کامکوات کوچکترین جزو خانواده ی مرکبات است. این میوه طعم خاصی دارد. گوشت آن آب دار بوده و حاوی دانه های مینیاتوری است که در مرکز آن قرار دارند و باید در حین مصرف خارج شوند.
این «بچه پرتقال» منبعی از خواص طلایی است. کامکوات از جنوب غربی چین می آید و هم اکنون انواع مختلف آن در سرتاسر جهان مصرف می شود.
کامکوات: میوه ای ترش و تلخ
کامکوات از چین می آید. نام آن از دو کلمه ی «کام» (Kam) و «کوات» (quat) تشکیل شده است که به معنای «پرتقال طلایی» است. این میوه نوعی پرتقال کوچک در اندازه ی 2 تا 5 سانتی متری است. گوشت آبدار آن به چهار بخش تقسیم می شود و شیرین است. پوست آن بسیار نرم، نازک و قابل مصرف می باشد. در هر حال نیازی به پوست گرفتن این میوه وجود ندارد. در سال های قبل این میوه خیلی کم دیده می شد اما هم اکنون در بسیاری از کشورها کشت شده و به وفور مصرف می شود.
اندر خواص کامکوات
خواص کامکوات زیاد است که به اثبات محققان حوزه ی سلامت رسیده است. در بین تمام خواص این میوه ما به گلچینی از آن بسنده می کنیم:
کامکوات: حفظ قدرت و جوانی بدن
کامکوات به طور طبیعی سرشار از ویتامین C به میزان 73 درصد است که یک ویتامین محلول در آب بوده و از سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل بیماری زا محافظت می کند. ویتامین C به طور عمقی در غشاهای سلولی نفوذ کرده و آن ها را در برابر عوامل باکتریایی و ویروسی حفاظت می کند. جذب کافی ویتامین C همچنین برای داشتن قلبی سالم تر، پیشگیری از بروز سکته ی مغزی، کاهش خطر آرتروز و پلی آرتریت روماتوئید مؤثر است. اگر می خواهید پوستی سالم و شاداب داشته باشید نیز لازم است که مصرف ویتامین C را افزایش دهید. علاوه بر ویتامین ث، 10 درصد این میوه را ویتامین A و حدود 1 درصد آن را ویتامین K تشکیل می دهد. این ویتامین ها کمک زیادی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می کنند. مصرف کامکوات در این فصل یکی از روش های افزایش جذب این ویتامین ها محسوب می شود.
کامکوات و دیگر ویتامین ها
کامکوات همچنین حاوی ویتامین های ب کمپلکس یعنی نیاسین (ب٣)، تیامین (ب١)، اسید پانتوتنیک (ب٥) و فولات (ب٩) است. این ویتامین ها به سوخت و ساز کربوهیدرات ها، لیپیدها و پروتئین ها کمک زیادی می کنند.
کامکوات و پیشگیری از خطر ابتلا به سرطان
کامکوات سرشار از فلاوونوئیدهایی مانند کاروتنوئیدها، لوتئین، زئاکسانتین و تانین است. تانین موجود در این میوه ی مینیاتوری مانند یک سپر دفاعی ضدسرطان مؤثر عمل می کند. این فلاوونوئیدها باعث دفع ترکیبات سرطان زا شده و از رشد و تکثیر سلول های سرطانی پیشگیری می کنند. زمانی که میزان فلاوونوئیدهای بدن به اندازه ی کافی باشد سیستم ایمنی به اندازه ی کافی قوی شده و با عوامل سرطان زا و میکروب های تخریب کننده ی سلول های بدن به خوبی مقابله می کند.
کامکوات منبع فوق العاده ی مواد معدنی
این میوه ی خوشمزه (که برای استفاده در ترکیب ترشی هایی مانند ترشی قارچ و زیتون نیز مناسب است) منبع فوق العاده ی آهن، پتاسیم و مس مورد نیاز بدن محسوب می شود. آهن و مس باعث تحریک تولید گلبول های قرمز می شود که مسئول حمل اکسیژن به تمام بخش های بدن هستند. پتاسیم به تنظیم ضربان قلب و کنترل فشار خون کمک می کند. کلسیم و زینک (روی) نیز از دیگر مواد معدنی موجود در کامکوات است. توجه داشته باشید مصرف این میوه برای افرادی که رژیم لاغری گرفته اند می تواند به عنوان مکملی برای افزایش مصرف فیبر باشد. هر 100 گرم از این میوه حدود 17 درصد نیاز بدن به فیبر را تأمین می کند.
کامکوات دارای پوستی مغذی
پوست کامکوات نیز مانند گوشت آن بسیار مغذی است. این قسمت از میوه حاوی ترکیباتی مانند لیموئن، پینن، برگاموتن و غیره است. پوست این میوه مانع از رشد سلول های سرطانی می شود. دفع سنگ های کیسه ی صفرا و مقابله با سوزش معده از دیگر فواید مفید پوست کامکوات است. از آنجایی که پوست این میوه نازک است می توان آن را همراه با میوه مصرف کرده و از خواص آن بهره مند شد.
ارزش غذایی کامکوات
کامکوات تمام ارزش غذایی مرکبات را دربردارد. این میوه ی مینیاتوری سرشار از ویتامین C، کاروتن و دیگر آنتی اکسیدان ها است. فیبر موجود در این میوه به رفع یبوست کمک زیادی می کند. هر 100 کامکوات حاوی ترکیبات زیر است:
انرژی 42 کالری
آب 82.4 گرم
پروتئین 1.1 گرم
کربوهیدرات 7.4 گرم
لیپیدها 0.9 گرم
فیبر 4.2 گرم
پتاسیم 160 میلی گرم
منیزیم 15 میلی گرم
فسفر 39 میلی گرم
کلسیم 47 میلی گرم
آهن 0.5 میلی گرم
ویتامین ث 40 میلی گرم
کاروتن 130 میکروگرم
انتخاب کامکوات خوب
کامکوات خوب پوستی براق و بدون لکه های سیاه دارد. میوه باید زیر فشار انگشت ها فرو برود. هر چه کامکوات رسیده تر باشد طعم ترش آن کمتر می شود. قبل از مصرف حتماً باید کامکوات ها را با دقت بشویید. بهتر است کامکوات ها را به مدت چند دقیقه داخل آب بیندازید تا کمی نرم تر شده و تلخی آن ها گرفته شود. می توانید از این میوه در ترکیب ترشی ها یا به صورت مارمالاد یا کمپوت و مربا استفاده کنید.
منبع:تبیان