تقریباً ۱۰درصد جامعه ما به انحاء گوناگون در معرض انواع معلولیت ها با علل و عوامل مختلف هستند.
به گزارش روابط عمومی بهزیستی استان یزد؛ مدیرکل بهزیستی استان یزد با بین این مطلب کارگاه سراسری طرح غربالگری، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران بر ضرورت پیشگیری از معلولیتها تاکید کرد و گفت: زمانی که متخصصین حاضر به ورود به عرصه پیشگیری نبودند بهزیستی این مفاهیم را در جامعه مطرح کرد و عمدتا با مقاومت رو به رو می شد.
دکتر جلیل عفتی فرهنگ سازی پیشگیری را الویت اول این سازمان دانست و گفت: بهزیستی کارنامه قابل قبولی را علی رغم همه مخاطرات در زمینه پیشگیری دارد و امروز می بینیم که جامعه ما این مباحث را پذیرفته است.
وی با بیان اینکه نظام کشور ما در بعد سلامت عمدتا درمان محور است گفت: این واقعیتی است که باید قبول کنیم از صدر تا ذیل نظام ما الویت را به بخش درمان نسبت به سایر بخش ها در موضوعات مختلف می دهند.
مدیرکل بهزیستی استان یزد با اشاره به طرح تحول نظام سلامت در کشور گفت: عمده برنامه های این طرح حول محور درمان است و کمترین اعتبارات و برنامه ها به سمت اقدامات پیشگیرانه می آید اما خوشبختانه طی دو سال گذشته به مسائل پیشگیری هم توجه شده است.
مدیر کل بهزیستی استان یزد محور تمام فعالیتهای بهزیستی را پیشگیری دانست و گفت: و در این زمینه طرحهای مختلفی در دست اجرا داریم.
وی با بیان اینکه طرح مشاوره ژنتیک رایگان پیش از ازدواج به منظور پیشگیری از معلولیت ها از شهریورماه سالجاری در استان آغاز شده است اظهار کرد: در این طرح زوج ها قبل از ازدواج مورد مشاوره قرار گرفته و در صورت نیاز به مشاوره و آزمایش های ژنتیک تخصصی به بخش های پیش بینی شده برای این منظور معرفی می شوند.
مدیر کل بهزیستی یزد خاطر نشان کرد: درحال حاضر 80 درصد زوجین در استان زیر پوشش این طرح قرار گرفتند.
وی با اشاره به فعالیت مرکز تحقیقات ژنتیک استان در راستای پیشگیری از معلولیت ها گفت: این مرکز سه موضوع شناسایی ژن هایی که در اختلالات عقب افتادگی ذهنی نقش دارند، شناسایی ژن هایی که در اختلالات شنوایی نقش دارند و برنامه شناسایی ژن هایی که در اختلالات نوروماسفولار نقش دارند را در استان به صورت استانی اجرا می کند.
دکتر عفتی همچنین به فعالیت مرکز تحقیقات ژنتیک میبد در زمینه جهش های ژنی گفت: در کشور هموز شناسنامه درستی از اختلالات و جهش هایی که در بروز این نوع آسیب ها نقش دارند را نداریم اطلاعات موجود عمدتاً جهانی است اما مرکز تحقیقات ژنتیک 4 سال است در این زمینه فعالیت می کنند.
وی به آمار ارائه شده ناشی از تصادفات اشاره کرد و گفت: بر اساس آخرین آماری که نیروی انتظامی ارائه کرده در هر یک ساعت در کشور 9/1 افراد در اثر تصادف فوت و در هر ساعت 40 نفر در اثر تصادفات دچار جراحت و در هر ساعت حداقل 10% این افراد معلول می شوند.
وی افزود: متأسفانه در نظام سلامت ما برای مفاهیم پیشگیری خیلی اعتباری در نظر گرفته نشده ولی اکنون سازمان بهزیستی در این بخش هزینه می کند و با همه مخاطرات و مشکلات ما در این بخش هم حمایت می کنیم و این در همه زمینه های پیشگیری ما وجود دارد.
گفتنی است؛ کارگاه سراسری طرح غربالگری، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران روز گذشته با حضور 30 نفر کارشناسان دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور به میزبانی یزد برگزار شد.