شورای مخاطرات زیست محیطی و تغییر اقلیم شهرستان میبد همایش هوش مصنوعی و آلودگی هوا را با حضور صاحبان صنایع و برخی از مدیران و مسئولان شهرستان و استان، فعالین اجتماعی، رسانهها و علاقمندان عرصه محیط زیست در سالن همایشهای مرکز تحقیقات ژنتیک شهرستان میبد برگزار کرد.
به گزارش پایگاه خبری بام میبد؛ عضو هیأت علمی گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه اردکان در این برنامه علمی با ارائه مستنداتی از تحقیقات و دادههای علمی گفت: هوش مصنوعی شاخههای مختلفی دارد که یکی از شاخههای مهم آن یادگیری ماشین است و در این ارتباط انسانها در تلاشند که فرآیند یادگیری را برای ماشینها نیز پیادهسازی کنند. همانطور که انسان بر اساس مرور زمان و کسب تجربیات میتواند کارهای مختلفی انجام دهد، ماشین هم میتواند این فرآیند را طی کند.
دکترراضیه شیخپور تصریح کرد: میتوان به ماشین دادههایی را داد و به آن فهماند که این دادهها چه هستند و ماشین با توجه به دادههایی که به مرور دریافت میکند میتواند مانند انسان کارهایی را انجام دهد و نظراتی را ارائه کند.
وی با بیان اینکه اکنون یادگیری ماشین در همه حوزهها کاربرد دارد، افزود: به طور کلی حوزه عملکردی ماشین در بحث آلودگی هوا را میتوان به سه دسته ۱) پیش بینی غلظت آلایندهها در چند روز آینده، ۲) تعیین سهم منابع آلاینده بر اساس الگوریتمهای یادگیری ماشین ۳) حوزه سلامت انسانها تقسیمبندی کرد. امروزه بیشترین تمرکز الگوریتم یادگیری ماشین در تحقیقات در ارتباط پیش بینی غلظت آلاینده بر اساس دادههای دریافتی است و در ۲ حوزه دیگر کمتر کار شده است.
دانشیار گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه اردکان اضافه کرد: بر اساس نتایج یک مقاله که در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است، روند چاپ مقالات مرتبط با پیش بینی آلودگی هوا با استفاده از روشهای یادگیری ماشین از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱ رشد صعودی حیرتآوری داشته و ضمن پیشتازی کشورهای چین و آمریکا مؤید آن است که دنیا با چه سرعتی به سمت استفاده از یادگیری ماشین در حوزههای مرتبط با آلودگی هوا میرود.
وی همچنین با ارائه نمونههایی از نتایج تحقیقات و الگوریتمهای یادگیری ماشین تصریح کرد: دقت نتایج ماشین بستگی به کیفیت و جامعیت دادهها دارد. اگر دادههای مختلف بر اساس منابع آلاینده و پارامترهای هواشناسی را به صورت دقیق و علمی شناسایی و به ماشین ارائه دهیم، میتوانیم مدلسازی و پیش بینی خوب و دقیقی نیز توسط ماشین داشته باشیم.
در ادامه این همایش دکترای تخصصی آلودگی هوا و مدرس دانشگاه نیز با بیان سخنانی در آلایندگی صنایع کاشی و سرامیک گفت: هوای پاک به معنای واقعی یعنی حیات همه موجودات و محیط زیست. امروزه فضا و هوای محدودی که در اختیار داریم به میزان زیادی آلوده شده است، کره زمین طفل مریضی است که هر لحظه به آن شوک وارد میشود. اکنون در دنیا نتیجه گرفته شده که باید یک کار اورژانسی برای این بیمار انجام داد.
دکتر عبدالرضا انصاری با بیان اینکه یکی از راهها برافراشتن چتری از مواد شیمیایی بر بالای کره زمین است به گونهای که باعث پراکندگی تابش خورشید شود؛ تصریح کرد: اینگونه راهکارها و تحقیقات دیگر علمی به مثابه یک پاشویه برای یک بیمار تبدار و درمان موقت است.
وی در ادامه با بیان توضیحات تخصصی و ارائه راهکارهایی در مورد صنایع کاشی و سرامیک بر کاهش آلایندگیها براساس مطالعه و تحقیق و استفاده از تکنولوژیهای روز و مدیریت انرژی در صنایع تاکید کرد.
در انتهای این مراسم عضو هیأت علمی دانشگاه اردکان و عضو شورای مخاطرات زیست محیطی و تغییر اقلیم شهرستان میبد نیز گفت: در این همایش با قابلیتهای هوش مصنوعی در پایش آلودگی هوا اعمّ از پیشبینی آلودگی و تعیین سهم آلایندهها آشنا شدیم.
دکتر علی فتحزاده تصریح کرد: با وجود اینکه کشور ما از نظر تعداد مقالات پژوهشی در زمینه هوش مصنوعی و آلودگی هوا در رتبه ششم دنیا، که جایگاه نسبتاً مطلوبی است قرار دارد ولی متأسفانه از الگوریتمهای جدید و بهروز کمتر بهره بردهایم.
وی با بیان اینکه یادگیری ماشین در مواردی موفق شده مقادیر پیشبینی شده را با دقت خارقالعادهای نسبت به مقادیر واقعی پیشبینی کند افزود تعیین سهم منابع آلایندگی از جمله مواردی است که هوش مصنوعی میتواند به آن ورود کند و هرچند در دنیا در این زمینه بسیار کم کار شده ولی شورای مخاطرات زیست محیطی و تغییر اقلیم شهرستان میبد به شرط حمایت، این توانمندی را دارد که با بهروزترین الگویتمها و مطابق با مرزهای دانش در این زمینه ورود پیدا کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه اردکان همچنین اظهار کرد: در این همایش اشاره شد بر اساس گزارشی که توسط مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در دیماه ۱۴۰۰ و در ۹ کلانشهر کشور به روش سیاهه انتشار منتشر شده است به طور متوسط ۷۱ درصد انتشار آلایندهها از منابع متحرک (انواع وسایل نقلیه) حاصل میشود. همچنین بر اساس پژوهشی دیگر که در سال ۲۰۲۲ در نشریه Atmospheric Research به چاپ رسیده بیشترین سهم آلایندگیهای شهر تهران مربوط به حمل و نقل، نیروگاهها و پالایشگاهها اعلام شدهاست.
وی تصریح کرد: این که توزیع سهم آلایندگی در منطقه ما به چه صورتی است، تا این لحظه پژوهش منتشر شدهای در موردش وجود ندارد ولی باید بدانیم حال منطقه ما نیز همانند بقیه کره زمین خوب نیست.
گفتنی است در این برنامه محمدعلی ملكزاده مدیرکل مدیریت بحران استان يزد، قاسم دهقانی معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری میبد، محمدرضا ماندگاری مدیر عامل شهرک صنعتی جهان آباد میبد، علی اکبر کارگر رئیس حفاظت محیط زیست و حمید زارع رئیس هواشناسی میبد نیز حضور داشتند.
این همایش به همت اداره محیط زیست شهرستان میبد برگزار شد.