت