وقتی سوز سرما در صورت می پیچد، چشم ها نیز در امان نیستند. در واقع فصل سرما فصل بی رحمی با چشم ها هست و بدون شک خودتان نیز این بی رحمی را احساس کرده اید.
خشکی و التهاب چشم ها از جمله مشکلات رایج در فصل سرما هستند. در واقع انعکاس نور خورشید روی برف ها و نیز خشکی هوای داخل منزل به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی باعث تحریک چشم ها در زمستان شده و در طولانی مدت به ضعیف شدن آنها منجر می شود.
البته می توانید با این مشکلات مقابله و اثرات طولانی مدت آنها را بخصوص در ابتلا به آب مروارید و بیماری های قرنیه چشم خنثی کنید.
زمستان و مشکل شماره 1 چشم ها: خشکی چشم
خشکی چشم ها از جمله مشکلات رایج چشم در فصل زمستان محسوب می شود. این مشکل، خود را با احساس سوزش یا خارش و همچنین با احساس وجود جسم خارجی در چشم ها نشان می دهد.
زمانی که هوای منزل و محیط کار بیش از اندازه خشک باشد و یا در معرض باد و هوای سرد بیرون قرار داشته باشید، این مشکل بروز می کند.
معمولا افرادی که از لنز چشمی استفاده می کنند، بیشتر در معرض این مشکل قرار می گیرند. البته خشکی چشم در بین افراد دیگر بخصوص خانم هایی که در سنین قبل از یائسگی یا یائسگی قرار دارند نیز دیده می شود، چون افت میزان هورمون استروژن باعث بروز خشکی چشم ها می شود.
معمولا افراد شکایت می کنند که چشم هایشان دچار اشک ریزش شده است. اما واقعیت این است که چشم ها به اندازه ی کافی اشک تولید نمی کنند و زمانی که خشک و حساس می شوند، به طور غیرقابل کنترلی دچار اشک ریزش می شوند.
متاسفانه مشکل خشکی چشم ها در طولانی مدت می تواند به ضعیف شدن چشم ها و یا آسیب قرنیه منجر می شود.
چه باید کرد؟
چشم ها را مرطوب کنید
آب و مایعات بیشتری بنوشید و در طول روز از دستگاه های بخور در منزل استفاده کنید.
از قطره استفاده کنید
قطره اشک مصنوعی و ژل ها و قطره های چشمی در داروخانه ها به فروش می رسند که برای مرطوب کردن چشم ها و پیشگیری از تبخیر سریع مایع چشم مناسب هستند. می توانید با چشم پزشک مشورت کرده و از این محصولات استفاده کنید.
بیشتر پلک بزنید
اگر فعالیت ها و شغل تان به گونه ای است که زیاد به صفحه ی رایانه چشم می دوزید، لازم است که به اندازه ی کافیپلک بزنید و چشم ها را باز و بسته کنید. این کار خشکی چشم ها را کاهش می دهد.
اگر حین کار کردن، چشم هایتان زیاد خشک می شود عادت کنید که به طور مرتب پلک بزنید و از زل زدن به صفحه ی رایانه خودداری کنید.
عینک بزنید
در روزهای سرد که باد شدید می وزد، حتما عینک آفتابی بزنید تا چشم ها از آسیب باد و سوز زمستان در امان بمانند.
زمستان و مشکل شماره 2 چشم ها: انعکاس نور خورشید از روی برف و یخ
توجه داشته باشید که نور خورشید در کوه های پوشیده از برف آسیب بیشتری به پوست و چشم می زند، البته نه به این دلیل که در ارتفاعات به خورشید نزدیک تر هستیم. فاصله ی زمین از خورشید 150 میلیون کیلومتر است و چند صد متر ارتفاع کوه تاثیری در این مسئله ندارد.
بلکه زمانی که از سطح دریا دور می شویم، به ازای هر هزار متر ارتفاع، میزان اشعه های ماورای بنفش 10 درصد افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، انعکاس این اشعه ها از روی برف به 90 درصد می رسد. در حالیکه شن و ماسه این اشعه ها را به میزان 10 درصد و دریا به میزان 20 درصد انعکاس می دهد.
زمانی که چشم ها در معرض انعکاس نور خورشید قرار می گیرند، احتمال بروز التهاب قرنیه بالا می رود. این مشکل چشم ها را قرمز و دردناک و نسبت به نور حساس تر می کند. امکان دارد که نیاز به درمان با قطره های آنتی بیوتیکی باشد. قرار گرفتن در معرض اشعه های ماورای بنفش در بروز آب مروارید نیز نقش دارد.
چه باید کرد؟
از چشم ها محافظت کنید
حتما عینک آفتابی ضدUV بزنید. اگر اهل اسکی هستید، یادتان باشد که برف تازه اشعه های ماورای بنفش را تا 100 درصد انعکاس می دهد. بنابراین در ارتفاعات آسیب ها دو برابر هستند.
عینک آفتابی شما باید حداقل «یو وی 400» باشد. در این صورت اشعه های ماورای بنفش A و B تا حد زیادی بلوکه می شوند.
حواستان باشد که آب مروارید در کمین تمام اعضای خانواده هست. حتی کودکان نیز باید در روزهای برفی از عینک های آفتابی استفاده کنند. اگر اهل اسکی هستید، باید بیشترین دقت را در خرید عینک آفتابی داشته باشید.
ساعتی را که بیرون از منزل هستید، محدود کنید
اگر عینک ندارید و یا آن را جا گذاشته اید، بهتر است ساعاتی را که در هوای بیرون قرار دارید، حتی در روزهای ابری محدود کنید. یادتان باشد که اشعه های ماورای بنفش از ابرها نیز عبور می کنند و به سطح پوست و چشم ها می رسند.
منبع: فاطمه مهدی پور – بخش سلامت تبیان