دبیر ستاد توسعهی علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت فناوری ریاست جمهوری با اشاره به سرعت بالای پیشرفت علوم و تغییر مطالبات پزشکی در دنیا، تاکید کرد: پیشرفت در حوزه سلولهای بنیادی نیازمند کار سخت و پرشتاب در کشور است.
خبرگزاری ایسنا : دکتر «امیرعلی حمیدیه» در نشست هماندیشی توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی استان یزد که با حضور پروفسور «عباس افلاطونیان» رییس مرکز تحقیقاتی درمانی ناباروی یزد، پروفسور «هنری مور» رییس بخش سلول های بنیادی دانشگاه شفیلد انگلستان، دکتر «مهدی باصولی» رییس سازمان جهاددانشگاهی و دبیر کارگروه سلولهای بنیادی استان و جمعی از محققان و نخبگان حوزه فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی استان برگزار شد، از تشکیل شورای توسعه ی علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی در 20 استان کشور تاکنون خبر داد.
وی اظهار کرد: ستاد توسعهی علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی خوشبختانه در دو سال اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته است.
حمیدیه در این باره به افزایش بازدید از وب سایت این ستاد از یک هزار بازدید در ماه به 50 هزار بازدید اشاره و آن را نشان از استقبال و شور و اشتیاق جوانان کشورمان به این حوزه ذکر کرد.
وی اشارات مقام معظم رهبری در سخنرانیهای معظم له در باب اهمیت پیشرفت علوم هستهای، نانو و سلولهای بنیادی را بیانگر اهمیت این حوزههای علمی در کشور خواند و گفت: قطعاً علوم مرتبط با سلولهای بنیادی از جایگاه مهمی در بین علوم آینده کشور برخوردار است.
دبیر ستاد سلولهای بنیادی کشور با قدردانی از تلاشهای پروفسور افلاطونیان در ارائه خدمت بالینی جدید در حوزه ناباروی کشور از 30 سال پیش، عنوان دانشبنیان را به معنای ارائه یک خدمت جدید بالینی ذکر کرد و گفت: اقتصاد دانشبنیان نیز براساس ارائه چنین خدماتی در کشور تعریف شده و فناوریهای سلولهای بنیادی میتواند چنین نقشی را برای کشور ایفا کند.
وی در همین رابطه از خدمات جهاددانشگاهی در استان یزد نیز قدردانی و تاکید کرد: حرکت در حوزه سلولهای بنیادی کشور نیازمند کاری جهادی است.
حمیدیه در ادامه به پیشرفتهای حوزه سلولهای بنیادی در استانهای مختلف کشور اشاره کرد و گفت: در حالی که تا چند سال پیش خبری از فعالیتهای سلولهای بنیادی در استان آذربایجان شرقی نبود ولی از سه ماه پیش با راهاندازی مرکز جامع فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در این استان و فعالیتهای خوبی که در این زمینه صورت گرفته، برخی از دانشگاههای فعال کشور در این حوزه به دلیل شتاب فعالیتهای سلولهای بنیادی در این استان، احساس کردند که باید سرعت خود را افزایش دهند.
وی ضمن اشاره به فعالیتهای خوبی که در مراکز جامع دیگر کشور در دانشگاههای علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی تهران در حال انجام است و برنامه سنگینی که در استان خوزستان در این حوزه در حال شکلگیری است، اعلام کرد: اوائل هفته آینده مرکز جامع فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی استان فارس نیز در چهار طبقه در برج پژوهشی محمد رسولالله(ص) در مجاورت بیمارستان نمازی افتتاح خواهد شد.
این مقام مسئول گفت: همچنین اواخر هفته آینده اولین مزرعه جامع پرورش حیوانات آزمایشگاهی در کرمان مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت و این اقدامات جدای از فعالیت پژوهش سراهای دانش آموزی سلولهای بنیادی کشور در این حوزه است.
وی یکی از مباحث جدی و مهم در حوزه فناوریهای جدید را موضوع تجاریسازی عنوان کرد و گفت: متاسفانه کشور در سالهای گذشته در این مقوله عقب مانده است و باید علاوه بر توسعه و تولید علوم و فناوریهای نافع در کشور، موضوع تجاریسازی نیز مورد توجه جدیتری قرار گیرد.
حمیدیه با اشاره به این که بازار فروش فناوریهای سلولهای بنیادی با شتاب فزایندهای تا سال 2030 میلادی به 530 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: مطالبات پزشکی با سرعت قابل توجهی در حال تغییر است به نحوی که دانشمندان دنیا امروزه به دنبال تعویض اجزاء بدن انسانها هستند.
وی در این مورد گفت: ژاپنیها برای سال 2030 پیشبینی کرده اند که 30 درصد تولید درآمد ناخالص خود را از علم پزشکی بازساختی تامین کنند به عبارتی به این نتیجه رسیدهاند که دیگر ساخت خودرو به عنوان یک تکنولوژی هایتک برایشان درآمدزایی نخواهد داشت.
دبیر ستاد توسعه ی علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت فناوری ریاست جمهوری افزود: اگر جمهوری اسلامی ایران نیز بخواهد در این حوزه از دنیا عقب نماند باید به این تغییرات همسو شود و بتواند به این مطالبات که روز به روز در حال تغییر است، پاسخگو باشد.
وی به سرعت پیشرفت علوم در دنیا نیز اشاره و تاکید کرد: مقاومت و ایستایی بر کارهای سنتی واقعاً جلوی پیشرفت مملکت را خواهد گرفت.
وی پیشرفت در این حوزه را به واقع نیازمند نوعی کار سخت و پرشتاب دانست و گفت: باید بیماریهایی مانند سرطان در کشور درمانپذیر شود و این مهم نیازمند همگرایی تمام حوزههای کشور اعم از پزشکی، علوم پایه و مهندسی برای تلاش در پیشرفت کشور است.
حمیدیه با تاکید بر انجام فعالیتهای حوزه سلولهای بنیادی یزد براساس ظرفیتهای موجود در استان خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه یزد را با فعالیتهای ناباروی آن میشناسند و شاید یکی از مطالبات آینده در این حوزه این باشد که نخبگان یزدی بتوانند بافت رحم یا دیگر قطعات یدکی انسان در این حوزه را بسازند.
حمیدیه با تاکید بر راهاندازی مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی استان یزد، این مهم را از برنامههای دو سال پیش شورای علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی یزد ذکر کرد که متاسفانه تاکنون تحقق نیافته است.
وی گفت: علاوه بر استانداری که باید در این رابطه کمک بزرگوارانه داشته باشد، دانشگاه علوم پزشکی یزد هم باید نقش اصلی خود را در این رابطه ایفا کند و همانند یک پدر از تمامی ظرفیتهای استان شامل جهاددانشگاهی و سایر دانشگاههای استان استفاده کند.
دبیر ستاد سلولهای بنیادی معاونت فناوری ریاست جمهوری در پایان ابراز امیدواری کرد که در این رابطه شاهد ایجاد شبکهسازی اعم از شبکههای دانشآموزی و شبکههای دانشجویی و غیره در استان برای پیشرفت بیش از پیش فناوریهای سلولهای بنیادی باشیم.
پروفسور «عباس افلاطونیان» رییس مرکز تحقیقاتی درمانی ناباروی استان نیز در این نشست تلاشهای صورت گرفته در این حوزه را خوب ولی زمانی موثر خواند که عملی و به ارائه خدمات در این حوزه تبدیل شود.
وی ابراز امیدواری کرد که با فعالیتهای این کارگروه از امکانات موجود در استان استفاده و از موازیکاریهای این حوزه در استان جلوگیری شود.
افلاطونیان داشتن هدف را در این حوزه مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: حتی اگر به اهداف مورد نظر نیز رسیم ولی حداقل حرکت کردن به سوی این اهداف نیز بسیار حائز اهمیت است.
«مهدی باصولی» رییس جهاددانشگاهی استان یزد هم در ابتدای این نشست با اشاره به تشکیل کارگروه سلولهای بنیادی استان در سال 1394 به دبیری سازمان جهاددانشگاهی استان، گفت: این کارگروه در راستای فعالیتهای جهاددانشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و سایر مجموعههای علمی استان در جهت توسعه علوم مربوط به سلولهای بنیادی، در این مدت سلسله نشستهایی را به منظور اجماع امکانات و ظرفیتهای یکدیگر و پرهیز از موازیکاری در این حوزه برگزار کرده است که این نشست نیز در همین راستاست.
«سید حسین میرحسینی» معاون پژوهشی جهاددانشگاهی استان نیز همگرایی تمام مجوموعه استان برای حرکت به سوی اهداف تعیین شده در این حوزه ذکر کرد و گفت: خوشبختانه در این مدت دستاوردهای خوبی در استان حاصل شده است.
به گفته وی، به تبع شورای اصلی در کارگروه استان نیز کمیته هایی به مسئولیت دانشگاههای استان شکل گرفته که در این زمینه کمیته مهندسی بافت به محوریت دانشگاه یزد، کمیته سلولهای بنیادی به محوریت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، کمیته بیولوژی و نانو بیولوژی به محوریت دانشگاه ازاد اسلامی یزد و کمیته بیومواد به محوریت جهاددانشگاهی استان فعالیت میکند.
میرحسینی یکی از موضوعات مطرح شده در کارگروه سلولهای بنیادی استان را تمرکز روی چند هدف مشخص براساس برخی برندهای موجود در یزد همانند موضوع ناباروی و دیابت و غیره ذکر و اعلام کرد: در نشست بعدی این کارگروه اهداف مذکور مورد تصمیمگیری قرار خواهد گرفت.
وی ابراز امیدواری کرد که این حرکت منجر به تشکیل شرکتهای دانشبنیان در استان برای تبدیل دانش به ارائه خدمات در این زمینه شود.
میرحسینی با اشاره به تلاش جهاددانشگاهی برای راهاندازی پژوهشکده فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در استان، اظهار کرد: جهاددانشگاهی با توجه فعالیتهای موثری که در زمینه سرامیک دارد موضوع ایجاد داربستها و زخمپوشهای سرامیکی را دنبال میکند.
گفتنی است، در پایان این نشست هر یک از حاضران به بیان نظرات و پیشنهادات خود پرداختند و در زمینه رفع موانع توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در استان، بحث و تبادل نظر کردند.