ماه محرم که میآید شوری حسینی برپا میشود و درهرکوی و برزن و در کناربرپایی مراسم های عزاداری پخت غذاهای نذری به خصوص در دهه اول محرم توجه هر عابری را به خود جلب می کند.
عذاهایی که با همت و همکاری همه اعم از زن و مرد ، کودک و نوجوان و جوان و کهنسال آماده می شود اما کسانی که دوراز چشمها فعالیت دارند بانوان هستند که به خصوص در روزهای دهه اول ماه محرم بعد از انجام امور روزمره منزل دست بچه های کوچک خود را در دست می گیرند و به همراهی دختران خود راهی مکانهای آماده سازی مواد اولیه عذاهای نذری درهر محله از شهر میشوند.
آنها در کنار هم به غبارروبی مکانهای برگزاری مراسم عزاداری نیز میپردازند و همه اینها از سر ارادتی است که به اهل بیت پیامبر و شهیدان دشت کربلا دارند.
مشاور فرماندار میبد در اموربانوان و خانواده در این ارتباط گفت: بانوان به عنوان پرورش دهندگان نسلهای آینده با حضورخود درعزاداریهای محرم با محوربودن و به صورتی خاص نقشی تاثیرگذاری در اثرگذاری قیام عاشورا و تبیین بینش فرزندان دارند.
دکتر کبری خواجه پور درارتباط با نقش آفرینی بانوان میبدی درعزاداریهای محرم افزود: اولین کسانی که عزاداری امام حسین (ع) و یارانش را در قیام عاشورا به عنوان فرهنگ و الگویی برای همه انجام دادند بانوان بودند ، حضرت زینب اولین مرثیه سرای قیام امام حسین (ع) همراه کاروان عاشورا بود ،همچنین بانوان به دلیل جایگاه ارزنده خود در درون خانواده و با تکیه بر تعالیم دینی در بستر خانواده میتوانند فرهنگ عزاداری را به فرزندانشان منتقل نمایند.
وی ادامه داد: به صورت عام نیز بانوان با برپایی مراسم روضه خوانی هفتگی و نیز مجالس عزا و ماتم در سوگ سالار شهیدان و اصحاب باوفایشان ،نقش ارزشمندی را در انتقال فرهنگعاشورایی و زینبی به جامعه و خصوصا زنان در دوران کنونی داشته و دارند.
مشاور فرماندار میبد در اموربانوان و خانواده همچنین تصریح کرد: در حال حاضر نیز بانوان به عنوان یک خانواده درقالبی مذهبی و فرهنگی و دینی به صورتی شاخص همراه با فرزندان و همسر خود درعزاداریها شرکت کرده و کمک مینمایند تا خطر رسوخ فضای مجازی و آسیبهای اجتماعی با شرکت اعضای خانواده اشان در گروههای دینی و اجتماعی کمتر شود.
خواجه پورحضور زنان در مراسمها را نمود اجتماعی زنان در جامعه و وظیفه آنها را حفظ شعائر دینی و انجام به موقع تکالیف مذهبی دانست که با فراهم بودن فضای مناسب و رعایت عرف می نوانند درتقویت باورهای مذهبی و قیام عاشورایی نیز برپایی مراسمهای مذهبی بدون صدمه زدن به کانون خانواده نقش داشته باشند.
عضو شورای اسلامی شهر میبد نیزگفت:بانوان که بیش از نیمی از جمعیت جامعه مذهبی میبد را می سازند با ورود به عرصههاي فرهنگ مذهبي و سنتهاي اجتماعي نقشآفرين شدند.
انسیه فلاح افزود: نقشآفريني زنان و اثرگذاري آنان به ويژه در ايام محرم و در دورهها و مناسبت های مختلف ستودنی است، آنها از فرصت هاي پيش آمده براي حضور و نقشآفريني استفاده کرده و به تشکيل، مديريت، و اجراي برخي از آئين ها و مراسم برخاستند.
وی ادامه داد: بانوان با برگزاري مراسم محرم و سوگواريها يا تامين مخارج آن و نيز با برگزاري تعزيه و نذريدادن بر ضرورت حضور اجتماعي خود مهر تاييد زدند و آنچنان که گرما بخش کانون خانواده هستند از دیر زمان تا کنون نقش اجتماعی خود را هر روز پررنگ تر از گذشته ایفا نموده و مینمایند .
عضو شورای اسلامی شهر میبد همچنین تصریح کرد: برگزاری مراسم و برنامههای خاص بانوان به ویژه برنامههای مذهبی در تمام شهرهای کشور از جمله میبد به صورت نشکلهای مذهبی است به طور مستقل و مردمی اجرا میشود.
وی عمده فعالیت بانوان را با الگو و تاسی گرفتن از رهبرانی از جنس خودشان چون سیده و سرور زنان عالم فاطمه زهرا (س) و بانوی عقل و صبر زینب کبری (س) و شیر زنانی که در تاریخ اسلام درخشیده اند، آماده سازی و پشتیبانی تدارکات پذیراییها در مراسم و برنامهها درماههای محرم و صفر به ویژه دهه اول ماه محرم در مقیاس کوچک و کم جمعیت تا مقیاس بزرگ و پرجمعیت جند هزارنفره ، آمادهسازی و گردگیری معابر عمومی درون محلات جهت عبور و مرور هیئتهای مذهبی ،غبار روبی اماکن مذهبی اعم از حسینیهها . تکیهها و خیمههای دائمی و موقت امام حسین (ع) و… عنوان کرد.
فلاح همچنین مشارکت در تامین هزینههای مراسم و برنامه ویژه این ایام که با سهولت و ازعمق وجود از دارایی و طلا و جواهر آلات خود میگذرند و نذر در راه امام حسین (ع)و اهل بیت میکنند که این امر باعث تشویق و دمیدن شور حسینی در تمام اقشار به خصوص جامعه مردان و جوانان و نوجوانان میگردد و نیز برگزاری مراسم متنوع در قالبهای روضه خوانی ، مداحی . قرائت قرآن و ادعیههای گوناگون به صورت خانوادگی وعمومی ویژه بانوان ، حضور فعال بانوان و دختران در نقش مستمع در کل برنامههای عزاداری در طول این دو ماه و به طور ویژه در دهه اول محرم و دهه آخرماه صفر، اجرای برخی نقشهای ویژه زنان در مراسم تعزیهخوانی همچون نقش رقیه و زینب ، طراحی و دوخت علم و بیرقهای حسینی و طراحی و مشارکت در ساخت دکورهای مراسم تعزیه و برنامههای نمایشی مخصوص این ایام را از دیگر فعالیتهای بانوان برشمرد.
وی فعالیت خوب و ارزشمند بانوان در نقش میزبانی برگزاری مراسمها و نیزنقش خیری آنها در تامین هزینهها و فعالیتهای حمایتی جهت احداث و ساخت و ساز بناهای مذهبی را ستودنی عنوان کرد.
عضو شورای اسلامی شهر میبد درادامه با اظهار امیدواری به اینکه این شور حسینی که در جامعه بانوان مشاهده میشود بتواند نقش پررنگ خودرا درساختن جامعه ای ایمانیتر ایفا نماید ، از یکایک مسئولان و مدیران شهرستان و استان که همواره در رشد و تعالی جامعه بانوان نقش ارزندهای داشته اند تقدیر و تشکر نمود.
به گفته خانم کریم بیکی یکی از بانوان شرکت کننده درآماده سازی مواد اولیه پذیراییهای عزاداری در محله فیروزآباد میبد حدود 60 نفر از بانوان محله از ساعت 6 صبح تا وقت اذان ظهر درآماده کردن مواد اولیه مانند پوست کندن سیبزمینی ، پاک کردن نخود و لوبیا ، خرد کردن لوبیا سبز،و…برای آش نذری و غذاهای هر شب از ده روز دهه اول محرم و نیز چیدن قند همکاری کرده و در برنامه های فرهنگی برگزارشده نیز شرکت میکنند.
همچنین عشرت رشیقی و نیز خانم دهقانی دو بانوی بازنشسته آموزش و پرورش نیز که به همراه دیگر بانوان در مهیا کردن تدارکات پذیرایی از عزداران حسینی درمحله دروگ فیروزآاباد نقش دارند ، با برشمردن فعالیتهای بانوان نقش بانوان را دربرپایی مراسمها بسیار موثر دانستند.
به گفته آقای دهقانی یکی از دست اندرکاران در تهیه غذای امام حسین در تکیه ابوالفضلی فیروزآباد میبد حضور و نقش بانوان که از جان و دل مایه می گذرند در آماده سازی پذیرایی از عزاداران حسینی بسیار مهم و چشمگیراست .
وی افزود: غذاهایی که در ایام محرم پخت می گردد ، همه نذری است که مردم با هدف برآورده شدن حاجات خود و یا به آن دلیل که حاجاتشان برآورده شدهاست هزینه آن را متقبل شده یا خود فراهم کننده مواد اولیه هستند.