انسان اخلاقی ، انسانی ارزشمند تر است و برای اینکه بتوانیم والدین اخلاقی باشیم ، باید از جنبه های مختلف خود را مدیریت کنیم تا بتوانیم فرزندانی اخلاقی داشته باشیم . فرزندانی که مهربان ، باوجدان و با انصافند ، همین طور صبور ، ظالم ستیز و مظلوم پرور .
بام میبد : همه ما اعتقاد به این موضوع داریم که انسان اخلاقی ، انسانی ارزشمند تر است و برای اینکه بتوانیم والدین اخلاقی باشیم ، باید از جنبه های مختلف خود را مدیریت کنیم تا بتوانیم فرزندانی اخلاقی داشته باشیم . فرزندانی که مهربان ، باوجدان و با انصافند ، همین طور صبور ، ظالم ستیز و مظلوم پرورند .
حال سوال این است : آیا چنین فرزندانی از طرف خداوند هدیه اند ؟ که در پاسخ باید گفت : نه ، بنابراین چه باید کرد؟
اولین گام این است که خودمان ، اخلاقی باشیم بدین جهت ابتدا باید به یکسری سوالهای بنیادی پاسخ دهیم :
ادراک ما از خدا چیست ؟(خداشناسی)
چه فرایندی باعث می شود خدا در ذهن ما به شکلی بد جلوه کند ؟
ادراک ما از خدا به آنچه در ذهنیت ما در کودکی شکل گرفته ارتباط دارد . بعضی اوقات در ذهن کودک صورتی از خدا شکل می گیرد به این طریق که خدا منتظر ایستاده تا اگر او خطا کرد ، مجازاتش کند و این نشات گرفته از رفتارها یی است که در خانواده صورت می گیرد به عنوان مثال وقتی مادری در مقابل کار ناپسند فرزندش به او می گوید خدا به تو فرزندی دهد که همین بلا را بر سرت بیاورد ، نا خودآگاه در ذهن آن کودک این ذهنیت از خدا شکل می گیرد.
روایت است که اگر به بچه ها قول دادید عمل کنید زیرا فکر می کنند شما ولی نعمت آنها هستید . بر طبق تحقیقاتی که روانشناسان به عمل آورده اند ، پدر خانواده با عمل به قولهایی که می دهد ، باعث می شود که فرزندش به خدا اعتماد بیشتری داشته باشد.
من کی هستم ؟ (خود شناسی)
انسانی که دارای روح ، جسم و نفس وسوسه کننده است . باید خود را بشناسیم ، بدانیم نفس لوامه و نفس اماره چیست و همینطور بفهمیم چگونه می توان بین این دو نفس نعادل برقرار کرد.
دنیا چگونه جایی است ؟ (دنیا شناسی)
دنیا را باید شناخت که چه جایی است و چند سال در آن خواهیم بود. باید دانست که دنیا پل و مسیری به سوی آخرت می باشد و…
ادراک ما از قرآن چیست ؟
هر چند قرائت قرآن فضیلت دارد و باعث ایجاد نور و روشنایی در زندگی ما می شود اما تنها با خواندن قرآن نمی توان از آن به درستی بهره گرفت بلکه باید در عمل هم نسبت به آنچه در این کتاب آسمانی آمده ، کوشش نمود.
باور و اعنقاد ما نسبت به پیامبر و اهل بیت چیست ؟
نگرش ما نسبت به سیره نبوی و همینطور تغییر دیدگاه و عمل به سیره و روش آنها با تفحص و تحلیل زندگی ایشان صورت می گیرد . با مطالعه زندگی پیامبر و ائمه ، رفتار و خصوصیات آنها در ذهن ما تداعی می شود.
بردن نام امام زین العابدین (ع) ، سجده های طولانی آن حضرت و صحیفه سجادیه را در اذهان تداعی می کند .
همچنین با تفخص در جوهر وجودی حضرت زینب (س) میتوان به آنچه در وجودش باعث در هم شکستن کاخ یزید در مقابل صبر و استقامت وی می شود ، پی برد.
منبع :
https://t.me/hosheAghlaghi
دروس دوره آموزشی هوش اخلاقی – مدرس : دکتر محمد حسین فلاح