اعتکاف در خانه ولایت وقوف پیدا کردن و در خانه دل و نهان خانه غیب ، با حقیقت حق سخن گفتن و از غیر لب فروبستن است . اعتکاف پشت پا زدن به تعلقات نفس و موانع صعود انسان است .
بام میبد:خلوت گزینی برای عبادت در تمام ادیان از آدم تا خاتم وجود داشته و یکی از نیازهای بشر و بهترین وسیله برای ارضای عواطف درونی و عشق و همدلی است .
حضرت آدم در کنار حجرالاسود به عبادت می پرداخت ، حضرت موسی کوی طور را برای مناجات با خدا برگزید و حضرت محمد هر سال مدتی را در غار حرا به سر می برد.
اعتکاف در حقیقت در خانه ولایت وقوف پیدا کردن و در خانه دل و نهان خانه غیب ، با حقیقت حق سخن گفتن و از غیر لب فروبستن است . اعتکاف پشت پا زدن به تعلقات نفس و موانع صعود انسان است .
اعتکاف تمرینی است که با قیام و صیام در حداقل سه روز، تا یک عمر در معبد نیاز و سجده گاه راز و نیاز ، معتکف حریم بندگی باشیم .
بریدن از غیب و پیوستن به دوست پیام اصلی اعتکاف است .
روزه شرط اعتکاف قرار گرفته است تا بر اهمیت و فضیلت آن بیفزاید. همانطور که نماز بدون طهارت تحقق نمی یابد ، اعتکاف هم بدون روزه صحیح نیست .
اینکه اعتکاف باید در مسجد و خانه خدا باشد آن هم نه در هر مسجدی بلکه فقط در مسجد جامع از فضیلت های دیگر اعتکاف است .
معتکف علاوه بر به جای آوردن روزه ، حداقل سه روز در خانه خداوند اقامت می کند تا در نزدیک ترین حالت به خداوند متعال قرار گیرد.
اعتکاف فرصتی است تا انسانها با تمام مشکلات و مشاغل اجتماعی ، چند روزی هرچند کوتاه از جامعه و مردم جدا شوند و به درون گرایی روی آورند . معتکف در فضای روحانی و مقدس مسجد فرصتی می یابد تا به کاوش در اعمال و روحیات خود بپردازد و در راستای رفع نقصان و تکامل خود بکوشد.
معنی اعتکاف در شرع مقدس اسلام
اعتکاف عملی است که انسان به قصد عبادت و تقرب به خداوند متعال حداقل سه روز در مسجد جامع اقامت کند.
اقسام اعتکاف
اعتکاف از عبادات مستحبی به شمار می رود که در صورت توقف دو روز در مسجد به قصد اعتکاف ، روز سوم آن واجب می شود . البته همانند هر عبادت مستحبی تحت عناوین دیگری مانند : نذر ، قسم و عهد واجب می گردد.
نیابت در اعتکاف
اعتکاف را به سه صورت می توان به جای آورد :
برای خود
به نیابت از اموات
به نیابت از کسی که در قید حیات است
زمان اعتکاف
اگر چه مهمترین ایام برای اعتکاف ، روزهای سپید ایام البیض یعنی روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب است اما از نظر زمانی محدویتی ندارد . در هر زمانی که شرعا بتوان سه روز روزه گرفت اعتکاف صحیح است .
از روایات استفاده می شود که اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان دارای فضیلت بیشتری است .
شرایط اعتکاف
از سه روز کمتر نباشد
در مسجد جامع باشد
ماندن معتکف در مسجد مستمر بوده و از آن خارج نشود.
اعتکاف و حج
اعتکاف شباهت های زیادی به حج دارد قرآن نیز معتکفان را در کنار طواف کنندگان قرار داده است :
انجام حج و اعتکاف به بخشش گناهان می انجامد . در روایات آمده است هر کس برای خدا و با ایمان کامل معتکف شود ، گناهان گذشته اش بخشیده می شود .
برای حج و اعتکاف محرمات مشترکی وارد شده است مانند ممنوعیت بهره برداری شهوانی ، منع استفاده از عطر و بوی خوش گیاهان و عطر به قصد لذت و…
در اعمال حج و اعتکاف وقوف رکن به حساب می آید .وقوف حاجی در عرفات و و مشعر است و وقوف معتکف در مسجد جامع .
منبع : https://t.me/etekaf1438