مهدی جمالی نژاد در ارتباط تصویری در گردهمایی شماری از شهرداران شهرهای جهانی و نیز فرمانداری های دارای روستاهای صنایع دستی ایران که با هدف بررسی روند ارتقای کار این حوزه در شهر تاریخی میبد یزد برگزار شد افزود: ایران از حوزه وسیعی به لحاظ اقلیم های متنوع، داشتن روستاهای زیبا، اقوام و ادیان مختلف و میراث های معنوی بسیار متنوعی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه ایران کشوری است که ظرفیت های فراوانی در حوزه گردشگری و صنایع دستی دارد، افزود: دست های چیره دست، افکار بالا و افراد فعال و کارآفرین در این حوزه فعال هستند، در شرایطی که دچار بحران های متفاوتی هستیم باید برای عبور از آنها از صنایع دستی استفاده کرد.
جمالی نژاد تاکید کرد: صنایع دستی تنها رویکرد فرهنگی ندارد بلکه رویکردهای متفاوتی دارد. یقیناً می توان آمار ۳.۵ میلیون نفر را که در این زمینه مشغول به فعالیت هستند را ۲ برابر کرد.
شهردار سابق یزد ادامه داد: بحث حاشیه نشینی و مهاجرت را با کمک صنایع دستی می توان کاهش داد، مساله بیکاری را با توسعه و گسترش صنایع دستی می توان کم کرد و برای اقشار مختلف فرصت اشتغال نیز ایجاد کرد.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور با تاکید براینکه می توان با استفاده از صنایع دستی هزار و ۴۰۰ شهر را شکوفا کرد، یادآور شد: با اقتصاد مقاومتی که واقعا مورد تاکید هم هست و از آنجا که ۸۰ درصد وسایل و لوازم صنایع دستی بومی است می توان قدم های بزرگی را در این زمینه برداشت.
وی ادامه داد: باید توجه کرد که صِرف خرید چند عدد صنایع دستی و هدیه به دیگران نباید موضوع را تمام شده تلقی کرد.
جمالی نژاد تصریح کرد: کارهای خوبی که شهرداری میبد در زمینه توسعه و رشد صنایع دستی تاکنون انجام داده، نشان دهنده نگاه توسعه ای و حمایتی خوبی است که شهرداری به صنایع دستی داشته و دارد.
وی از مدیران شهری خواست از خالقان صنایع دستی حوزه کاری خود حمایت کنند، گفت: ۳۶۶ رشته صنایع دستی در کشور وجود دارد ،اگر از هنرمندان حمایت نکنیم کم کم فعالالن این رشته ها کم و در گذر زمان از بین می رود.
جمالی نژاد با تاکید بر این نکته که با توسعه صنایع دستی هرخانه می تواند یک کارگاه و کارخانه زودبازده باشد گفت: زنان سرپرست خانوار، کودکان کار و کارتن خواب ها را می توان در این زمینه آموزش داد و زمینه آسیب ها اجتماعی را کاهش داد.
وی از هنرمندان به عنوان اعضای هر خانواده ایرانی یاد کرد و گفت: نباید گذاشت در این دوران سخت هنرمندی مجبور شود برای تامین معاش خود دست به فروش لوازم زندگی خود بزند.
اعلام موجودیت و دبیرخانه مجمع شهرها و روستاهای صنایع دستی کشور
همچنین شهردار میبد هدف از این گردهمایی را اعلام موجودیت و دبیرخانه مجمع شهرها و روستاهای صنایع دستی کشور دانست و گفت: با هم اندیشی، همفکری و ایجاد ارتباط و تعامل بین شهرهای صنایع دستی می توان نسبت به معرفی شهرها، استفاده از تجارب و اقدامات انجام شده برای رونق بیشتر صنایع دستی گام برداشت.
علیرضا نقوی افزود: از سال ۱۳۹۴ که شهرهای اصفهان و تبریز به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی خلاق و شهر جهانی فرش انتخاب شدند تا امروز ۱۴ شهر و روستای ایران توانست اعتبارنامه شورای جهانی صنایع دستی را کسب کنند و ایران در این عرصه در دنیا پیشتاز است.
وی ادامه داد: از روستای گلپورگان سیستان و بلوچستان تا خراشاد خراسان جنوبی ، قاسم آباد، اصفهان، تبریز، مشهد، شیراز، مریوان، آباده، زنجان، ملایر و دیگر شهرها از چشم مجموعه وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دور نماند و با فرآیندی سخت و کارشناسی و فنی توانستند با جلب نظر کارشناسان و رییسان شورای جهانی صنایع به این عنوان دست پیدا کنند.
نقوی اظهار کرد: با وجود این که در دنیا توانستیم هنر و صنایع دستی خود را عرضه کنیم در داخل کشور در زمینه ایجاد ارتباط، شبکه سازی، معرفی شهرها موفق نشدیم ، توفیق چندانی پیدا کنیم و این خلا بیش از پیش حس می شود.
پویایی اقتصاد شهری به کمک صنایع دستی
شهردار میبد با بیان اینکه صنایع دستی، امروز از یک کالای لوکس به کلای مصرفی خانواده ها تبدیل شد تصریح کرد: این آثار می تواند به پویایی اقتصاد شهری کمک و رونق گردشگری را ایجاد کند، رابطه دو سویه ای در این مهم وجود دارد.
وی با بیان اینکه سال های گذشته زیلو رو به فراموشی می رفت و استادان و پیشکسوتان آن به علت نبود بازار در حال ترک این رشته بودند گفت: با معرفی و ثبت جهانی زیلو و هماهنگی دستگاه های مختلف تشکل های صنفی، خوشه زیلو و دوره های مختلف آموزشی در استان یزد و شهرستان میبد رقم خورد.
نقوی ادامه داد: بیش از ۳۰۰ دستگاه زیلو جدید در میبد راه اندازی شد و علاقه مندان زیادی در بین جوانان و نوجوانان و بانوان برای بافت زیلو آموزش دیدند و امروز بسیاری از بانوان تولید کننده زیلو هستند و در این مسیر مشاغل خانگی زیادی در میبد ایجاد شد.
وی با اشاره به احیای اصالت سنجی و گواهی اصالت برای زیلو خاطرنشان کرد: آزمایش هایی برای کیفیت نخ و رنگ توسط جهاد دانشگاهی استان یزد صورت گرفت و در این راستا با کشور سوئیس در بحث مالکیت زیلو مذاکره شد و قراردادهایی در این راستا در حال انعقاد است.
میبد از شهرهای باستانی استان یزد است
رییس شورای شهر میبد هم در این گردهمایی گفت: این شهر از شهرهای فرهنگی، تاریخی و باستانی یزد است که سابقه بسیار کهنی دارد. آثار متعدد فرهنگی و باستانی در این شهر نشان دهنده قدمت و تاریخی بودن آن است.
حسینعلی فلاح ادامه داد: بنای نارین قلعه میبد با قدمت هفت هزار ساله در بلندای میبد قرار دارد که نشان دهنده وجود تمدن و فرهنگ میبدی هاست. وجود کاروانسراهای متعدد و قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم، آسیاب های متعدد و غیره علاوه بر اینکه میبد را به عنوان شهرجهانی زیلو معرفی می کند، نشان دهنده سازگاری مردم این منطقه با طبیعت خشن آن است.
رییس شورای شهر میبد با اشاره به اینکه از جمله صنایع دستی میبد، سفال و سرامیک است که در این راستا رقیب همدان است تاکید کرد: این سوابق بیان می کند که میبد در گذشته های بسیار دور، ۲ نیاز اساسی مردم که فرش و ظروف است را تامین می کرد و در آن زمان ها یک شهر صنعتی بود.
فلاح ادامه داد: امروز با رشد فناوری های جدید بازهم میبدی ها برای خود حرف های زیادی برای گفتن دارند. صنعت سفال و سرامیک که به صورت سنتی صدها سال تولید می شد، امروز با فناوری جدید، میبد به یکی از شهرهای تولید کننده سفال و سرامیک تبدیل شد و قطب این صنعت است و در استان های همجوار هم که صنعت کاشی و سرامیک وجود دارد سرمایه گذاران آن میبدی هستند.
در این گردهمایی شهرداران شهرهای سراوان ، مریوان ، آباده ، بیرجند ، تهران ، مشهد و زنجان حضور داشتند.
بازدید از کارگاههای زیلو میبد و آغاز ساخت موزه صنایع دستی در این شهرستان از دیگر برنامه های این گردهمایی بود.