اداره هواشناسی میبد با همکاری جهاد کشاورزی این شهرستان میزبان مسئولان استانی خود و کشاورزان با برگزاری ششمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی شدند.
به گزارش پایگاه خبری بام میبد؛ در این برنامه در ابتدا حمید زارع رئیس هواشناسی میبد ضمن خیر مقدم به مهمانان به همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان هواشناسی در ارائه خدمات کاربردی هواشناسی کشاورزی پرداخت و افزود این همکاری سازنده بوده و میتواند بسار اثر بخش باشد.
در ادامه این نشست افخمی معاون ترویج جهاد کشاورزی استان یزد با ارائه گزارشی از فعالیتهای اداره ترویج جهاد کشاورزی اظهار کرد: واحد ترویج وظیفه و مسئولیت آموزش کشاورزان در راستای ایجاد، افزایش و ترمیم مهارت کشاورزان را به عهده دارد. هدف این است که با به کارگیری توصیههای علمی و آموزشی توسط کشاورزان به افزایش تولید و بهرهوری در فعالیتهای کشاورزی دست یابیم.
وی افزود: این آموزشها با حضور و مشارکت کشاورزان و به صورتهای گروهی یا انفرادی و با توجه به مناسبتهای مختلف و یا به صورت هفتگی و در قالب طرحهای تحقیقاتی ارائه میشود. حتی در محل کار کشاورزان نمونه سایتهای الگویی آموزشی و کانون یادگیری کشاورزی داریم.
وی یکی از روشهای آموزشی را کاروان بهرهوری متشکل گروهی از متخصصین و کارشناسان معرفی کرد و گفت: اکنون ششمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی با موضوع هواشناسی کشاورزی، کم بارشی، افزایش دما و راهکارهای مقابله برگزار میشود.
رئیس هواشناسی میبد هم گفت: بشر از هزاران سال پیش دنبال شناخت شرایط آب و هوایی مناطق مختلف و سازگار کردن خود با آن شرایط و پیدا کردن راهکار برای مواجه شدن با نوسانات و مخاطرات آب و هوایی بودهاست . طی ادوار مختلف علم هواشناسی نوسعه یافت و سازمان هواشناسی با ساختار امروزی شکل گرفت.
حمید زارع با بیان اینکه سازمان هواشناسی کشور به عنوان یکی از اعضای سازمان هواشناسی جهانی از بخشهای تخصصی شبکه پایش، پیش بینی ، بخش تحقیقات و هواشناسی کاربردی تشکیل شدهاست و با اشاره به دایر شدن ایستگاههای هواشناسی از بیش از ۱۰۰ سال پیش تاکنون افزود: ایستگاهها بسته به رسالت به ایستگاههای بارانسنجی، اقلیم شناسی ، سینوپتیک و ایستگاههای اهداف خاص نظیر هواشناسی کشاورزی و جاده ای .. تقسیم می شوند این ایستگاهها با هدف اندازه گیری پارامتر های جوی به اداوت گوناگون تجهیز میشوند و مجموعه آنها شبکهها پایش هواشناسی را تشکیل میدهند.
وی اضافه کرد: رسالت بخش پیش بینی نیز همانطور که از نام ان پیداست ارائه پیش بینی های کوتاه، میان و بلندمدت هستند.
وی ادامه داد: خروجی مدلهای پیش بینی حتی در پیش رفته ترین کشورهای دنیا با درصدی خطا همراه بوده که در هواشناسی آن را عدم قطعیت مینامند، با این وجود دادهها و پیش بینی های هواشناسی بایستی ملاک برنامه ریری و تصمیم گیری در موضوعات مختلف قرار گیرد تا در مواجهه با مخاطرات کمترین آسیب پذیری را داشته باشیم. قطعا عدم توجه به این پیش بینیها و دادههای اقلیمی و آب وهوایی خود میتواند مشکلات و چالشهای را بدنبال داشته باشد.
رئیس هواشناسی میبد افزود: رسالت بخش تحقیقات هواشناسی انجام مطالعات و نیز کاربردی کردن دادههای ثبت شده در ایستگاهها و پیش بینیهای هواشناسی برای استفاده کاربران از جمله کشاورزان میباشد.
وی در ادامه به معرفی ادوات و تجهیزات هواشناسی شامل دماسنج، باران سنج، رطوبت سنج و تشت تبخیر پرداخت و کشاورزان را با پارامترهایی که در هواشناسی اندازه گیری میشوند، آشنا نمود و به توضیح ارتباط این پارامترها با بخش کشاورزی و به عبارتی کاربردهای آنها پرداخت.
رییس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان یزد نیز با ارائه توضیحاتی در باره دستکاریهای بشر که منجر به تغییرات آب و هوایی و اقلیمی شده، اظهار کرد: تولید گازهای گلخانهای ، فعالیتهای معدنکاری ، صنعتی ، سوختهای فسیلی، از بین بردن جنگلها زمین های کشاورزی از جمله عوامل انسان ساز تغییرات اقلیمی هستند.
محمد رضا شیر غلامی با نشان دادن نمودارها و دادههای علمی و هواشناسی، زیاده روی در استفاده از منابع ، فعالیتهای کشاورزی و طوفانهای گرد و غبار، خشکسالی و افزایش دما را از عوامل دیگر تغییر اقلیم نام برد.
وی با اشاره ابنکه تغییرات آب و هوایی و تغییر اقلیم بر روی کشاورزی تاثیر گذار هستند، گفت: بر اساس داده های هواشناسی در استان یزد در 50 سال گذشته ، امسال گرمترین سال را پشت سر گذاشتیم. همچنین در 70 سال گذشته نیز امسال کم بارش ترین سال را داشتیم.
رییس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان یزد با بیان اینکه پیش بینیهای فصلی 60 تا 70 درصد درست است، گفت: گاهی تغییرات اقلیمی موجب میشود که پیش بینی های فصلی اتفاق نیفتند. همچنین بارش کم و افزایش دما افزایش تبخیر را به دنبال دارد. کشاورزی وابسته به شرایط جوی است، هواشناسی کشاورزی علم نوپایی است که هدف آن کمک به کشاورزان برای مدیریت منابع آب، هوا و خاک و افزایش بهره ورزی کشاورزی می باشد.
وی شروع فعالیت هواشناسی کشاورزی را از اندازه گیری پارامترها و سپس پیش بینی های جوی و هشدارها و توصیههای هواشناسی مرتبط به بارش و وجود سرمازدگی و رساندن داده ها به عنوان داده های مفید به کشاورز برشمرد.
عضو هیئت علمی تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد نیز گفت: کره زمین در حال گرم شدن است خشکسالی هم در حال گسترش است و کشور ما از مناطق خشک محسوب میشود و استان یزد نیز منطقهای خشک است.
سید علی طباطبایی افزود: حشکسالی بر روی کشت دیم تاثیرگذار است. زراعت آبی و دیم متفاوت است. زراعت آبی در صورت کم آبی نیز تولید محصول داریم و اگر بارندگی داشته باشیم نیاز کمتری به آبیاری داریم. البته باید پیش بینی آب و هوایی منطقه داشته باشیم تا بر اساس آن ارقام سازگار با تغییرات آب و هوایی و اقلیم بکاریم. محصولاتی کشت شوند که با شرایط خشکی سازگاری داشته و نیاز به نوبتهای آبیاری کمتری داشته باشند.
سیدعباس آتشی معاون مدیریت زراعت جهاد کشاورزی استان یزد معاون زراعت جهاد کشاورزی استان یزد نیز سطح زیر کشت زراعت استان یزد را 31 هزار هکتار و تولید بالغ بر 560 هزار تن و سطح زیر کشت میبد را یک هزار و 359 هکتار (هفتم در استان) و تولید 46 هزار تن انواع محصولات زراعی (چهارم در استان) برشمرد.
وی اصلاح و تغییر الگوی کشت با هدف حداکثر استفاده از حداقل منابع آبی با هدف حفظ و توسعه کشاورزی استان را اولویت جهاد کشاورزی استان یزد بیان کرد و گفت: در این راستا از سوی وزارتخانه دستور داده شده که 6 هزار هکتار یونجه به صورت کشت زیر درختی کاشت شود که در استان بذر آماده شده و کشاورزان می توانند کشت زیردرختی بین فضاهای درختان بکارند.
معاون زراعت جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه برنامه استان یزد کاشت گیاهان کم آبخواه و پربازده به جای گیاهان پرآبخواه و کم بازده است، کاشت گیاهان کنجد، ارزن، کینوا، دانه روغنی کاملینا، گل گاوزبان، میخک، زعفران، کدو بذری، گیاهان دارویی نظیر مرزنگوش را توصیه کرد.
وی استفاده از گلخانههای رها شده و کاشت علوفه در این فضاها و کشت دیم در بعضی از مناطق با هدف کاشت محصولاتی که نیاز آبی کم دارند و ایجاد سیستم آبیاری دیم در مزارع و کشت نشایی را به عنوان اقدامات جهاد کشاورزی استان در راستای ترویج کشت گیاهان کم آبخواه برشمرد.
حجت الاسلام محسن دهقانی مسئول دفتر حوزه نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی میبد در این نشست اقدامات جهاد کشاورزی میبد در حمایت از کشاورزان منطقه را ستود و اظهار امیدواری کرد که درد کشاورزان میبدی مورد توجه قرار گیرد و راهکارهایی برای افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی اندیشیده شود.
همچنین انتظاری کارشناس بیمه نیز توضیحاتی در مورد بیمه محصولات کشاورزی ارائه داد.