کارگاه تامین مواد اولیه و پشتیبانی زیلو با حضور مسوولان استان و شهرستان در میبد راه اندازی شد و از شناسنامه زیلو نیز رونمایی گردید.
عامل توسعه خوشه زیلوی میبد در آیین افتتاح کارگاه یاد شده با گرامیداشت روز 17 مهر ماه به عنوان روزی که در تقویم میبد به عنوان روز زیلو ثبت شده است ، گفت: چله کشی زیلو به صورت دستی با صرف وقت و زحمت انجام میشود و چله آماده شده نیز به خاطر هم ریختگی و عدم کشش یکسان نخ ها موجب پایین آمدن کیفیت بافت نیز میگردد.
محمد رضا دهقانی ادامه داد: هم اکنون دستگاه چله کشی با ابتکار و پیگیری انجمن زیلو و حمایت مالی شرکت شهرک صنعتی و اختصاص مکان از سوی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد اندازی شده موجب پنج بار صرفه جویی در روند چله کشی زیلو و کاهش هزینه می گردد.
وی کاهش میزان سرمایه در گردش زیلوباف برای تهیه 14 کیلوگرم نخ رنگی و هفت دوک نخ به 3 تا چهار کیلو گرم نخ و یک دوک نخ را از دیگر مزایای راه اندازی این کارگاه برشمرد.
این مسوول اظهار کرد : به وسیله دستگاه موجود در این کارگاه نخها به صورت هفت لا در اختیار زیلوباف قرار می گیرد و او فقط یک دوک نخ خریداری میکند.
وی همچنین در مراسم رونمایی از شناسنامه زیلو گفت: خوشه صنعتی زیلو از سال 97 برای استفاده تمرکز جغرافیایی تعداد زیادی از کارگاههای زیلو در میبد برای توسعه این هنر صنعت راهاندازی شد.
دهقانی هفت ماه مطالعات شناختی زیلو ، شروع فعالیتهای بازیابی و فروش زیلو ، شناسایی و تهیه بانک اطلاعاتی زیلوبافان ، برگزاری گردهمایی زیلوبافان ، برگزاری تورهای آموزشی ، بازدید ، برگزاری و حضور در نمایشگاهها و راهاندازی انجمن زیلو را از اقدامات انجام شده از سوی خوشه زیلو عنوان کرد.
وی تصریح کرد: پروژه خوشه زیلو سه ساله است و فعالیت آن به عنوان تسهیل گر با همکاری جهاد دانشگاهی تا مرداد سال 1401 ادامه دارد.
وی اززیلوبافان و مسئولان خواست تا انجمن صنفی زیلو به عنوان تنها نهادی که زیلوبافان خودشان در ایجاد آن نقش دارند را تقویت کنند.
خوشه صنعتی
خوشه صنعتی مجموعه ای از واحدهای صنعتی یا تولیدی در یک محدوده جغرافیایی خاص با فعالیت های مشترک در زمینه تولید یک محصول است.
خوشه زیلو، طرحی است که با همکاری شرکت شهرکهای صنعتی و سازمان جهاد دانشگاهی استان یزد در حال اجراست و طی سه تا پنج سال توسعه کسب و کار زیلو را دنبال میکند .
زیلوبافی در میبد سابقهای دیرینه دارد، برخی سابقه آن را به قرن هشتم هـ . ق و دوره مظفریان نسبت میدهند.
زیلو یا پلاس، دست بافته ای زیبا و خاص حاشیه مناطق بیابانی است، این فرش با نوع زندگی مردم منطقه تطابق دارد و بخشی از اعتقادات مذهبی، تاریخ، معماری، طبیعت و گویش مردم این نواحی نیز، بر تار و پود آن نقش بسته است.
زیلو نوعی زیرانداز و کفپوش دست بافت است که با نخ بافته میشود و شباهت زیادی به حصیر دارد و در برخی مناطق ایران استفاده میشود.
قدیمی ترین زیلو مربوط به ۸۵۰ سال پیش است که در موزه میبد نگهداری می شود، نفیسترین زیلوی میبد نیز متعلق به قرن ۱۲ هجری قمری است که بر روی آن ۲۴ سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ هزار و ۱۱۸ هجری قمری نقش بسته است.
بیش از ۳۰۰ زیلو باف در زمینه بافت و عرضه آن در شهرستان میبد فعالیت دارند.
مرکز شهرستان ۱۰6 هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.
ایرنا