فرماندار میبد گفت: پیشگیری از ویرانیهایی که زلزله بم به جای گذاشت نیازمند همکاری برای فرهنگ سازی و آموزش دادن به مردم برای چگونه ایمن سازی ساخت و ساز و لزوم همراهی آنها در اجرای کامل طرحهای بازآفرینی شهری دارد.
سید جمال سجادی پور در نخستین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴۰۱ افزود: میبد دارای بافتی مشابه بافت شهر بم است و باید همه کمک کنند تا از آنچه در بم اتفاق افتاد نگذاریم در این شهرستان روی دهد.
وی اضافه کرد: با مرور کردن حادثه بم و مطالعه ساخت و سازهایی که دچار آسیب نشدند میتوان تجربههایی را در اختیار مردم بگذاریم و ایمن سازی ساخت و سازها و رفع نیازهایی که در بافتهای فرسوده و تاریخی پیش بینی میشود را پیگیری کنیم.
شهردار میبد نیز با معرفی شهر میبد گفت: میبد با داشتن بنای تاریخی نارین قلعه دارای قدمت بیش از ۶ هزار ساله شباهت زیادی به شهر بم دارد ، محدوده این شهر سه هزار و ۲۰۰ هکتار است که از این میزان ۷۴۰ هکتار بافت بافت با ارزش تاریخی و ۶۰۰ هکتار باغات هم پیوند را شامل میشود .
مجید بهارستانی اضافه کرد: میبد زمانی که شهرستان شد ، شامل ۲۱ روستا بود و هم اکنون دارای ۱۷ محله است.
وی با بیان اینکه زلزله بم در سال ۸۲ به میزان ۶ ریشتر و در ۱۲ ثانیه روی داد و حدود ۳۰ هزار تا ۵۰ هزار نفر از یک شهر ۹۰ هزار نفری در آن حادثه جان باختند ، هدف از تشکیل این نشست را ارتقای تابآروی شهرها در برابر حوادث طبیعی ، اجتماعی و بحرانی ذکر کرد.
شهردار میبد همچنین گزارشی نیز از اقدامات بازآفرینی شهری از جمله ساماندهی معابر ، تامین پارکینگ و تلاش برای زنده نگه داشتن بافت در هشت محله شهرستان با هدف ارتقای سطح زندگی مردم در بافت تاریخی و تشویق آنها به ماندن در بافت ارایه داد.
وی تک بناهای شهر از جمله نارین قلعه ، آبانبار کلار ، یخچال خشتی ، چاپارخانه ، کاروانسرای شاه عباسی ، قلعه مهرجرد و قلعه بارجین را نیز برشمرد و به وجود ۶۰ قنات در قدیم و بیش از ۲۰ آسیاب آبی که اکنون تعدادی از دل خاک درآمده و احیا شده و تعدادی هم باید احیا شود نیز اشاره کرد.
مدیرکل املاک و تجهیزات مالی شرکت بازآفرینی ایران نیز در این نشست در ابتدا از دانش آموزان هنرستان هنرهای زیبای میبد که در حال طراحی بناهای تاریخی و سازه ها بودند درخواست کرد که سفیران آینده بم برای ایران قوی باشند و همچنین منشاء و شروع این رویداد را نیز از جمله «روزی ایران برای بم بود و امروز بم برای ایران قوی» بیان کرد.
امیر حسین ثروت جو افزود: امروز در کشور یک سوم مردم در بافتهای ناکارآمد زندگی میکنند و از این یک سوم ۱۰ میلیون نفر در جاها و خانههایی زندگی میکنند که حتی یک سازه ساده معمولی هم ندارد و کوچکترین تکانی برای این خانهها موجب از دست رفتن جان آدمها میشود ، پویش بم برای ایران قوی یک هدف اصلی دارد و آن هدف اصلی نجات جان آدمها است.
وی اضافه کرد: ما ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سازه ناپایدار در کشور داریم و از این تعداد ۱۲۲ هزار سازه ناپایدار در استان یزد وجود دارد و برآورد انجام شده نشان میدهد حدود ۸۳ درصد از ساکنین این بافتها نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر در این ۱۲۲ هزار سازه ناپایدار زندگی میکنند.
مدیرکل املاک و تجهیزات مالی شرکت بازآفرینی ایران تصریح کرد : من و شما باید با انجام کارهای جهادی اولویت این نشست یعنی نجات جان آدمها را مورد توجه قرار دهیم و در این عرصه همت کنیم.
وی اولویت اول نظام را بنا به فرمایش مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری مسکن بیان کرد و به پنج بسته تشویقی اداری ، مالی ، تسهیلات ، تخفیفات و معاوضه زمین برای ساخت و ساز مسکن در بافتهای تاریخی و فرسوده اشاره کرد.
وی تصریح کرد: این نهضت نهضتی است که مردم باید در آن مشارکت داشته باشند و به دست مردم انجام شود.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان یزد نیز گفت: هدف اصلی این رویداد سه روزه که در همه استانهای کشور به شکل همزمان در حال برگزاری است این است که مفهوم و واژه نوسازی و بازآفرینی در حوزه مسکن بتواند به عنوان یک جریان در همه محلات هدف بازآفرینی شکل بگیرد.
رضا خسروآبادی این حرکت را یک حرکت ملی با حضور سفیران شهر بم در ۱۰۰ شهر بزرگ انتخاب شده در حوزه بازآفرینی عنوان کرد.
وی تصریح کرد: این حرکت و تکاپو را بسیار مقدس ، مهم و ارزشمند است و ارتباط مستقیم با جان همه شهروندان و همچنین کسانی که به هر شکل در این حوزه نقش آفرین هستند ، دارد.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان یزد بازآفرینی شهری را یک ظرف معرفی کرد که باید جنس ارزشمند در آن قرار گیرد و اقدامات باید متناسب با حیثیت و ارزشمندی این ظرف باشد.
وی خاطرنشان کرد: در جریان بازآفرینی شهری با یک فرآیند به بلوغ رسیده مواجه هستیم ، اقدامات انجام شده روز به روز ، دهه به دهه و سال به سال پخته تر شده است و در جریان تکامل اقدامات زیست محیطی در این حوزه رنگ و بوی مدیریت شهری گرفتهاست .
وی اضافه کرد: اقدامات بازآفرینی به اقدامات ساماندهی توام با تفکر و ظرافت تبدیل شدهاست و اقدامات جنبه حرکت از وجه صرف مدیریت شهری به سمت وجه اجتماعی دارد و با ورود تفکرات اجتماعی و سیاسی به این عرصه حرکتها جنبه مشارکت اجتماعی پیدا کرده و همه اینها نشان از رشد و بالندگی آرام بازآفرینی شهری دارد .
خسروآبادی در ادامه اظهار کرد: بازآفرینی شهری یک سیاست اجرایی جامع برای ارتقای کیفیت زیست و زندگی شهروندان است و باید همه اقدامات قابل اجرا منجر به ارتقای کیفیت زندگی شود و مردم از زندگی در بافتی که در حال زندگی کردن هستند ، لذت ببرند.
وی تاکید کرد : اقدامات بازآفرینی شهری باید باعث استحکام بنای زندگی شهروندان ، ارتقای کیفیت خدمات رسانی به شهروندان در حوزه زیربنایی و ارتقای کیفیت محل سکونت و مسکن پایدار شهروندان شود و ما مسئولان باید این سه گانه مهم را رقم بزنیم.
وی میبد ، ندوشن و بفروییه را دارای هر سه نوع بافت فرسوده ، تاریخی و مناطق با ویژگی حاشیه نشینی که بافتهای هدف بازآفرینی شهری هستند ، معرفی کرد و همچنین ارایه ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات برای نوسازی مسکن واجد شرایط در بافتهای هدف بازآفرینی را یادآور شد که فرد مالک باید نسبت به اخذ پروانه شهرسازی از شهرداری اقدام کند و با بارگذاری سند مسکن مورد نظر برای بازآفرینی در سامانه در صورت واجد شرایط بدون آورده تسهیلات دریافت کند.
مدرس دانشگاه بم و سفیر نوسازی و بازآفرینی شهر بم نیز با یادآوری خاطره تلخ زلزله بم گفت:همه ساختارها و سازههای قدیم و جدید بم در زلزله ۱۲ ثانیهای ویران شد و همه اینها نیاز به علت یابی دارد و الان بعد از گذشت ۱۹ سال قطعا باید توسط مهندسین و مسئولان علت یابی شده باشد.
رنجبرزاده افزود: اگر در سال ۸۲ خانههای قدیمی شهر بم بازسازی شده بود ، آن زلزله ۵۰ هزار کشته و در مجموع ۱۰۰ هزار کشته و صدمه دیده نداشت.
وی شهر بم را با قدمت بیش از ۶ هزار سال واقع در جنوب استان کرمان و دارای بزرگترین بنای خشتی جهان و شامل سه بخش و در مجموع ۲۵۵ آبادی معرفی کرد.
وی شکل گیری سازمان مدیریت بحران در کل کشور ، ارایه تسهیلات بهسازی و مقاوم سازی ، بازبینیآیین نامههای ساختمانی ، تدوین برنامههای آموزشی و پیشگیرانه را از جمله اقدامات انجام شده در کل کشور بعد از زلزله بم برشمرد.
در این نشست پیشنهادات و مشکلاتی از جمله لزوم ایجاد نقطه امن در محلات سطح شهر ، به روز کردن قوانین ساخت و ساز ، زمین شناسی از نظر نداشتن مشکلات ساخت و ساز ، برگزاری دورههای آموزشی برای مهندسین ناظرساخت و سازها ، برگزاری دوره اجباری برای مالکینی که میخواهند ساخت و ساز انجام دهند و تشکیل گروههای امدادی محلات و همانند سازی پرداخت تسهیلات بیان شد.
گفتنی است دانش آموزان هنرستان هنرهای زیبای میبد با تصویرسازی ، طراحیهای بسیار زیبایی با موضوع مکانهای تاریخی و ساخت و ساز ایمن ارایه دادند.
همچنین با حضور شرکت کنندگان در نخستین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴۰۱ از مسجد جامع میبد ، راسته بازار و نارین قلعه میبد بازدید شد.