اسحاق جهانگیری روز شنبه در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان یزد با بیان اینکه تحریم های آمریکا، فشارهایی را برای ایران ایجاد کرد اما به نتایج مورد نظر کاخ سفید نرسید و عملا این رویکرد با شکست مواجه شد، افزود: این شکست نتیجه پیگیری سیاست های اقتصاد مقاومتی بود که باعث شد تکانه های ایجاد شده در اقتصاد کشور منجر به فروپاشی نشود و در طول دو سه سال اخیر سه تکانه مهم وایجاد شد که یکی از مهمترین این موارد کاهش شدید قیمت نفت بود.
وی تصریح کرد: مشکلات ناشی از تحریم های هنوز تمام نشده و آمریکا این سیاست ظالمانه و ضد حقوق بشر خود را ادامه می دهد و تا زمانی که تحریم ها برداشته نشود، کشور در شرایط جنگ اقتصادی قرار دارد.
وی ادامه داد: ایران به برجام به عنوان یک توافق بین المللی پایبند است و در این زمینه وزیر خارجه ایران سخنگوی نظام و دولت است ، بنا بر این اعتبار وزیر خارجه نباید مخدوش شود ، آنچه که از سوی وزارت خارجه اعلام می شود، موضع نظام جمهوری اسلامی است و پیام ما به دنیا این است که به جای توجه به سخنان برخی جریان های سیاسی در خصوص برجام ، مواضع رسمی ایران را از مقامات رسمی و مسئول در این زمینه دریافت کنند.
آمریکاییها گلوگاه اقتصادی کشور را شناسایی کردهاند
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: آمریکایی ها گلوگاه های اقتصادی ایران را شناسایی کرده و از این طریق به کشور فشار آورده اند، به نحوی که در مطالعات خود اعلام کردند که باید امکان ورود کالاهای تجملی را فراهم و از ورود کالاهای اساسی ممانعت کنیم تا مردم دچار مشکلات اساسی شوند و به خیابانها بریزند.
جهانگیری اظهار داشت: این سئوال اکنون برای مردم ایجاد شده که چرا داروهای ضروری کمیاب است اما ماشین های لوکس وارد می شود با این که دولت از لحاظ قانونی نمی توانست واردات برخی کالاها را ممنوع کند با این وجود از ورود برخی کالاها جلوگیری شد که همین موضوع سئوالات و هجمه هایی را متوجه دولت کرد.
اقتصاد کشور با دستورالعمل و بخشنامه تنها اداره نمیشود
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ساز و کار علمی خودش را دارد، تصریح کرد: ممنوع کردن واردات و توسعه صادرات مربوط به دوران سخت جنگی است و نمی توان اقتصاد را با تنها با دستورالعمل و بخشنامه اداره کرد.
جهانگیری بازدهی عملکرد اقتصاد مقاومتی در استانها را خوب ارزیابی کرد و یادآور شد: پروژه های خوبی در این زمینه تعریف شده و با وجود مشکلات کشور توانست از این اوضاع سخت عبور کند به طوری که رشد کارگاه های صنعتی در ۹ ماهه امسال بالای ۱۰.۸ درصد بود و حتی ریزش شغلی بهار امسال با وجود کرونا کمتر از بهار ۹۸ بود به نحوی که در بهار سال گذشته در بخش صنعت و کشاورزی یک میلیون و ۴۰۰ هزار ریزش شغلی ایجاد شد و این در حالی بود که این میزان در بهار امسال به یک میلیون نفر کاهش یافت.
وی ادامه داد: در تابستان ریزش شغلی در بخش صنعت تقریبا صفر شد و صنعت و کشاورزی کشور که جهت گیری اصلی اقتصاد مقاومتی به این سمت بود، توانست در شرایط کرونا استقامت کند.
جهانگیری با تاکید بر افزایش خدمات به آسیب دیدگان از کرونا ، افزود: وقتی سفر تعطیل می شود، بسیاری از شغل ها ریزش می کند و بسیاری از کارهای خدماتی دچار مشکل می شود و تبعات خود را دارد و کرونا مشاغل خدماتی را بیش از سایر شغل ها تحت تاثیر قرار داد.
توجه به تولید کالاهای وارداتی در کشور
وی ادامه داد: در این دوره از همه ظرفیت های کشور برای سر پا نگاه داشتن تولید کشور استفاده شد و یکی از کارهایی که در راستای استفاده از ظرفیت داخلی کشور انجام شد، حذف بسیاری از کالاها از حوزه واردات و تولید آن در داخل کشور بود.
معاون اول رئیس جمهور عنوان کرد: یکی از کارهایی که در سال ۹۷ با خروج ترامپ از برجام انجام شد، اجرای سیاست ارزی بود که کارهای گسترده ای در این زمینه انجام شد ، از جمله راه اندازی سامانه نیمایی، استخراج لیست واردات و صادرات و اتخاذ سیاستهای اقتصادی که در مرداد ماه نیز ، وقتی سیاستهای تجاری و ارزی تدوین و تصویب شد، تصمیم بر این شد تا نرخ ارز در ۴ هزار و ۲۰۰ تومان برای تامین کالاهای اساسی و دارو و سایر ملزومات ثابت بماند.
تامین مالی کشور در زمان تحریم با کاهش اتکای بودجه به نفت
جهانگیری ادامه داد: تامین مالی کشور در زمان تحریم یک موضوع مهم بود و یکی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی است و در راستای کاهش اتکای بودجه به نفت بود که یک تصمیم گیری راهبردی در این زمینه انجام شد.
وی افزود: اوایل اسفند از ۵۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه کشور که هزینه شد، ۹ هزار میلیارد تومان از محل درآمد نفت بود ضمن اینکه امسال تا این مقطع ۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه اقتصادی تخصیص یافته و روند عمرانی کشور متوقف نشد که این نیز از برکات اقتصاد مقاومتی است.
وی یادآور شد: وقتی نفت ما را نخریدند، به دنبال راه های مختلف رفتیم و مدعیان پرادعا که فقط به دنبال فضاسازی بودند، حتی نتوانستند یک بشکه نفت برای ما بفروشند و ما با دور زدن تحریم ها نفت را فروختیم و پول آن را با ده ها ریسک و خطر به دست آوردیم و تا این لحظه یک دلار از پول نفت تلف نشده و یک بابک زنجانی کوچک هم به وجود نیامد زیرا همه دقت ها لحاظ شد.
جهانگیری افزود: در سال ۹۸ وقتی دیدیم که نمی توانیم نفت به اندازه کافی بفروشیم، در زمینه برخی کالاها مثل شکر ، برنج و لاستیک کامیون به سمت تولید داخل رفتیم و هر جا جواب نداد رویکرد واردات با ارز دولتی در پیش گرفته شد.
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه رشد اقتصادی که در دوران اقتصاد مقاومتی در کشور محقق شد، بی نظیر بود، عنوان کرد: هدف عالی اقتصاد مقاومتی و سیاست هایی که رهبر معظم انقلاب در ۲۴ بند با پنج رویکرد اعلام کردند، باید در دستور کار همه دستگاه ها قرار گیرد و فقط مختص به دستگاه های اقتصادی نیست.
مهمترین سیاستهای اقتصادی دولت تحقق اهداف عدالت اجتماعی است
جهانگیری همچنین حرکت به سمت تحقق اهداف عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار ضعیف را از مهمترین سیاست های اقتصادی دولت عنوان کرد و گفت: سعی دولت بر این بوده تا وضع مردم در شرایط جنگ اقتصادی بدتر نشود و روزهای پایانی سختی ها در حال سپری شدن است، همه مدیران دستگاه ها باید این آمادگی را داشته باشند تا با اعمال سیاست های مناسب ، اثرات تحریم ها بر زندگی مردم را کاهش دهند که در این زمینه نهادهای حمایتی برنامه های ویژه ای را در دستور کار قرار داده اند.
وی در خصوص کرونا، نظر ستاد ملی مقابله را در این زمینه محور همه برنامه ها دانشت و گفت: سلامت مردم در این زمینه در اولویت اول قرار دارد و کاهش تبعات اقتصادی نیز اولویت بعدی است و دولت تمام سعی خود را برای واردات واکسن مورد تایید وزارت بهداشت انجام داده و جریان واردات واکسن در حال انجام است، واکسن داخلی نیز در ماه های آینده آماده توزیع می شود تا در کوتاه ترین زمان ممکن شهروندان کشور واکسینه شوند.
صبوری و قناعت یزدیها زمینه ساز توسعه این استان شدهاست
معاون اول رییس جمهوری همچنین در خصوص استان یزد اظهار داشت: یزدیها همواره برای حل مشکلات راهکاری موثری دارند و از این رهگذر به نتایج مطلوب نیز رسیده اند و صبوری و قناعت از مهمترین شاخصهای اخلاقی و زمینه ساز توسعه در این استان بوده است.
جهانگیری تامین آب را مهمترین مسئله استان یزد دانست و افزود: مردم این استان در زمان های گذشته قنات های زیادی را حفر کرده اند و قدر آب را به خوبی می دانند و در روزهای آینده با بهره برداری خط انتقال آب خلیج فارس به یزد بخشی از مشکل تامین آب صنایع این استان رفع می شود و دولت تلاش می کند تا از طریق خطوط مختلف مشکلات مقابل روی تامین آب در این استان رفع شود.
حمایت دولت از توسعه صنایع دانش بنیان
وی تصریح کرد: جهت گیری توسعه استان یزد باید به سمت صنایع کم آب خواه باشد که در این زمینه توسعه صنایع دانش بنیان از راهکاری ها موثر و جایگزین در این زمینه است و دولت نیز از توسعه این صنایع در استان حمایت می کند.
جهانگیری یزد را از پایگاه های مهم صنعت نساجی ایران دانست و گفت: در زمینه صنعت نساجی علاوه بر تولید پارچه باید در زمینه توسعه کارخانه های تولید پوشاک نیز بیش از پیش فعالیت شود تا یزد به قطب زنجیره کامل صنعت نساجی کشور تبدیل شود.
افتتاح کتابخانه مرکزی یزد، شرکت در نشست ستاد راهبری اقتصاد مقاومتی و دیدار با نخبگان از برنامه های سفر جهانگیری است.
افتتاح چهار طرح مهم در حوزه آب و برق، بهره برداری از بندر خشگ پیشگامان، بازدید از نمایشگاه صنایع دستی و اشتغال روستایی از دیگر برنامه های معاون اول رییس جمهوری است.
وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیرو، دبیرکل کتابخانه های کشور، رییس کل گمرک ایران و معاون سازمان برنامه و بودجه، جهانگیری را در این سفر یکروزه همراهی می کنند.