کاشت و برداشت گل محمدی و گلابگیری از آن یکی از کسب و کارهای مقرون به صرفه اقتصادی و یکی ازسنتهای رایج ایران است و هر سال شاهد برگزاری آیینهای خاص گلابگیری به ویژه در قمصر کاشان و دیگر شهرها با برگزاری جشنوارهها هستیم که البته تا قبل از شیوع ویروس کرونا برگزار میشد.
خوردن گلاب نیز فوایدی درمانی زیاد مانند تقویت اعصاب و درمان سوء هاضمه وهمچنین کاربرد آرایشی و بهداشتی نیزدارد.
همچنین در پخت انواع شیرینی و خوراکی مانند حلوا ، بستنی ، شله زرد نیز از گلاب استفاده میشود.
برداشت گل محمدی و به دنبال آن گلابگیری هر سال با گل دهی درختان در فصل بهار و از اواسط فروردین آغاز میشود که به دنبال آن ساعتهایی از وقت کشاورزان در مزرعه برای برداشت این گل معطر میگذرد.
گل محمدی گیاهی کم آبخواه است و در سالهای اخیر کاشت آن در مناطق کم آب نیز به علت داشتن صرفه اقتصادی توصیه شدهاست.
هر صاحب مزرعه گل محمدی اگر خود به گلاب گرفتن از گلهای برداشت شده بپردازد ، میتواند درآمد بیشتری را از فعالیت خود کسب کند.
همچنان که تولید کنندگان گلاب نیز بعد از چند سال کار گلابگیری به فکر احداث باغ گل برای رونق بیشتر کسب و کار خود روی میآورند.
کاشت گل محمدی همراه با گلابگیری مقرون به صرفه است
یکی از کشاورزان روستای محمد آباد که حدود پنج سال پیش مزرعه گل محمدی را با کاشت 60 اصله نهال گل محمدی در زمینی به مساحت 350 متر مربع ایجاد کرده ، در گفتگو با گزارشگر ایرنا گفت: درخت گل محمدی در همان سال اول به مرحله گل دهی میرسد و هم اکنون نیز 60 درخت گل در این مزرعه وجود دارد که گلهای آنها قابل بهره برداری است.
علی اصغر کلانتر افزود: 2 سال اول گلهای چیده شده را در بازار میفروختم و بعد از بهتر دیدم به جای عرضه گلها در بازار با راهاندازی گلابگیری در منزل به تولید گلاب نیز اشتغال داشته باشم.
وی ادامه داد: هر روز در زمان گل چینی همراه اعضای خانواده از ساعت هفت تا 9 سبح گلها را چیده و بعد از آن در منزل گرفتن گلاب را شروع میکنیم.
این کشاورز کم آب خواه بودن گل محمدی و به صرفه و اقتصادی بودن چیدن گلها همراه با گلابگیری را یادآور شد و اظهار امیدواری کرد که بتواند با حمایت مسوولان سطح زیر کشت گل محمدی را افزایش داده و در کنار آن نیز یک کارگاه گلابگیری دارای تجهیزات کافی ایجاد و رونق بیشتری به کار خود دهد.
کشاورز اهل روستای حجتآباد نیز گفت: از زمان کودکی تا کنون به گرفتن عرقیجات و از جمله گلاب گیری مشغول هستم و تا قبل از داشتن مزرعه گل با خریدن گل از روستاهای ده بالا و طزرجان و حتی قمصر کاشان کار گلابگیری را انجام میدادم.
یخزدگی درختان برداشت گل محمدی را کاهش داد
قاسم رنجبر با اشاره به اینکه از 6 سال پیش تا الان با داشتن مزرعه گل ، کار چیدن گلها را با پرداختن مزد به کارگران انجام میدهد افزود: در سال گذشته روزانه 26 کیلو گل برداشت میکرده و امسال به دلیل شرایط جوی و یخ زدگی درختان میزان برداشت گل کاهش یافتهاست.
وی با مقرون به صرفه عنوان کردن کار گلابگیری یادآور شد: داشتن مزرعه گل در کنار گلابگیری اقتصادی و مقرون به صرفه تر است.
او توانسته هر سال گلابهای گرفته شده از گلهای مزرعه خود را به صورت کامل بفروشد.
6.5 هکتار از زمینهای میبد زیر کشت گل محمدی است
به گفته مدیراداره ترویج جهاد کشاورزی در گفت و گو با گزارشگر ایرنا ، 6.5 هکتار از زمینهای شهرستان زیر گشت باغ گل محمدی به صورت پراکنده، باغی، تک درخت و فضای سبز است.
سمیه اسماعیلی کیا میزان برداشت گل محمدی از هر هکتار را ۲ تا پنج تن در هکتار و وابسته به فاکتورهایی مانند سن بوته، تغذیه و هرس عنوان کرد.
وی تصریح کرد:با توجه به کم آبخواه بودن و همچنین صرفه اقتصادی در سالهای اخیر کاشت گل محمدی در بین کشاورزان شهرستان رایج شدهاست.
این مسوول یادآور شد: امسال آغاز برداشت گل محمدی به دلیل تنشهای دمایی کمی به تعویق افتاد و چیدن گلها از اواسط فروردین ماه شروع شده و تا نیمه اردیبهشت ادامه دارد.
وی ادامه داد: گل محمدی از طریق قلمه و پاجوش تکثیر میشود و در شهرستان هر ساله بوته گلدانی یک ساله از رقم پر گل عطری بین کشاورزان توزیع میشود.
اسماعیلی کیا اظهار کرد: گلاب گیری یکی از صنایع مرتبط با کاشت گل محمدی است که در میبد نیز به صورت سنتی و نیمه صنعتی انجام میشود.
وی ادامه داد : در مجموع 10 واحد گلاب گیری در میبد فعال است و اغلب بانوان کارآفرین این کارگاهها را احداث کرده یا در آنها مشغول به کار هستند.
وی افزود: در سال گذشته خانم زیبا صفاری که دارنده مجوز مشاغل خانگی گلاب گیری و عرق گیری از گیاهان دارویی هستند به عنوان نمونه برتر استانی انتخاب شدند و از ایشان تقدیر گردید.
به دلیل وضعیت کرونا میس نشد از کارگاه گلابگیری وی گزارشی تهیه گردد.
مرکز شهرستان ۱۰۶ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.