هفته نامه میبد – مرضیه امامی : فروغ السادات موسوی متولد ۱۳۵۹ در شهرستان یزد فعالیت عکاسی خود را به صورت آماتور از سال ۱۳۷۸ شروع نموده است و در سال ۱۳۸۰ دوره آموزشی عکاسی را نزد اساتیدی با تجربه شروع کرد و در سال ۱۳۸۲ با شرکت در آزمون تخصصی مربیگری عکاسی توانست از بین ۱۱ نفر شرکت کننده در آزمون قبول شود و کارت مربیگری خود را از اداره کار و امور اجتماعی بگیرد.
بعد از آن از طریق مدرکی که به دست آورده بود به اداره ارشاد شهرستان یزد معرفی شد و به دنبال آن به تدریس عکاسی در ابتدا در یزد و پس از ازدواجش نیز در هنرستان هنرهای زیبا در میبد واردکان مشغول گردید.
وی از آنجا که عکاسی را به صورت جدی دنبال می کند با شناختی که از علاقه مندان به عکاسی در شهرستان میبد پیدا کرد و همچنین از طریق فرهنگسرا و با مشارکت آنها در رشته عکاسی گروهی را که چندان هم سازمان یافته نیست تشکیل دادند و توانسته اند چندین نمایشگاه حتی در سطح کشور نیز بر پانمایند.
موسوی تا به حال نیز به کسب مقام هایی نائل آمده و کارهای زیادی را در زمینه عکاسی انجام داده است.
از جمله مقام های بدست آورده توسط وی :
نفر سوم مسابقه بزرگ جایزه جهانی هنر و نیایش سال ۲۰۰۲٫ تهران
نفر اول مسابقه عکس عاشورا سال ۸۳ یزد
نفر اول، اولین سوگواره عاشورایی معلمین هنر استان یزد. سال ۸۹ یزد
نفر اول مسابقه عکس زندگی سالم سال ۹۰ یزد
برگزیده سوگواره ملی عین لام میم سال ۹۱ تهران
دعوت شده به سوگواره فیلم و عکس عاشورا سال ۹۲ تهران
برگزیده جشنواره استانی عکس یزد شناسی سال ۹۶ یزد
تقدیر شده نمایشگاه عکس شهیدان گمنام میبد
از جمله اقدامات انجام شده توسط وی :
برپایی نمایشگاه عکس محرم هفت سال بطور مداوم در میبد
برپایی نمایشگاه عکس میبد شهر کهن -شهر کویر سال ۸۹
برگزاری نمایشگاه عکس فریادهای بی صدا در میبد
برگزاری نمایشگاه عکس سوگ سرخ در میبد
برگزاری نمایشگاه عکس شبهای های یامون سال ۸۹ و۹۰ اصفهان
برگزاری دوره های تخصصی عکاسی مقدماتی و پیشرفته
برگزاری دوره های تخصصی ادیت عکس
برگزاری ورک شاپ های تخصصی عکاسی در میبد
برگزاری دوره های خصوصی عکاسی و نورپردازی و پروسه ادیت
دبیر اولین سوگواره کشوری عکس عاشورایی میبد سال ۹۰
رییس انجمن عکس بسیج هنرمندان میبد از سال ۹۲
داور بخش عکاسی در مسابقات فرهنگی و هنری
مدرس عکاسی در هنرستان های یزد و میبد و اردکان
مدرس عکاسی در فرهنگسرا و اداره ارشاد میبد
مدارک علمی به دست آمده توسط وی :
دارای مدرک بینالمللی مربیگری سطح ۳عکاسی و نورپردازی از EMB ایتالیا
دارای مدرک بینالمللی مربیگری پروسه ادیت و افترافکت از EMB ایتالیا
دارای دیپلم هنر و گواهی مهارت در زمینه عکاسی دیجیتال از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دارای دیپلم هنر و گواهی مهارت در زمینه رتوش عکس رایانه ای از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دارای مدرک مربیگری عکاسی از سازمان کار و امور اجتماعی
دارای مدرک پداگوژی از سازمان فنی و حرفه ای کشور
شرکت در دوره تخصصی عکاسی خبری با حضور استاد حسن قاعدی
شرکت در دوره تخصصی مجموعه عکس خبری با حضور استاد حسین فاطمی
شرکت در دوره تخصصی عکاسی مستند اجتماعی با حضور استاد علی اکبر شیر ژیان
شرکت در دوره تخصصی عکاسی فشن با حضور استاد سعید عرب
شرکت در دوره تخصصی مدیریت و ویرایش عکس در نرم افزار های ادوبی با حضور استاد محسن رشیدی
با فروغ السادات موسوی که اخیراً نیز رتبه اول مسابقات سومین سوگواره محرم درحسینیه کوشکنو اردکان را کسب نموده اند مصاحبه ای ترتیب داده ایم :
از فعالیت خود در فرهنگسرای میبد بگوئید .
بیش از چهار سال است که با فرهنگسرای میبد و همچنین در کلاس هایی که در اداره ارشاد برگزار میشود در زمینه تدریس عکاسی همکاری داشته ام، ضمن اینکه بصورت تخصصی دوره هایی را نظیر نورپردازی آتلیه، دوره فتوشاپ و در صورت داشتن متقاضی ادیت camera raw با همکاری اعضای انجمن عکاسی میبد برگزار نموده ایم.
در ارتباط با camera raw اساتیدی را از خارج از شهرستان آورده ایم که به ما آموزش داده اند و بعد از آن دوره هایی را در این زمینه برای آموزش به بچه ها برگزار نموده ایم.
با توجه به اینکه در سطح شهرستان میبد استعداد های زیادی در بچه ها در زمینه عکاسی دیده می شود و باید گفت در یک کلاس ۳۰ نفره در هنرستان هنر های تجسمی حداقل سه نفر از آنها استعداد این را دارند که به صورت تخصصی تحت آموزش قرار بگیرند و این افراد واقعا سرمایه هستند و ما سعی نموده ایم با برگزاری کلاسهای تخصصی آنها را تحت آموزش قرار داده ، به اردوهای عکاسی بفرستیم و در چند اردو نیز خودم همراهشان بوده ام که بعد از اردو بچه ها باید عکسهایشان را برای مسابقات و جشنواره ها آماده کنند و باید گفت که آنها واقعا پیشرفت داشته اند و گفتنی است که جای کار بسیاری در شهرستان میبد در زمینه عکاسی داریم .
دوره هایی هم در میبد برگزار شده که در سطح استان تابحال به این صورت برگزار نشده است ، همینطور کتابخانه تخصصی عکاسی را نیز در میبد راه اندازی نموده ایم که در این ارتباط با کمکهای مالی که از دفتر امام جمعه شهرستان و اداره اوقاف گرفتیم کتابهای تخصصی عکاسی را از طریق سایت و نمایشگاه بین المللی کتاب برای این کتابخانه خریداری شد که به صورت امانت در اختیار بچه ها قرار داده می شود ، بسیاری از کتابها را هم به صورت فایل پی دی اف در آورده و برای بچه ها یی که در شهرستان نیستند ، ارسال می گردد ، همچنین آموزشهای مجازی در تلگرام و از راه دور داریم که افراد با آموزشی که به آنها داده می شود ، تصاویرشان را آماده می کنند و برای ما می فرستند که با ویرایش تصاویرارسالی ، به رفع اشکلات آنها پرداخته می شود و تا آنجایی که این افراد آموزشها را رها نکنند با آنها در ارتباط هستیم .
چگونه به هنر عکاسی علاقمند شده اید ؟
بسیار دوست داشتم تا در هنرستان درسم را ادامه بدهم که متاسفانه در آن زمان مشاوره تحصیلی خیلی جدی انجام نمیشد و من در رشته تجربی ادامه تحصیل دادم و پس از آن با قبول شدن در رشته پزشکی ناگزیر با هنر فاصله گرفتم.
سال دوم دانشگاه با دیدن اطلاعیه ای در مورد مسابقه عکاسی در برد دانشگاه مسیر زندگی ام تغییر کرد،چون با دیدن آن اطلاعیه با کمک و راهنمایی اساتید دلسوزم در مسابقه شرکت کردم و بعد وارد دنیایی شدم که به کلی مرا از درس و دانشگاهی ام جدا کرد و وقتی در رشته عکاسی به توانایی هایی رسیدم تازه متوجه شدم که هیچ مدرک دانشگاهی ندارم و فقط برای اینکه مدرک تحصیلی داشته باشم در رشته علوم ارتباطات لیسانس گرفتم و دو سال در خبرگزاری ایسنا کار کردم و تنها این رشته را بخاطر واحد عکاسی خبری آن انتخاب کردم که در آن هم موفق بودم. اما در ادامه تنها به کار عکاسی هنری پرداخته ام.
از جوایزی که در رشته عکاسی کسب کرده اید ، بگوئید.
یکی از جوایزی که برنده شدم ، در مسابقه جایزه بزرگ هنر و نیایش سال ۲۰۰۲ میلادی بود که فرهنگسرای نیاوران برگزار کرده بود و با راهنمایی استادی که ذکر کردم توانستم در این مسابقه بین المللی مقام سوم را برای کشور ایران بعد از آفریقا و کانادا را کسب کنم و این جرقه ای شد که باعث شد رشته پزشکی که به اصرار عمویم انتخاب کرده بودم را رها کنم و رشته عکاسی را به صورت افتخاری به مدت دو سال در یکی از دانشگاههای سوره ادامه دادم ، اما چون از طریق آزمون پذیرفته نشده بودم مدرک ، معادل دریافت کنم .
خانواده با رشته عکاسی که رشته انتخابی خودتان بود مشکلی نداشتند ؟
پدر و مادرم سختگیری در انتخاب رشته برای من قائل نمی شدند و مرا در این انتخاب آزاد گذاشته بودند. تنها به اصرار عمویم که به استعدادم در رشته علوم تجربی پی برده بود به دبیرستان رفتم و پس از آن در دانشگاه قبول شدم و بعد از رتبه آوردن در مسابقه و انصراف از رشته پزشکی به سمت کار و رشته مورد علاقه ام رفتم و بعد از دو سال تحصیل در دانشگاه سوره، دریزد دوره های تخصصی عکاسی را گذراندم و مدرک مربیگری را در عکاسی آنالوگ گرفتم که واقعاً تلاش بسیار زیادی برای قبول شدن در این آزمون کردم و بعد از فراخوانی که اداره فرهنگ و ارشاد در جذب مربی برای رشته عکاسی داده بود به تدریس این رشته مشغول شدم.
اساتید شما چه کسانی بودند؟
اساتیدی که در یزد مرا آموزش دادند و بی دریغ راهنمایی کردند ، استاد محسن خیر خواه که هم در عکاسی هنری و هم آتلیه بسیار با تجربه هستند.. استاد عباس نکوکار.. استاد مهین طاهری.. استاد حسام چاوش.. استاد ابوترابی وسرکار خانم خلیلی و اساتید خارج از استان استاد حسن غفاری، سعید عرب، مجید جعفریان، محسن رشیدی، حسن قاعدی، حمید جانی پور و حسین فاطمی که هنوز با بعضی از آنها رابطه استاد و شاگردی داریم و از تجربیاتشون استفاده میکنم.. وباید بگویم که واقعاً آموزش در محضر اساتیدی چون خیر خواه، محسن رشیدی، سعید عرب و استاد جانی پور باعث تحول زندگی من در زمینه عکاسی شد.
کاربرد عکاسی در زندگی را چگونه توصیف می کنید؟
در حال حاضر در تمام دنیا افراد به طریقی برای خود عکاس خبرنگار هستند و به نحوی به نظر من کار عکاسی بسیار بی ارزش و بد جلوه می دهند ، زمانی که یک اتفاق خیلی بد و ناگوار می افتد ، افراد به جای کمک کردن به گرفتن تصاویر سلفی مشغول می شوند که کار بسیار اشتباهی به نظر می آید و این بی ارزش کردن هنرعکاسی است که از طریق آن می خواهند بگویند ، ما هم آنجا بوده ایم.
به نظر من یک عکس میتواند معرف فرهنگ ما باشد که باید در این زمینه خاطره ای را تعریف کنم..من یک عکس آماتور که از یک مراسم در یکی از روستاهای اصفهان که زادگاه پدری ام هست در نمایشگاه گذاشته بودم ، چگونه با پرسش های بسیاری راجع به آن روستا مواجه شد و باعث شد بسیاری از عکاسان و تیم های مستند ساز معروف برای گرفتن تصویر از آن مراسم در روز محرم به آن روستا که تا آن زمان ناشناخته بود بکشاند و از این طریق این روستا و مراسم آن معرفی شد و بسیاری از مراسم ها و آداب و رسوم در ایران عکاسان بسیاری را چه از داخل و چه از خارج با مطالعه و تحقیق و برنامه ریزی به سمت خود می کشاند.
چگونه بین شغل ، کار و هنری که به آن مشغول هستید و زندگی تعادل برقرار می نمایید؟
من مادربزرگی داشتم که می گفت ، آدمی که سحرخیز باشد ، همیشه موفق است و من نیز بعد از نماز صبح تا موقع رفتن بچه ها به مدرسه کارهای خانه را انجام می دهم و بعد با بردن بچه ها به مدرسه به کار خودم می پردازم که بیشتر در طرف صبح به کار آتیلیه مشغولم و در بعداز ظهر به امر تدریس اشتغال دارم ، اما درکنار کار به خانواده هم اهمیت می دهم و خانواده ام نیز همراهم هستند به خصوص در زمینه سفرهایی که در ارتباط با کارم پیش می آید.
با بچه ها هم به گونه ای برخورد کرده ام که خودشان را با کار من وفق دهند و خودم نیز سخت گیری زیادی نسبت به آنها حتی ریخت و پاش کردنشان ندارم زیرا بچه ها با توجه به سنشان بسیاری از چیزها را در حین بازی کردن فرا می گیرند.
آیا شغل عکاسی ، شغل درآمدزایی می باشد؟
در هر زمینه عکاسی که شما فکر کنید درآمد وجود دارد.. یک عکس را میتوان در مسابقات کشوری و بینالمللی شرکت داد و جوایزی نیز کسب کرد.
علاوه بر آن عکاسی در زمینه تبلیغات، خبری و آتلیه درآمدزاست. که از این میان عکاسی تبلیغاتی بیشترین پول آوری را دارد چون بسیاری از تولیدکنندگان برای معرفی کالای خود به عکس های با کیفیت برای ارائه در بروشورهای تبلیغاتی نیاز دارند.
شما کار عکسی تبلیغاتی انجام دادید؟
تمرکز من بیشتر روی آموزش و عکاسی آتلیه هست ، ولی چند تا سفارش عکاسی تبلیغاتی هم داشته ام مثل عکاسی رستوران زیتون میبد برای منو جدید غذاهایش.. عکاسی خانه عطار میبد برای ایجاد سایت.. عکاسی محصولات غذایی پورانا اردکان.. عکاسی دمنوش های گیاهی گل بهشت اردکان.. عکاسی محصولات سنتی فروشگاه مجازی کهن شهر..عکاسی تولیدی حلوا و ارده شابلی اردکان برای صادرات.. عکسی تبلیغاتی از کاندیداهای شورای شهر و.
شما خودتان درآمد بالایی در این شغل داشته اید؟
من تا به حال تمام تجهیزات عکاسی را که نیاز داشته ام با درآمد خودم خریدم ، حتی اگر برای خرید بعضی وسایل مجبور بودم.، تا دوسال هم صبر می کردم.
در عکاسی کوتاه ترین لحظه می تواند بزرگترین لحظه و آنِ هرسوژه باشد ، بنابراین با نگاه و تفکر می توان در تمام لحظات آماده به چنگ آوردن آنِ لحظات باشیم.
کلمه من می توانم را چگونه صرف می کنید؟
من با کلمه نمی توام واقعا مشکل دارم زیرا اگر ما وقت را بارزش ترین چیز خود بدانیم به خوبی از آن استفاده می کنیم ، دلیلی ندارد که من با وجود سه فرزند نتوانم به کارم و علاقه هایم بپردازم ، زیرا کار های خانه را می توان در یکی دوساعت انجام داد ، ما با احترام متقابل به همدیگر در خانه ، رفیق بودن ، کار هم را درک کردن و همراهی کردن یگدیگر در انجام کارها ، می توانیم با کشف استعدادهای خود به آنچه درزمینه شغلی می خواهیم برسیم .
متاسفانه بعضی با لجبازی هایی که در محیط خانه با هم دارند ، وقت خود را به هدر می دهند ، بعضی هم در ابتدای کارشان به اصطلاح آنقدر آتششان تند است که بعد وقتی مشکلی کار می بینند ، آتششان سرد شده از ان منصرف می شوند به عنوان مثال افرادی هستند به محض آمدن در رشته عکاسی به فکر می افتند فلان دوربین را بخرند و یا آتیلیه زنند که این خیلی خوب است ، اما به شرطی که با با ادامه دادن کار ، نترسیدن از مشکلات کار و از این شاخه به آن شاخه پریدن نباشد.
عکاسی را می توان به صورت تجربی فرا گرفت ؟
بیشتر عکاسهای ما به صورت تجربی کار کرده اند ، عکاسی ربط چندانی به تحصیلات دانشگاهی ندارد ، عکس گرفتن بسیار مرتبط به دید انسان است و می توان با آموختن الفبای عکاسی نزد اساتید بلافاصله به کار در این رشته مرتبط شد.
نظرتون در خصوص عکاسی خبری چیست ؟
با عکسی که در زمینه خبر گرفته می شود ، میتوان هم در لحظه در شبکه های اجتماعی پخش کرد و هم می توان تصویر را نگه داشت و استفاده های با ارزش و با در نظر گرفتن رسالت کاری از آن کرد .
همچنین یک عکس می تواند در معرفی مکان ها و محیط ها تاثیر بسزایی داشته باشد و به عنوان یک ابزار در بیان خوبی و بدی افراد ، فضاها و… از آن بهره برد و آنچه را که هست خیلی بهتر و یا بدتر توصیف کرد که همه اینها به رسالت خبرنگار و یا عکاس برمی گردد.
اگر حرفی برای گفتن دارید، بیان کنید.
همیشه دغدغه ام این بوده که یک آموزشگاه تخصصی عکاسی در میبد راه اندازی کنم ، زیرا ما در فرهنگسرا زمانی که به بچه ها آموزش می دهیم و آنها را برای گذراندن دوره پیشرفته به شهرستان یزد ارجاع می دهیم به سبب نداشتند مدرک معتبر دوباره باید از دوره مقدماتی و آنچه فرا گرفته اند شروع کنند ، در حالی که ما می توانیم در شهرستان میبد آموزشگاه تخصصی داشته باشیم که مدارک معنبر به افراد با گذراندن دوره ها ارائه نمایند .
در راه اندازی این آموزشگاه با توجه به مکان و شرایطی که می خواست و هزینه های بالایی که داشت ، با مشکل مواجه شدم و خواسته ام این است ، خود مسئولین در اداره ارشاد می توانند با گرفتن شهریه ای که از هنر آموزان می گیرند و همچنین با حمایت مسئولین در ادارات دولتی دیگر به این امر بپردازند ، چون واقعا در شهرستان میبد به وجود چنین آموزشگاهی نیاز است.
از گفتگویی که با ما انجام داده اید تشکر می نماییم.
گفتنی است ، هنرمند عکاس فروغ السادات موسوی فردا شنبه ۱۰ صبح نمایشگاه گروهی عکس کرد پرتره را که عواید آن به نفع کودکان و نوجوانان زلزله زده کرمانشاه جمع آوری می شود ، در کاروانسرای شاه عباسی افتتاح خواهد نمود.