سد معبر بر اساس روایت نبوی حق الناس است و با وجود جرایمی که از سوی مراجع قانونی برای متخلفان تعیین می شود ، باز هم هر روز این پدیده با عبور از معابر شهری و خارج از شهر میبد به وفور مشاهده میشود و به ویژه با گذر از مسیر جاده سنتو و ورودیهای این شهرستان پیاده روها مانند انبار پالت های کاشی به چشم میآیند.
سد معبر خلاف قانون و بر هم زننده نظم شهر است و چهره شهر را به ویژه درمسیرهای ورودی شهر که محل عبور گردشگران و خودروهای گذری از شهرهای دیگر است ، نازیبا جلوه می دهد.
مقابله با این سد معبر از درخواستهای مکرر مردم است که پیوسته از سوی رسانه ها و به زبان خود مردم و مسئولان بیان میشود و مقالات ، گزارش ها و یادداشتهای بسیاری در نکوهش این کار غیر قانونی و ارایه راهکارها برای رعایت آن نوشته شده است.
رایهایی نیز برای پرداخت جرایم نیز از سوی مراجع قانونی برای برخورد با سد صادر شده که به نظر می رسد که یا اجرا نشده و یا اینکه پرداخت جریمههای تعیین شده آن گونه که باید متخلفان را دچار زیان نمی کند تا دیگر این کار غیر قانونی را تکرار نکنند.
واگذاری زمین برای انباز پالتهای کاشی هنوز عملی نشده است
به گفته مسئول یکی از واحدهای فروش در جاده سنتو گفت: سد معبر چهره مبلمان را نامنظم می کند و بر این اساس در سال 99 این موضوع در صنف کاشی و سرامیک مطرح شد و قرار شد در شهرک صنعتی زمینی برای احداث انبار به مرکز فروش واگذار کنند که عملی نشد.
محمد حسین دشتی فیروزآبادی در گفت و گو با گزارشگر ایرنا افزود: دوباره مقرر شد روبروی شهرک صنعتی یک قطعه زمین از سوی میراث فرهنگی و صنف سفالگری واگذار شود که آن هم عملیاتی نشد.
وی تصریح کرد: کسانی که از میبد بازدید می کنند بیشتر برای خرید کاش و سرامیک به این شهر می آیند و به واسطه نام کاشی و سرامیک که میبد قطب تولید کننده این محصولات است ، نام شهر میبد برای آنها آشنا است.
وی گفت: به هیچ عنوان مراکز قروش نمیخواهند پالتها را در پیاده رو بگذارند تا به راحتی مورد دستبرد قرار گیرد و به خاطر انجام سد معبر جریمه هم بشوند.
دشتی با شاره به اینکه پیاده رویی که شما می بینید به شکل گودالی بوده و خودم آن را به شکل کنونی که می بینید در آورده ام و کوچه را نیز خودم بتن کرده ام ، مسئولان شهرداری به هیچ طریقی در ارتباط با آسفالت معابر و همچنین ساماندهی پیاده رو اقدامی انجام نمی دهند.
وی همچنین از مسئولان درخواست کرد که برای تامین گازوئیل مورد نیاز برای روشن کردن دستگاههای لیفتراک از مراکز فروش کاشی و سرامیک حمایت کنند چون واقعا برای خرید گازوئیل با مشکل مواجه هستیم و حواله برای ما صادر نمیشود.
برای عقب نشینی در پیادهروها قانون خاصی وجود ندارد
یکی از شاغلین در مراکز فروش کاشی نیز گفت: پیادهروها از سوی شهرداری ساماندهی نشده و میزان عقب نشینی از 6 متر تا 15 متر متفاوت است و قانون خاصی در این ارتباط وجود ندارد.
وی اضافه کرد: پیادهروهای این مسیر توسط مراکز فروش موزاییک شده و شهرداری هیچ گونه اقدامی برای پیاده روسازی و آسفالت در این مسیر انجام نداده است و چون خودشان هیچ توجهی ندارند ، بنابراین مشکلی نیست که من به عنوان کاشی فروش پالتها را در مسیر پیاده رو که هیچ ترددی درآن انجام نمی شود ، بگذارم.
همچنین مسلم آقایی یکی از شهروندان میبد گفت: شهرداری باید نسبت به جمع آوری پالتها که معضل بزرگی است ، اقدام کند چون چهره شهر را نازیبا کرده و همچنین میخ پالتها موجب پنچر شدن لاستیک خودرو می شود.
تذکر ها و برخوردها مرتبط با سد معبر بی فایده است
شهردار میبد در این ارتباط درگفت و گو با ایرنا گفت: شهرداری از سنوات گذشته تاکنون در خصوص رعایت سد معبر به واحدهای صنفی فروشنده کاشی و سرامیک در جاده سنتو و در محل ورودیهای شهر برای جمع آوری پالتها تذکر و اخطار داده و در قالب برخورد هم نسبت به جمع آوری پالتها اقدام کردهاست.
مجید بهارستانی با اظهار تاسف از اینکه نمود آنچه انجام شده کمرنگ است تصریح کرد: برخوردها فایدهای نداشته و دوباره فروشندهها با گذاشتن پالتها موجب سد معبر و نازیبا شدن چهره شهر شده اند.
وی تصریح کرد: شهرداری وظیفه خودش را انجام داده ولی همکاری که باید از سوی مسئولان صادرکننده مجوز نیست.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری ضابط قضایی برای برخورد فیزیکی ندارد و لازم است نیروی انتظامی در خصوص برخورد با تخلف سد معبر با شهرداری همکاری کند و اتاق اصناف هم باید در هنگام دادن مجوز واحد صنفی در یک مکان از شهرداری استعلام بگیرند که فضای پارکینگ و انبار کالا در آن محدوده صنفی مهیا باشد.
شهردار میبد در ادامه یادآور شد : شهرداری برای رفع سد معبر ایجاد شده از سوی واحدهای فروش کاشی و اصناف دیگر در پیاده روهای ورودی شهر و در معابر داخل شهر نیاز به همکاری نیروی انتظامی و اتاق اصناف و اتحادیههای صنفی دارد.
وی افزود: بعضی از واحدهای فروش در شروع کار رمپ برای فروشگاه ندارند و بعد از دایر شدن برای ایجاد رمپ فضای زیادی از پیاده رو و پارکینگ را به هم می زند تا رمپ ایجاد کنند.
شهردار میبد درخواست هماهنگی با شهرداری در صدور مجوزهای کسب و کار از جمله نمایشگاه های اتومبیل کرد و گفت: رمپ های به وجود آمده توسط نمایشگاه های خودرو ایجاد کننده سد معبر است ، همچنین ورود کامیون برای تخلیه کاشی موجب سد معبر می شود.
وی در مورد میزان اختلاف عقب نشینی مطرح شده از سوی مراکز فروش کاشی اظهار کرد: این اختلاف ازسوی شهرداری نیست بلکه مربوط به قانون مند نبودن کسبه است.
10متر از 15 متر عقب نشینی مرتبط به کمربند فضای سبز است
بهارستانی افزود: از 15 متر میزان عقب نشینی 10 متر مرتبط به ایجاد کمربند فضای سبز است و 6 متر هم مربوط به پیاده رو است که بعضی ها تخلف کرده و 10 متر کمبربند فضای سبز را رعایت نمی کنند و باعث دندانه موشی شدن عفب نشینی ها و نازیبا شدن چهره شهر می شوند.
شهردار میبد همچنین اجرای احکام صادر شده در کمیسیون ماده 100 ، رفع سد معبر و جلوگیری از سد معبر را از وظایف واحد اجراییات شهرداری عنوان کرد و افزود: در دوره ششم شورای اسلامی شهر به صورت ویژه برای برخورد با سد معبر و اجراییات برنامه ریزی شده و برنامهها در حال اجرا برای تکمیل شدن است.
وی افزایش نیروی واحدهای اجرایی یادآور شد و خاطرنشان کرد: موارد سد معبر و تعداد برخوردها و تذکرها در ارتباط با جمع آوری رمپهایی که بعضی از کسبه احداث کرده و موجب سد معبر شده اند ، زیاد است.
سال 92 تاکنون حدود و سقف صنفی برای گرفتن پروانه حذف شده است
رییس اداره صنعت ، معدن و تجارت هم در ارتباط با لزوم هماهنگی اداره ها و سازمانها با شهرداری برای صدور مجوز اصناف گفت: صدور مجوز از طریق اتاق اصناف و اتحادیه های صنفی پیگیری می شود و این اداره بر اساس ماده 48 قانون صنفی نقش کمیسیون نظارت بر اصناف را عهده دار است و به جز پروانه های ایثارگری کهمحدود است مجوز صنفی وپروانه کسب توسط اتاق اصناف صادر میشود.
حجت الله خلیلی افزود: در سال ۹۲ وبا اصلاح قانون نظام صنفی قانون حدود و سقف صنفی به دلیل ایجاد رقابت سالم حذف شد وهیچ محدودیت یا فاصله ای برای ایجاد واحد صنفی وجود ندارد و از جمله مواردی که از طرف هیات عالی نظارت(بالاترین مرجع صنفی کشور)ابلاغ شد حذف مراجعه متقاضیان پروانه کسب به شهرداری بود.
وی اضافه کرد: بنابر همین دستور ارجاع متقاضی به شهرداری در میبد نیز حذف شده است ، گرچه در سطوح بالاتر اختلافاتی وجود دارد وهنوز حل نشده و اما مجموعه صمت واتاقهای اصناف باید دستورالعملهای وزارت صمت را اجرا کنند .
وی آمادگی اداره صنعت ، معدن وتجارت رابرای همکاری تشکیل گشتهای مشترک نظارتی با حضور ارگانهای مربوطه به ویژه شهرداری اعلام و تاکید کرد: قوانین به وضوح وظایف هر دستگاه را مشخص کرده و هرجا ملاحظه کردید که اداره صمت میبد قوانین را زیر پا می گذارد باید جامعه خبری ونهادهای مربوطه ورود پیدا کنند.
این مسئول ادامه داد: در عین حال به لحاظ وظایف شهری ومسئولیتهای اجتماعی بر خود لازم می دانیم با همه دستگاهها تعامل لازم را برقرار نماییم.
اتحادیه صنفی وظیفه اجرایی در خصوص سد معبر ندارد
مهدی پوررضاییان رییس اتحادیه توزیع کنندگان کاشی ، سفال و سرامیک میبد نیز گفت: این اتحادیه وظیفه اجرایی در ارتباط با سد معبر ندارد و تاکنون دستورالعملی در این خصوص برای این اتحادیه صادر نشده است و اگر دستورالعملی دریافت شود با تعیین مهلت توزیع کنندگان ملزم به جمع آوری پالتها در پیاده روها و مکانهایی که باعث سد معبر شده اند ، می شوند.
وی واگذاری زمین های دولتی به این اتحادیه برای احداث انبار کاشی و سرامیک و همچنین نمایشگاه کاشی و سرامیک درخواست کرد و افزود: تا کنون در این خصوص 2 بار پیگیری شده و نتیجهای نگرفته ایم.
میبد حدود ۲۳ اتحادیه صنفی فعال دارد.
مرکز شهرستان ۱۰7 هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.