مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد در خصوص پروژه سقف متحرک حیاط کتابخانه دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد گفت: این سازه به سفارش دفتر طرحهای عمرانی دانشگاه یزد و با طراحی حسین پورمهدی قائم مقامی به اجرا در آمد که فرایند ساخت آن به صورت کارگاه آموزشی پویا با حضور دانشجویان دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد در پی داشت.
“سید منصور بیدکی” روز یکشنبه به ایرنا گفت: پوشش متحرک حیاط علیین دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد طاقی شکل و از اتصال ١٨ تیر چوبی قوس دار با دهانه ١٤ متر تشکیل شده است. به گفته وی همچنین ١٨ تیر که در قالب دو قطعه بزرگ به هم متصل شده اند، روی یک ریل به نحوی میلغزند که قطعه کوتاه تر زیر قطعه بزرگتر قرار گرفته است و بدین طریق پوشش حیاط کنار میرود؛ برای ساخت تیرها از سیستم “چوبهای فشرده چسب خورده” (laminated glued timber) استفاده شده است
وی اظهار داشت: از جنبههای نوآورانه این طرح؛ پوشش دهانه ۱۴ متری آن است که صرفا به وسیله چوب که از جمله مصالح سبک و دوستدار طبیعت به شمار میرود ساخته شده است.
به گفته بیدکی، در ایران به جز نمونه حاضر، تاکنون سقف محدب چوبی باز و بسته شونده؛ ساخته نشده است لذا نیاز بود که قبل از ساخت نمونه اصلی؛ تیرهای چوبی با دهانه مورد نظر به صورت آزمایشی ساخته شوند و به لحاظ پاسخدهی در برابر تحمل نیروهای جانبی و بار وزن خود و وزن بار زنده؛ محاسبه و آزمون شوند.
بهره گیری از نانو تکنولوژی
وی اضافه کرد: همچنین برای ضد آفتاب و ضد آب شدن تیرها مواد متعددی از تکنولوژی نانو مورد بررسی و آزمون قرار گرفتند که در نهایت یکی از آنها برای روکش کردن چوبها استفاده شد.
دانشکده هنر و معماری یزد از سال ۱۳۶۸ فعالیت خود را در یک خانهی وقف شده به دانشگاه با دورهی کارشناسی ارشد پیوسته معماری آغاز نموده و در حال حاضر در مجموعهای از خانههای سنتی که با حفظ اصالت هنری و معماری آن بازسازی شده است با ۴۹۳ دانشجو و ۲۵ عضو هیئت علمی به فعالیت خود در قالب گروههای آموزشی معماری، شهرسازی و نقاشی ادامه میدهد.
دانشکده هنر و معماری یزد در محلهی سنتی گلچینان و با مرمت چند عمارت قدیمی ازجمله عمارت رسولیان و تغییر کاربری آن به دانشگاه ساخته شده است.