گیاه کینوا برای نخستین بار در دهستان شهداء روستای فیض آباد میبد کاشت شد و مورد بازدید و بررسی توسط کارشناسان کشاورزی استان یزد قرار گرفت.
سرپرست اداره جهاد کشاورزی میبد در ارتباط با کاشت گیاه کینوا در میبد با بیان اینکه یکی از اهداف سازمان کشاورزی کاشت گیاهان مقاوم به تنش است ، گفت: هر گونه عوامل خارجی که موجب باعث آفت و بیماری گیاه شود تنش نام دارد و باید سعی شود در مناطق دارای تنش کم آبی برای دچار نشدن به تنش های گیاهی به کشت گیاهان کم آبخواه روی بیاوریم.
کاظم مسروری فر گیاه کینوا را گیاهی دارای ارزشهای غذایی بسیار معرفی کرد و افزود: این گیاه دارای تمام آنتی اکسیدانها و ویتامین ها و پروتئین ها است و با اینکه از خانواده اسفناجها است تمام خصوصیات غلات را نیز دارد و گیاهی فاقد گلوتن است.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان یزد هم گفت: کینوا گیاهی وارد شده از کشورهای آمریکای لاتین است ، ارزش غذایی خوب و دوره رشد کوتاهی دارد و در زمانی کاشته میشود که کشتهای بهاره و حتی تابستانه هم تمام شدهاست.
یدالله جوادپور افزود: این گیاه را در دوره ۶۵ تا ۷۵ روزه در همه مناطق استان یزد میتوان کاشت و مهم این است که تاریخ کشت این گیاه با توجه به تنوع ارقام آن رعایت شود تا بتوانیم بهترین عملکرد را از کاشت به دست آوریم.
وی سه تن در هکتار را میزان بازدهی گیاه کینوا در مزرعه مختص این گیاه عنوان کرد و ادامه داد: این گیاه یکسری مشکلات زراعی و آفت هم دارد که یکی از آنها «کک چغندر قند » است و در زمانی دیده میشود که محصول ۲ یا چهار برگی است و به شدت آسیب پذیر است و در اولین فرصتی که احساس شد حتی به میزان کم این آفت وارد مزرعه شده است ، باید نسبت به از بین بردن با کانون کوبی اقدام کرد.
وی برای مبارزه با این آفت نسبت به کنترل کردن این گیاه در هنگام آبیاری اول و دوم توصیه و تاکید کرد.
عضو هیات علمی مرکز ملی تحقیقات شوری نیز گفت: گیاه کینوا بومی ارتفاعات آند در آمریکای جنوبی است و به عنوان یک شبه غله در سال ۲۰۱۳ از سوی فائو به کشورهای دنیا معرفی شدو برنامه های تحقیقاتی و توسعه مرتبط به کشت این گیاه در کشورهای مختلف شروع شد.
معصومه صالحی افزود: این گیاه دارای ارزش غذایی بسیار زیاد فاقد گلوتن و حاوی آنتی اکسیدانها است و کمیت و کیفیت پروتئین آن نیز بسیار مناسب است و می تواند نیازهای انسان از نظر اسیدآمینه را تامین کند.
وی ادامه داد:این گیاه میتواند جایگزین غلات و حتی حبوبات و گوشت و به عنوان غذای فرا سودمند وارد سفره غذایی شود و راهکارهایی نیز برای چگونه استفاده از آن به صورتهای مخلوط با برنج یا به صورت حبوبات یا آرد شده همراه با آرد گندم ارایه شدهاست.
عضو هیات علمی مرکز ملی تحقیقات شوری همچنین اظهار کرد: این گیاه کم آبخواه مناسب کاشت در مناطق کم آب و داری مشکل شوری آب ، تنها ۲ ماه در سال به آب نیاز دارد و عملکرد آن نیز بسته به اقلیم و رقم یک و نیم تا سه تن در هکتار است.
وی میزان بذر مورد نیاز را ۱۰ کیلو در هکتار و تاریخ کشت در مناظق مختلف استان یزد به جز ارتفاعات را از ۲۰ مرداد تا اول شهریور بیان کرد و گفت: کاشت گیاه کینوا تا EC های ۱۰ تا ۱۲ دسی زیمنس صرفه اقتصادی دارد ، کشاورزانی هستند که با EC ۱۴ دسی زیمنس نیز این گیاه را کشت کردهاند.
صالحی کود مورد نیاز این گیاه را در ۲ تا سه دوره کود سرک و در آخر کود پتاس بالا عنوان کرد و اظهار کرد: اگر کشاورز کود دامی هم در اختیار داشته باشد برای کوددهی بهترو عالی است ، زمان آبیاری آن نیز بر حسب سبکی خاک هشت روز یک بار و سنگینی خاک تا ۲۰ روز یک بار است.
گفتنی است گلخانه احداث شده در مجاور مزرعه کینوا نیز مورد بازدید کارشناسان جهاد کشاورزی قرار گرفت و در ارتباط با کاشت گیاهان گلخانه ای نیز توضیحاتی از جمله مقرون به صرفه بودن و لزوم همت و اراده داشتن برای کاشت انواع گیاهان کم آبخواه و گلخانهای با توجه به شرایط آب و هوایی استان یزد ارایه شد.