سمنوپزی سنت حضرت فاطمه (س) است و پخت آن مراحلی دارد که چند روز طول میکشد.
مراسم برگزار شده سه شنبه شب در ارتباط با برپایی این محفل معنوی در گفتگو با ایرنا گفت: دومین سال است که این مراسم اجرا می شود و با پخت ۶ تن سمنو از ۵ هزار و ۷۰۰ نفر پذیرایی میشود.
محمد حسن کارگرزاده افزود:سمنو با استفاده از جوانه گندم و آرد تهیه می شود و شیرینی که دارد به سبب ریختن یخ در آن است.
وی با اشاره به اینکه ادامه داد : بیش از ۳۵ نفر در پخت سمنو همکاری دارند، آنها از خادمین حضرت امام رضا (ع) هستند که برای دومین سال متوالی از شهرهای قزوین ، اصفهان ، مشهد و… برای پخت سمنو به میبد آمدهاند.
سعید ملک محمد از اعضای هیئت مذهبی سمنوپزی گفت : حدود ۴۸ ساعت زمان پخت سمنو می باشد و در کل زمان شروع به پخت سمنو تا توزیع آن ۷۰ ساعت است.
وی افزود: برای ۵ تن سمنو ۱۵ کیسه ۴۰ کیلویی آرد و ۲۵۰ کیلو جوانه گندم لازم است.
سمنو خواص زیادی دارد
اصغر دهقان دیگر عضو هیدت سمنوپزی حضرت فاطمه زهرا(س) گفت : ۱۰ سال است پخت سمنو را انجام می دهیم و سه سال است زمان اربعین حسینی در اردکان و به مدت ۲ است که ایام شهادت حضرت فاطمه (س) سمنوپزی داریم.
وی افزود: سمنو سفره ای است که بیماران لاعلاج بر سر آن شفا می گیرند و نظر کرده حضرت زهرا(س) می باشد.
عضو هیدت سمنوپزی یادآور شد :سمنو خواص زیادی دارد و حدود ۷۰ خاصیت برای آن ذکر کرده اند از جمله دردرمان کم خونی ، دردهای عضلانی و…کاربرد دارد و قند آن نیز برای افراد دیابتی مفید است.
اصغر صفری اهل اصفهان که به مدت ۱۰ سال است در شهرهای مختلف به همراه هیئت سمنوپزی در پخت سمنو همکاری دارد از خاطات خود می گوید که یک بار در دیگ سمنو که برداشتند نام حضرت فاطمه بر روی سمنو حک شدهبود.
پخت سمنو
به گفته غلامعلی داوری از شهر مشهد که آن گونه که خودش میگوید چند سال است توفیق حضور دراین هیئت دارد ابتدا آب را در دیگی به ظرفیت پنج تن میریزند وبر روی گاز قرار میدهند و می گذارند تا آب به اندازه ای گرم شود که بتوان دیگ را روی هیزم قرار داد.
وی با اشاره به اینکه از ابتدا تا انتهای پخت سمنو قریب سه نیسان هیزم لازم است افزود: وقتی آب به جوش آمد حدود ۱۶ کیسه بزرگ جوانه گندم و چند کیسه آرد که خیلی کمتر از میزان جوانه گندم است در آن میریزند و همزمان میکسور در دیگ هست که مواد را هم می زند.
داوری ادامه داد: یک دیگ یک تنی نیز در مجاورت دیگ بزرگ بر روی اجاق است که همزمان می جوشند و وقتی رنگ آرد قهوه ای شد چند قالب یخ یک مرتبه در دیگ میریزند و به این صورت به مواد شوک وارد میکنند که بر اثر آن جوانه گندم می شکفد و شهد تولید میکند.
وی با بیان اینکه یخ به دیگ کوچک هم اضافه می شود ادامه داد: به سمنو شکر و روغن اضافه نمیشود و تا زمانی که سمنو روی آتش قرار دارد مرتب به دست مردم که هر یک حاجتی دارند و خادمان هم زده میشود.
عضو هیئت سمنو پزی اضافه کرد: رنگ سمنو که از کرم شکلاتی به قهوه ای درآمد مواد دیگ کوچک را به دیگ بزرگ اضافه میکنند که مواد تا نزدیکی لبه دیگ بالا میآید و بعد با استفاده از پارچهای نمناک دیگ را مانند برنج دم می گذارند که این دم کشیدن از شب تا صبح ادامه دارد.
وی افزود:موقع ظرف کردن مواد داخل دیگچهای که شیر ته آن ریختهاند و بعد مواد در ظرفهایی برای توزیع میریزند.
سمنو پزی سنت حضرت فاطمه است
عضو هیئت سمنو پزی با اشاره به اینکه این سمنو حتی تا ۶ ماه با همان طعم اولیه ماندگاری دارد گفت : همچنین در طول پخت سه کیلو بادام که با سه آب شسته می شود دبه مواد اضافه می شود و چون بادامها در دیگ پراکنده می شوند هر کس بادامی در ظرف خود دید نشانه این است که با حاجات خود میرسد.
وی اظهار داشت :در این مراسم گروه پشتیبانی و سمنوپزان با هم همکاری دارند و با توجه به اینکه سمنو سنت حضرت فاطمه (س) است هر کس به وسع خود هر کاری از دستش بر می آید انجام میدهد.
داوری یادآور شد : این مراسم یک بهانه ای است که عده ای از محبان ، عاشقان و نوکران حضرت زهرا (س) در کنار هم جمع شوند تا با برپایی مراسم عزاداری وگریه و زاری برای فقدان آن حضرت نام خود را در شمار محبان حضرت فاطمه زهرا(س) ثبت کنند.
همکاری بانوان شهیدیه در آیین سمنوپزی
بانوانی هم هستند که درپخت سمنو و برگزاری مراسم همکاری دارند.
فاطمه علاف زاده گفت: دو سال است این مراسم در کوچه ما برگزار می شود و از شهرهای مختلف در آن حضور دارند .
وی با افزود : با توجه به اینکه پارسال حاجتم را از خدا گرفتم امسال در این مراسم اگر خدا قبول کند همکاری دارم.
معصومه مبینی گفت: پخت سمنو که زحمت زیادی دارد از سه روز قبل آغاز شده و د رطول این مدت همراه با پخت سمنو سفره حضرت رقیه(س) و پخت آش نذری و رونمایی پرچم حضرت امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) به دست خادمان حضرت امام رضا (ع را هم داشتهایم.
وی ابراز خوشحالی کرد که این مراسم در محله ما برگزار می شود و ما در برگزاری مراسم که خانه نمادین حضرت فاطمه (س) نیز به نمایش گذاشته می شود نیز همکاری داریم.
فاطمه کارگر از اهالی محله شهیدیه گفت : سه روز و سه شب است که پخت سمنو در حال انجام است و ما بانوان نیزدر برگزاری آن که همراه با مداحی و روضه است و مردم حضوری با شکوه دارند همکاری داریم .
میبد بیش از ۱۷ محله و آبادی دارد.
مرکز شهرستان ۱۰۵هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.