امام جعفر صادق(ع) تلاش و کوشش خود را با مساعی علمی آغاز و با تربیت شاگردانی دانشمند، ذخیره علمی بزرگی را برای امت اسلامي برجای گذاشت.
خبرگزاری ايسنا – يزد : امام صادق(ع) در روز ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود. پدر گرامی آن حضرت، امام محمد باقر(ع) و مادر ارجمندش امفروه، دختر قاسم بن محمد بن ابیبکر است.
نام شریفش جعفر و لقب معروفش صادق و کنیهاش ابوعبدالله است. شهادت آن حضرت در ۲۵ شوال سال ۱۴۸ هجری قمری در ۶۵ سالگی، به دستور منصور دوانیقی، خلیفه ستمگر عباسی، به وسیله سمی که به آن بزرگوار خوراندند، در شهر مدینه اتفاق افتاد و محل دفنش در قبرستان بقیع است .
امام جعفر صادق(ع) تلاش و کوشش خود را با مساعی علمی آغاز و حوزه فکری و ثمربخش خویش را که بزرگان فقها و متفکران از آن بیرون آمدند، در صفوف امت، افتتاح کرد و با تربیت شاگردانی دانشمند، ذخیره علمی بزرگی برای امت برجای گذاشت .
بعضی از شاگردان نامی آن بزرگوار عبارتند از: هشام بن حکم، مؤمن طاق، محمد بن مسلم، زرارة بن اعین و … که هر یک چهرههای درخشانی از تربیتشدگان مکتب آن حضرت هستند.
حرکت علمی آن حضرت، چنان گسترش یافت که سراسر مناطق اسلامی را در برگرفت به طوري كه مردم از علم ايشان سخنها میگفتند و شهرتشان در همه شهرها و دیارها پیچیده بود .
فقه شیعه امامیه یا همان فقه جعفری منسوب به اين امام شیعیان است چرا كه قسمت عمده احکام فقه اسلامی بر طبق مذهب شیعه امامیه آن حضرت است و راویان ثقهای که از او روایت کردهاند را بیش از چهار هزار شخص دانستهاند .
علوم و فضایل امام صادق(ع) همان علم فقهی است که در جهان اسلام به فهم و شناخت احکام فرعی از طهارت تا دیات منتهی میشود .
در بازار دانش و فرهنگ، هیچ کسي به اندازه امام جعفر صادق(ع) در باب علم فقاهت دانش خود را عرضه نکردهاند و هیچ سوالی در این علم از ایشان بیجواب نمانده است .
در علم و آگاهى امام صادق(ع) به علم طب و پزشكى نیز كافى است مطالبى را كه او در رساله «توحيد مفضل» در بيان طبيعت اشياء و فوايد دواها و فيزيولوژى و شناخت وظايف الاعضاء كه موضوع علم تشريح است، فرموده را در نظر گرفت .
همچنين بحث و مناظره امام با پزشك هندى، نشانه وسعت اطلاع و آگاهى امام ششم نسبت به علم پزشكى است. البته دانش امام جعفر صادق(ع) بسیار گسترده بوده و تنها به علم فقه و طب منتهی نمیشده است.