مجمع عمومی سالانه انجمن صنفی کارفرمایی بافندگان زیلوی استان یزد پنجشنبه شب با حضور شهردار ، رییس شورای اسلامی شهر ، عامل خوشه زیلو در استان و زیلوبافان عضو این تشکل در هتل مهربد میبد برگزار شد.
این مجمع برای انتخاب بازرسان انجمن و همراه با اجرای امین دهقان نیری و خواندن ۲ آهنگ توسط محمد طحانی برگزار گردید و پس از برگزاری انتخابات راضیه زمانیان با ۵۹ رای به عنوان بازرس اصلی و مرجان میرمحمدی با ۲۹ رای به عنوان بازرس علی البدل انجمن انتخاب شدند.
شهردار میبد در این مراسم با تبریک هفته وحدت و ولادت با سعادت حضرت محمد (ص) گفت: در این چند سال برای احیای زیلو در شهر جهانی زیلو تلاشهای زیادی با همکاری مسئولان شهرستان ، دست انداران کاران صنایع دستی و زیلوبافان انجام شدهاست.
مجید بهارستانی همچنین از برگزاری برنامه بزرگداشت پنجمین سال ثبت جهانی زیلو از سوی شهرداری میبد با همکاری ارگانهای مرتبط در زمان سالگرد ثبت جهانی زیلو به نام میبد خبر داد و آمادگی مجموعه شهرداری را برای تحقق خواستههای زیلوبافان به میزان توان و وسع اعلام کرد.
رییس شورای شهر میبد نیز از سال ۹۰ یاد کرد که از سوی صندوق مهر امام رضا (ع) به همراه ۲ نفر از زیلوبافان کوچه به کوچه شهر می رفتند تا با ارایه تسهیلات به زیلوبافان آن زمان که تعدادشان تنها به شمار انگشتان دست حدود ۱۰ تا ۱۲ نفر و نهایت ۲۰ نفر بود ، احیای زیلوی میبد رقم بخورد.
جواد فیاضی همچنین با اظهار خرسندی از وضعیت کنونی زیلوی میبد از تلاشهای انجام شده برای رسیدن به این نتیجه قدردانی کرد و گفت : شورای اسلامی شهر و شهرداری به عنوان دبیرخانه زیلو آمادگی حمایت از زیلوبافان برای تحقق اهداف و توسعه این صنعت دستی را دارد.
نشان جغرافیایی GIS نشانههای متمایز کننده محصولات با کیفیت است
عامل توسعه خوشهی کسب و کار زیلو در میبد نیز با ارایه توضیحاتی در باره اجرای الگوی مدیریت نشانه جغرافیایی زیلو گفت: نشانههای جغرافیایی GIS نشانههای متمایز کننده محصولات با کیفیت هستند که کیفیت و شهرت محصول با کیفیت را با ناحیه یا منطقه تولید مرتبط کرده و موجب میشود که محصول با کیفیت دارای این نشان در بازارهای جهانی با قیمت بسیار خوب به فروش برسد.
محمد رضا دهقانی افزود: زیلوی میبد از میان صنایع دستی برای اجرای طرح نشان جغرافیایی انتخاب شد و این نشان بر روی زیلوهای با کیفیت قرار میگیرد و براساس آن زیلویی با کیفیت و اصیل است که ویژگیهای تعریف شده از جمله پنبهای بودن تخ تار و پود زیلو ، تابیده نبودن نخ پود ، مشخص بودن تعداد گاه و سایر ویژگیهای مشخص شده این نشان را داشته باشد .
وی اضافه کرد: ویژگیهای خوب زیلو با حضور یک مشاور بین المللی در میبد و رفتن وی به کارگاههای زیلوبافی بررسی شد و ویژگیهای زیلوی اصیل میبد مشخص گردید و اگر زیلویی دارای این ویژگیها توسط انجمن صنفی بررسی و تایید شود ، نشان جغرافیایی GIS بر روی ریشه آن زیلو آویزان میشود که دارای یک شماره رهگیری است و هر کس این شماره را در هر کجای جهان در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) وارد کند مشخص است بافنده زیلو چه کسی است و در چه تاریخی و کجا بافته شده است.
وی با اشاره به اجرای طرح نشان جغرافیایی با همکاری کشور سوییس تصریح کرد: نشان جغرافیایی زیلو فقط مختص به زیلوهای بافته شده در میبد نیست بلکه در هر شهرستان استان یزد زیلوی با کیفیت دارای ویژگی های تعریف شده نشان جغرافیایی توسط یک بافنده زیلو بافته شود این نشان بر روی آن قرار میگیرد.
تشکیل ۲ کمیته کنترل کیفیت و تبلیغات در زیر مجموعه انجمن صنفی
دهقانی تصریح کرد: عملیاتی شدن طرح نشان جغرافیایی نیاز به فراهم کردن مقدماتی از جمله تاسیس انجمن صنفی قوی است که خوشبختانه این انجمن به همت زیلوبافان در میبد تشکیل شد که زیلوبافان استان یزد به عضویت این انجمن درآمدند و اکنون این انجمن ۱۳۴ نفر عضو دارد و باید این تعداد با پیوستن زیلوبافان همه شهرهای استان بیشتر شود.
وی با ارایه توضیحات بیشتر اظهار کرد: زیر مجموعه انجمن باید ۲ کمیته کنترل کیفیت و تبلیغات تشکیل شود که کمیته کنترل کیفیت دارای هفت نفر عضو انتخاب شده توسط انجمن زیلو برای ارزیابی زیلوهای برای تایید زیلوهای با کیفیت دارای ویژگی های نشانه جغرافیایی زیلو است و حداقل باید میان این هفت نفر ۲ بافنده مستقل ، یک نماینده از ندوشن ، یک نماینده از شهرستان اردکان ، یک نماینده از یزد و شهرهای دیگراستان به غیر از اردکان و ندوشن حضور داشته باشند و چهار نفر دیگر نیز بر اساس شرایط و معیارهای هیات مدیره انجمن انتخاب می شوند.
وی افزود: محصول با کیفیت باید به تایید این هفت نفر با بررسی زیلو و بازدید از کارگاه بافنده و ارزیابی شرایط کارگاه از جمله ثابت بودن دستگاه بر روی زمین و داشتن شیب مناسب تعریف شده و سایر ویژگیها ، برسد تا بتواند لگوی جغرافیایی دریافت کند.
دهقانی در ادامه به کمیته تبلیغات اشاره کرد که باید در زیر مجموعه انجمن صنفی تشکیل شود و شامل هفت نفر برای انجام دادن تبلیغات زیلو و معرفی آن از جمله با چاپ بنر و بروشور و تبلیغات در فضای مجازی است و میان این هفت نفر کمیته تبلیغات نیز باید حداقل باید ۲ بافنده مستقل زیلو و حداقل ۳ نفر غیر میبدی حضور داشته باشند.
روند تشکیل انجمن صنفی کارفرمایی بافندگان زیلو
محمد علی غنی پور از هنرمندان زیلوباف و دست اندرکار هنر صنعت زیلوباف هم در این مراسم با ارایه گزارش از روند تشکیل انجمن صنفی کارفرمایی بافندگان زیلو گفت: زمانی که انجمن تشکیل شد مکانی برای تشکیل جلسههای انجمن و تصمیم گیری و پیگیری امور زیلوبافان نداشتیم و در کارگاههای زیلوبافان جلسات بررسی مشکلات زیلوبافی را برگزار می کردیم.
وی افزود: با پیگیری اعضای پا به کار و برگزاری نشستهایی با مسئولان مکانی از سوی آموزش و پرورش برای برگزاری دورهم آمدن زیلوبافان به انجمن اختصاص یافت و با صرف هزینه از جیب انجمن و رفت و آمد زیلوبافان آن مکان رونق گرفت ، ۱۵ روز یکبار نیز جلسههای بررسی مشکلات و ارایه راهکار برای حل آنها و همچنین قدردانی از بافندگان زیلو با حضور زیلوبافان پیشکسوت برگزار می شد.
غنی پور با تشکر از آموزش و پرورش برای اختصاص مکان برای دایر شدن دفتر انجمن اضافه کرد: بعد از یکسال با وجود هزینههای صرف شده از سوی انجمن مکان دفتر را به فرد دیگری واگذار کردند و دوباره انجمن بی جا و مکان شد و این بار نیز با رفت و آمدها و پیگیریهای بسیار اعضای واقعا پا به کار انجمن و دردسرهای زیاد ، دفتر انجمن در مکان فعلی دایر و تجهیز شد.
وی با بیان مشکلات زیلوبافان از جمله چگونگی کاردواندن زیلو و تامین بازار فروش اظهار کرد: با همکاری خوشه زیلو و زیلوبافان و ارایه طرح دستگاههای با کیفیت مختص کاردواندن تامین شد و با پیگیریهای انجام شده مکانی برای بهره برداری از طرح و دستگاهها برای افزایش کیفیت بافت با صرف وقت کمتر و سهولت کار زیلوبافان اختصاص داده شد و به دنبال آن کارگاه تامین مواد اولیه و پشتیبانی زیلو در مهر ماه ۱۴۰۰ افتتاح شد.
وی همچنین راه اندازی مرکز نوآوری زیلو پیگیری شده و دایر شدن کارگاههای آموزشی بر اساس قوانین تعریف شده مرتبط به پروژه صادرات زیلو را نیز از اقدامات دیگر انجام شده با همکاری و پیگیریهای انجمن صنفی کارفرمایی بافندگان زیلوی عنوان کرد و از زیلوبافان درخواست کرد با کمک گرفتن از این کارگاههای آموزشی کیفیت بافت زیلو را افزایش دهند و چگونگی بافت زیلوهای صادراتی برای افزایش درآمد را یاد بگیرند.
انجمن صنفی کارفرمایی بافندگان زیلو استان یزد در پنج تیرماه سال ۹۹ برای پیگیری خواستههای صنفی هنرمندان زیلوباف با برگزاری نخستین مجمع عمومی و انتخاب اعضای هیات مدیره تاسیس شد.
«ماشااله غنی پور میبدی»، «شیلا شیخی»، «حسن امامی میبدی»، «محمدعلی غنی پور میبدی»، «حسن رضایی علویه»، «محدثه زارع» ، امیرحسین جعفری و «علی حاجی ده آبادی» از اعضای هیات هیات مدیره نخستین تشکل صنفی زیلوبافان هستند.