مهدی دهقانی روز سهشنبه در نشست هیات اندیشه ورز بسیح اداری و کارگری میبد با عنوان «میبد را نخلستان کنیم» با ارایه توضیحاتی در ارتباط با طرح یاد شده گفت: این طرح ابتکاری از سوی بسیج اداری کارگری شهرستان برای تصویب به سپاه الغدیر استان یزد ارایه و مورد استقبال قرار گرفت و سهمیه کاشت پنج هزار نفر نخل به میبد داده شد.
وی در ادامه با برشمردن ویژگیهای درخت نخل(خرما) گفت: طرح یاد شده طرحی خام است و با توجه به مقاوم بودن این درخت در برابر شرایط آب و هوایی خشک و شوری خاک میبد ، کم آبخواه بودن ، دادن تنوع و زیبایی به شهر ، عدم ریزش برگ آن و از همه مهمتر اشتغالزایی و تولید محصولات تجاری از جمله خرما و شیره و عرق آن و استفاده از آن در تهیه صنایع دستی لازم است که مورد بررسی و آماده سازی برای اجرا شود.
این مسوول افزود: با توجه به کمبود آب در میبد تا کنون به صورت علمی کاشت درختان زیاد مورد بررسی قرار نگرفته و می توان با بررسی گونههای این گیاه کاشت آن را جایگزین درختان کاج و دیگر درختان بدون میوه و کم بازده کرد.
وی بافق و طبس را از جمله شهرهایی برشمرد که کاشت این گیاه پرثمردر آنها رواج دارد و اردکان را نیز شهری عنوان کرد که از چند سال پیش تا کنون در آن کاشت این درخت مورد توجه قرار گرفته و با بهرهبرداری آن زمینه اشتغال زیادی ایجاد شدهاست.
مکان و ظرفیت کاشت درختان نخل در میبد فراهم است
رییس منابع طبیعی وآبخیزداری میبد هم گفت: مکان کاشت و ظرفیت کاشت درختان نخل در میبد فراهم است ، مهم بررسی بهترین گونههای پربازده و سازگار با شرایط آب و هوایی شهر است که باید با رایزنی مسوولان فرمانداری و نماینده میبد و تفت در مجلس شورای اسلامی و همکاری جهاد کشاورزی به عنوان متولی کاشت گیاهان کم آبخواه انجام شود.
جمال جنتی گونهای از نخل را هم معرفی کرد که ارتفاع آن به 2 متر میرسد و از حدود سال چهارم یا پنجم نیز به میزان بسیار زیاد محصول خرما میتوان از آن برداشت کرد.
وی کاشت درختان گل محمدی و زیتون را نیز برای جایگزینی درختان کاج و دیگر درختان بدون میوه و کم بازده در سطح خیابانها ، پارک وبلوارها پیشنهاد داد.
فواید نخل و میوه خرما
مهدی حفیظی رییس شبکه بهداشت و درمان نیز با ذکرفواید نخل از نظر تغذیه و پزشکی میوه نخل را فوق العاده مفید و مملو از ویتامین عنوان کرد و به عرق گرفته شده از آن به نام عرق طارونه(تارونه) یا کاشکیلو اشاره کرد که دارای خواص تغذیه ای و بسیار مفید است.
در این نشست فرهنگسازی کاشت نخل با همکاری روحانیون ، آموزش و پرورش و دانشگاهها و دیگر مراکز علمی و ادارهها و نهادهای مرتبط و کانالها و گروهها و رسانهها در فضای مجازی و همچنین بررسی کاشت بهترین گونههای پربازده این گیاه مورد تاکید قرار گرفت.
از دادگستری شهرستان نیز خواسته شده که کاشت نخل به عنوان جریمه زندانیان تعیین شود و همچنین اوقاف نیز بخشی از موقوفههای خود را به کاشت درخت نخل اختصاص دهد.
۱۷۰ هکتار در میبد به فضای سبز شامل پارک ها ، معابر و میادین اختصاص دارد ومرکز ۱۰6 هزار نفری این شهرستان در ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.