محسن صادقیان روز سهشنبه در پانزدهمین نشست ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور در یزد که با حضور وحید قبادی دانا، رییس سازمان بهزیستی برگزار شد، از نگاه ویژه ستاد ملی مناسب سازی ایران به این استان قدردانی کرد و تشکیل اولین جلسه خارج از پایتخت آن را حاکی از توجه به این منطقه به عنوان شهر دوستدار معلول و در دسترس دانست.
وی با اشاره به اینکه برنامه های ستاد مناسب سازی در چهار محور سیاستگذاری و برنامه ریزی، اقدامات عملی، آموزش و اطلاع رسانی تهیه و تدوین شده است، افزود: از سال ۹۲ تاکنون علاوه بر مرکز استان در ۹ شهرستان دیگر ستاد مناسب سازی تشکیل و طرح شهر بدون مانع از سال ۹۵ در اردکان و میبد اجرا شد.
صادقیان از تدوین پیشنویس برنامه راهبردی استان برای مناسب سازی شهری خبر داد و اظهار کرد: نقطه عطف برنامههای شهر یزد، برگزاری جشنواره معلولان بود که این برنامه امروز در قالب طرح هفت خوان ادامه دارد.
معاون استانداری یزد خاطرنشان کرد: به شهرداریهای استان هم تاکید شد برای ایجاد ردیف بودجه خاص برای مناسب سازی شهری( ۲۴ شهر) اقدام کنند، و آقای طالبی استاندار هم به مسوولان دستگاهها دستور داد؛ برای مناسب سازی محل ورودی و فضای اداری برای تردد افراد معلول و سالمند برنامه ریزی کنند.
به گفته صادقیان همچنین در راستای تقویت بحث مناسب سازی راهکارهایی برای تشویق و امتیاز اداره های دولتی در جشنواره شهید رجایی استان یزد در نظر گرفته شد.
پیشبرد امور مناسبسازی نیاز به همکاری دارد
وی ادامه داد: گرچه شهرداریها محور مناسب سازی محیط شهری هستند، باید نگاه ویژه ای برای ایجاد کمیته مناسب سازی در شورای شهر ایجاد شود و برای پیشبرد امور نیاز به کمک دستگاههای مختلف است.
صادقیان با اشاره به اهتمام شهرداری یزد برای مناسب سازی مسیر پرتردد اذعان کرد که طرح هفت خوان به نام معلولان و به کام تمامی مردم شهر است.
وی اظهار امیدواری کرد که بتوان با کمک و همافزایی دستگاههای مختلف همچنین حمایت ستاد ملی مناسب سازی، شهر مناسب و در دسترس برای همه مردم به ویژه معلولان در یزد ایجاد شود.
همچنین شهردار یزد در این نشست با اشاره به اینکه در چارچوب تحقق شهر دسترسپذیر، کار مناسب سازی معابر شتاب گرفته و امروز یکی از مهمترین پروژههای مرکز استان، طرح هفت خوان به نمونه(پایلوت) شهر دسترسپذیر است، گفت: شهر یزد بعد از ثبت جهانی در ۱۳۹۶ ماموریت ویژه ای پیدا کرد و آن افزایش کیفیت زندگی شهروندان در شهر است .
جمال الدین عزیزی بُندرآبادی تصریح کرد: زمانی می توان ادعا کرد ،کیفیت زندگی در یزد افزایش یافت که امنیت و رفاه کامل باشد و مناسب سازی معابر نیز به عنوان یکی از مولفههای رفاه و امنیت برای افراد دارای محدودیت های حرکتی مدنظر قرار گرفت.
وی ادامه داد: اکنون مناسب سازی شهرها، انتخاب نیست بلکه یک الزام است و حرکتی که آغاز شد، متوقف نمی شود زیرا مطالبهگری که در این زمینه وجود دارد اجازه نمی دهد که این حرکت متوقف شود.
انتخاب یزد به عنوان دسترس پذیر
عزیزی با اشاره به اینکه یزد در مرداد ماه سال ۹۹ به عنوان شهر دسترس پذیر انتخاب شد، تصریح کرد: با این رویداد ، کار مناسب سازی شتاب گرفت و یکی از مهمترین و بزرگترین پروژه های مناسب سازی کشور با عنوان هفت خوان در یزد به اجرا درآمد.
وی ادامه داد: مناسب سازی اتوبوسهای شهری، مبلمان شهری و بهسازی و مناسب سازی ۹۰۰ کیلومتر از معابر عمومی شهر همه در راستای دسترس پذیر کردن شهر یزد انجام شد.
شهردار یزد در مورد طرح هفت خوان افزود: هدف این است که در این مسیر ۱۰ کیلومتری، معلولان برای طی مسیر با مانع مواجه نشوند که این امر با همکاری تمامی مناطق شهرداری ها و پیگیری کمیته مناسب سازی شورای شهر محقق شد.
خارج شدن شهر یزد از معلولیت
همچنین رییس شورای شهر یزد در این نشست با اشاره به اینکه علاوه بر فرد معلول، شهر معلول نیز وجود دارد ،گفت: در شورا تصمیم گرفته شد تا شهر جهانی یزد از معلولیت خارج شود و آن را در دسترس همه قرار دهیم.
غلامعلی سفید با اشاره به جدیت کمیته مناسب سازی شورای شهر در اجرای طرح هفت خوان و سایر پروژه های مناسب سازی افزود: یکی از اتفاق های خوب در این زمینه، حضور یک معلول ناظر در تمامی طرح های مناسب سازی و تایید نهایی طرح توسط ناظران است.
وی اظهارکرد: هم اکنون نیاز به اقدام همگانی در مناسب سازی شهری است و همه دستگاهها، بانک ها و شرکتها، باید این کار را انجام دهند و استانداردها را در این زمینه رعایت کنند زیرا در برخی موارد، مناسب سازیها با رعایت استانداردها انجام نشده است.
تبدیل مناسب سازی به گفتمان شهری
همچنین رییس ستاد مناسب سازی شورای شهر یزد با اشاره به اینکه مناسب سازی به گفتمان تبدیل شده، گفت: در کنار مناسب سازی معابر به مناسب سازی اندیشهها و تغییر رفتار فرهنگی با معلولان نیاز است.
سپنتا نیکنام افزود: یزد همواره به بهرهمندی از همدلی بین مسوولان دستگاهها و مسوولان شهرت دارد، امروز شاهد این همدلی در این امر مهم برای مناسب سازی بین مسوولان کشوری نیز هستیم.
وی تصریح کرد: گفتمان مناسب سازی اکنون در شهر یزد شکل گرفته، اما در کنار آن به مناسب سازی اندیشه ها و فرهنگ برخورد با معلولان نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: مناسب سازی وقتی اتفاق می افتد، مردم از مسوولان جلوتر حرکت کنند و در این زمینه مطالبه گر باشند و مناسب سازی اندیشهها نیز کم کم شکل گرفت و باور داریم که موانع فرهنگی نسبت به موانع فیزیکی اگر مشکلات بیشتری ایجاد نکنند ، اثرگذاری آنها کمتر نیست.
رفع موانع فیزیکی
این عضو شورای شهر یزد ادامه داد: باید باور کرد ، فرهنگ سازی برای معلولان بزرگتر از فراهم کردن شرایط حضور آنها در اجتماع نیست و شرط فرهنگ سازی، حضور این گروه در اجتماع و شرط تحقق این مهم، رفع موانع فیزیکی است.
وی با بیان اینکه باید مناسب سازی و رفع موانع در معابر از سوی شهرداریها انجام شود، افزود: برای هدایت شهرداریها به این مسیر باید دغدغه مناسب سازی در شورا شکل بگیرد و جایگاه مناسبی برای این نهاد مدنی به عنوان سیاستگذاران شهری مدنظر قرار گیرد.
رمپها برای استفاده معلولان استاندارد نیست
نیکنام با اشاره به استاندارد نبودن برخی مناسب سازی ها، عنوان کرد: اکنون اتوبوسهای جدید مناسب سازی شده با پنج میلیارد تومان خریداری شد در حالی که تنها یک رمپ دارد و باید دستگاهی در آن نصب شود تا برای نابینایان و ناشنوایان نیز قابل استفاده باشد.
وی با اشاره به اینکه برخی دستگاهها و بانکها نیز مناسب سازی را در حد ایجاد یک رمپ انجام دادهاند، افزود: در بسیاری از موارد حتی این رمپها نیز استاندارد نیستند .
ایرنا