این جشنواره به صورت نمایشگاه و عنوان رویداد زیلو نما برگزار شد و آثار شرکت کنندگان در مصلی آیت الله اعرافی به نمایش گذاشته شد.
پس از بررسی آثار اثر «گندم» از فرشته شکیبا سرشت، اثر «فطرس» از علیرضا برزگری، اثر «درخت گل انار» از طیبه پور قاسمی به ترتیب اول تا سوم و اثر «چرخ فلک» از راضیه زمانیان شایسته تقدیر اعلام شد.
در بخش بافت برتر نیز اثر اول با عنوان « درخت و پرنده کاری» از طیبه پورقاسمی نشان بنوم نیلی و تندیس جشنواره و لوح تقدیر دریافت کرد.
اثر «بسم الله» از طاهره کشتکار و « لچک ترنج هشت پر» از محمد حسین فدوی به ترتیب دوم و سوم شدند ، طرح «برجسته» از فاطمه حکیمی نیزشایسته تقدیر شد.
در بخش محصول برتر هیچ اثری شایسته رتبه اول نشد ، رتبه دوم و سوم این بخش را نیز به ترتیب محمد حسین فدوی صاحب اثر «پاف» از کاشان و عصمت حکیمی ارائه دهنده «گوشواره» از ندوشن کسب کردند.
در بخش نگاه نو هم با وجود اینکه با توجه به تاکید عامل توسعه خوشه زیلو از همه شرکت کنندگان تقدیر میشود، «کاظم دهقانی» با دو طرح زیلوی «آرمیتاج» و «باغ نقش» به عنوان رتبه اول معرفی شد.
همچنین آثار «تابلو فرش» از روح الله پوریان، «خرگوش» از ربابه کریمیان، «خورشید و فروردین» از طیبه پور قاسمی، «کرونا» از صغری جعفری، موج از «کرم فلاح» و «میدان امیرچقماق» از صغرا زارع شاهی به ترتیب رتبههای برتر را در بخش نگاه نو کسب کردند.
موفقیت خوشه زیلو
در این مراسم فرماندار میبد با اشاره به اینکه مدل و فعالیت خوشه در جلوهگری هنرصنعت زیلو موفق عمل کردهاست، گفت: این جلوهگری با رونق اشتغال در این بخش همراه بوده و این امتیاز ارزشمندی برای هنرصنعت زیلوست.
حسین فلاح در ادامه از حضور «محمدرضا علمدار» رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در این مراسم تشکر کرد و خواستار هم افزایی بیشتر این دستگاه با توجه به ظرفیتهای موجود در زمینه اشتغال این حوزه شد.
ارتقای تولید و بازاریابی محصولات هنر صنعت زیلو
عامل توسعه خوشه زیلوی استان یزد نیز نسبت به برگزاری رویدادهای مروبط به هنر صنعت زیلو در روزهای پس از کرونا ابراز امیدواری کرد و گفت: طرح توسعه هنر صنعت زیلو از سوی شرکت شهرکهای صنعتی به سازمان جهاددانشگاهی استان واگذار شدهاست.
محمدرضا دهقانی افزود: در همین راستا فعالیتهای متعددی در قالب خوشه زیلو انجام گرفته و در حال اقدام است که برگزاری نخستین جشنواره ملی زیلوی برتر نیز یکی از این اقدامات است.
وی ارتقای تولید، بهبود بافت این دستبافته جهانی ومعرفی و بازاریابی محصولات این هنرصنعت را از مهمترین اهداف برگزاری این جشنواره ملی اعلام کرد و گفت: جشنواره زیلوی برتر در راستای اهداف توسعهای زیلو تعریف و در دومین سال فعالیت خوشه زیلو برنامهریزی شد.
این مسوول با بیان این که برگزاری این جشنواره به علت شیوع کرونا به فصل تابستان موکول شد، گفت: تعیین اصول و چارچوبهای این جشنواره به صورت کارشناسی انجام و فراخوان آن در تیرماه منتشر شد.
ارسال 120 اثر به اولین جشنواره ملی زیلو
دهقانی از انتشار فراخوان این جشنواره در سراسر کشور خبر داد و گفت: ایدههای برتر و خلاق بافندگان زیلو در سه بخش بافت برتر، طرح و نقش برتر و محصول باکیفیت و برتر به دبیرخانه ارسال و در مجموع در بخش بافت برتر ۱۲۰ اثر، در بخش طرح برتر ۵۴ اثر و در بخش محصول برتر نیز ۵۸ اثر و در بخش نگاه نواورانه نیز ۹ اثر به جشنواره عرضه شد.
وی افزود: دو مرحله اثار ارسالی توسط ۱۴ داور مورد قضاوت قرار گرفت و در نهایت تعدادی ۴۸ اثر برگزیده در قالب نمایشگاهی به تصویر گذاشته شد.
دهقانی با بیان این که در بخش «نگاه نو» در این جشنواره دریچه جدیدی به سوی بازارهای زیلوبافی گشوده شد، گفت: امروز در اختتامیه این جشنواره و اثار برتر معرفی و به همراه جمعی از پیشکسوتان زیلوبافی تقدیر و تجلیل میشوند.
وی از تولید محتوای غنی در این جشنواره یاد کرد و گفت: خوشبختانه زیلو دستبافتهای متعلق به میبد و استان یزد نیست و امروزه تمام ایران، زیلو را میشناسند و خوشبختانه در قالب این جشنواره تولیدات غنی و قوی ارائه شد.
حضور ۱۰ شهر از پنج استان کشور در اولین جشنواره ملی زیلو
عامل توسعه خوشه زیلوی استان یزد افزود: از میان آثار ارسالی، آثار برگزیده ۱۰ شهر از پنج استان کشور حضور دارند.
وی در مورد رنج سنی شرکت کنندگان نیز تصریح کرد: امروز زیلو نه تنها جایگاه خود را در کشور پیدا کرده بلکه گروههای مختلف سنی نیز به این دستبافته و هنر صنعت روی آوردهاند به طوری که جوانترین شرکتکننده به زیلوبافی ۲۰ ساله و مسنترین آنها هنرمندی ۷۵ ساله است.
«سید علی عزالدینی» ریس شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد نیز در این نشست از فعالیت خوشه زیلو و اهتمام دستگاههای مربوطه تقدیر کرد.
زیلوبافی در میبد سابقهای دیرینه دارد، برخی سابقه آن را به قرن هشتم هـ . ق و دوره مظفریان نسبت میدهند.
زیلو یا پلاس، دست بافته ای زیبا و خاص حاشیه مناطق بیابانی است، این فرش با نوع زندگی مردم منطقه تطابق دارد و بخشی از اعتقادات مذهبی، تاریخ، معماری، طبیعت و گویش مردم این نواحی نیز، بر تار و پود آن نقش بسته است.
زیلو نوعی زیرانداز و کفپوش دست بافت است که با نخ بافته میشود و شباهت زیادی به حصیر دارد و در برخی مناطق ایران استفاده میشود.
قدیمی ترین زیلو مربوط به ۸۵۰ سال پیش است که در موزه میبد نگهداری می شود، نفیسترین زیلوی میبد نیز متعلق به قرن ۱۲ هجری قمری است که بر روی آن ۲۴ سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ هزار و ۱۱۸ هجری قمری نقش بسته است.
بیش از ۳۰۰ زیلو باف در زمینه بافت و عرضه آن در شهرستان میبد فعالیت دارند.
مرکز شهرستان ۱۰۵ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.