فرماندار میبد گفت: ایجاد سایت الگویی در کنار کهندژ نارین قلعه اقدام بسیار خوب و ستودنی برای رونق گردشگری و کشاورزی و ترویج کاشت کم گیاهان کم آبخواه در شهر تاریخی میبد است و میتوان با برگزاری جشنوارهها در روزهای نزدیک به عید نوروز فضای فراهم شده را به گردشگران معرفی کرد.
به گزارش پایگاه خبری بام میبد سید جمال سجادی پور در اولین جشنواره گل نرگس استان یزد که در سایت الگویی گل نرگس ایجاد شده در باغ «سلطان» در مجاورت بنای نارین قلعه برگزار شد ، ضمن قدردانی از همکاری مدیریت ترویج جهاد کشاورزی برای اصلاح الگوی و مسئول سایت الگویی گل در ایجاد این مجموعه افزود: استفاده چند منظوره از آب و زمین و کاشت گل همراه با کاشت درختها و گیاهان دیگر افزایش درآمد کشاورزی را به دنبال دارد.
وی اضافه کرد: به یقین فراهم کردن تجهیزات اسانس گیری و سایر حلقههای تولید و ایجاد زمینه بازاریابی محصول کمک کننده برای رفع نگرانیها و دغدغه ها برای ادامه کار و گسترش این فرهنگ و اصلاح الگوی کشت است که اکنون شاهد موفق بودن نتیجه آن هستیم.
کشت گیاهان دارای ارزش اقتصادی و کمآبخواه در مناطق خشک
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان یزد نیز گفت: کشاورزی در مناطق خشک روشهای خاص دارد استان یزد هم از مناطق خشک محسوب می شود و باید در این استان به سمت کشت گیاهان دارای ارزش اقتصادی ، سازگار با اقلیم و مقاوم به شوری و خشکی برویم.
عباس حاجی حسینی افزود: با توجه به ابلاغ برنامه اصلاح الگوی کشت در کشور برنامههایی برای کشت یکسری گلها و گیاهان سازگار با کم آبی از جمله گلها و گیاهان زینتی که زیر شاخه بخش باغداری هستند و میتوانند در اقتصاد و معیشت کشاورز نقش به سزایی داشته باشند برای کاشت در استان یزد پیش بینی شد.
وی ادامه داد: گل نرگس هم میتواند به عنوان کشت اصلی و هم در کنار آن در کنار جوی ها کاشت شود و انشاءالله بتوانیم با کاشت این گیاه و یکسری گیاهان جدید سازگار با کم آبی در توسعه و ترویج کشاورزی و تقویت اقتصاد و معیشت کشاورزان گامی برداریم.
احداث اولین سایت الگویی کشت همراه با زنجیره تکمیلی در میبد
مدیر جهاد کشاورزی میبد نیز گفت: با توجه به اهداف دولت در راستای تغییر الگوی کشت و کاشت گیاهان کم آبخواه اولین سایت الگویی کشت همراه با زنجیره تکمیلی در شهرستان اجرا میشود ، این سایت شامل ۲ هزار متر مربع وسعت کشت گل نرگس است.
کاظم مسروری فر افزود: گل نرگس یک گیاه هم زینتی و هم دارویی است و از نظر تولید متابولیتهای ثانویه و آلکالوییدها و ترکیبات فلاونوئیدی دارای ارزش دارویی بالایی است و اگر بتوانیم علاوه بر فروش تزئینی تازه ، صنایع تکمیلی اسانس گیری و روغن گیری این گیاه را هم راه اندازی کنیم ، قدم بزرگی در حوزه کشاورزی شهرستان برداشته خواهد شد.
وی گل نرگس را گیاهی مانند زعفران معرفی کرد و اظهار داشت این گیاه از طریق پیاز تکثیر میشود و کمترین نیاز آبی دارد و با توجه معضل خاموشی چاههای آب در زمستان اگر سطح قابل توجه کشت این گل را داشته باشیم میتوانیم آب مورد نیاز آن در زمستان و پاییز را فراهم کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی میبد همچنین بیان کرد: این گیاه بعد از سه سال برای تولید با صرفه میشود سه سال اول گرچه ارتفاع ساقه کوتاه است ولی با این وجود درصد آلکالوییدها و اسانس آن زیاد است و از نظر طبع و بو نیز خوشبو و مناسب است ولی با این حال بازار فروش چندانی ندارد.
وی تصریح کرد: اگر بتوانیم صنایع تکمیلی آن را راه اندازی کنیم کشت این گیاه موفق خواهد بود.
مسروری فر با ارایه توضیحات بیشتر اظهار کرد: این گیاه بیشتر بومی مناطقی مانند مازندران و گیلان است ولی خوشبختانه با توجه اینکه آلکالویید و اسانس آن در دمای گرم و خشک بیشتر میشود برای کاشت به عنوان یک گیاه کم آبخواه در استانهای جنوبی و مرکزی مانند استان یزد و خراسان جنوبی و بیرجند نیز مفید و موثر است.
گل نرگس خواص دارویی دارد اما دارای آلکالویید سمی است
محقق معین نیز گفت: گل نرگس خواص دارویی دارد اما دارای آلکالویید سمی است و نمیتوانیم خودمان مستقیما آن را به عنوان داروی گیاهی مصرف کنیم و باید در سیستم دارویی به عنوان دارو تهیه شود.
مهدی جنتی گل نرگس را گیاهی بسیار کم آبخواه معرفی کرد و افزود: گل نرگس میتواند در شرایط آب و هوایی یزد و میبد چند سال پیازچه بدهند ، زمان آبیاری این گیاه از فروردین باید قطع شود و یک دوره خشک در تابستان بگذراند و در ابتدای شهریور مجدد آبیاری شود و اگر در تابستان آبیاری شود یا اصلا دیگر گل نمیدهد و یا گلدهی آن ۸۰ تا ۹۰ درصد کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: پیاز گل نرگس به شکل ورقههای فلسی است و آب زیاد باعث پوسیدگی آن میشود ،زمان تکثر آن نیز زمانی است که پیاز این گیاه نوک نزده باشد اگر نوک زده باشد و گل آن را بیرون آورده و تکثیر کنیم رشد آن متوقف میشود ، گونههای مختلفی نیز از جمله نرگس شیپوری ، شهلا و نرگس شیراز دارد و بوی این گل از سرماخوردگی جلوگیری میکند.
سه هزار متر مربع سطح زیر کشت گل نرگس در اولین سایت الگویی کشت میبد
کشاورزمیبدی نیز گفت: با توجه به تحقیقاتی که انجام دادیم و کشت گل نرگس را در ۲۰۰ مترمربع شروع کردم و با جوابدهی و داشتن هزینههای کشاورزی کم امسال سطح زیر کشت را تا سه هزار متر مربع افزایش دادم و انشاءالله تا پایان سال ۶۰ هزار شاخه گل نرگس برداشت میشود.
سید ابوافضل امامی میبدی افزود: کاشت گیاه توجیه اقتصادی دارد چون پیاز آن سال اول کاشته میشود سالهای بعد ۶ ماه اول سال در بهار و تابستان خواب دارند و بعد از آن در فصل پاییز و زمستان نیاز به داشتن حوصله و مهارت برای آبیاری و کودهی به طور مناسب دارند.
وی در ادامه برای گذاشتن تجربیات خود به رایگان در اختیار کشاورزان شهرستان با هدف سوق دادن کشاورزی میبد از پرآبخواه به سمت کم آب خواه اعلام آمادگی کرد و مکان احداث باغ گل نرگس را در محله کوچُک بین دژنارین قلعه و دیوارهای شهر معرفی کرد.
وی ادامه داد: این باغ در قدیم از باغات پررونق اطراف نارین قلعه بود و به مدت ۲۰ سال رها شد و اکنون برای کمک به گردشگری گل در این مکان باغ گل ایجاد شد و مورد استقبال گردشگران نیز قرار گرفتهاست.
مراسم برداشت گل نرگس در سایت الگویی این گل زیبا واقع در مجاورت کهندژ نارین قلعه همراه با پخت شولی شلغم و لبوی چغندر ، پذیرایی از شرکت کنندگان با چایی های ریخته شده در فتجانهای سفالی میبد و ریختن آش شلغم در کاسههای سفالی دارای نقش و نگارهای سنتی همراه بود.
همچنین پیاز گل نرگس و شاخه هایی از این گل زیبای قرار داده شده در گلدانهای سفالی که بر روی آنها نوشته « مزرعه گل نرگس شهلا سلطان» به چشم میخورد ، بین شرکت کنندگان توزیع شد.
یک سوم مساحت شهرستان میبد را بافت میراثی شامل ۸۵۰ هکتار بافت تاریخی و ۶۰۰ هکتار باغات هم پیوند تشکیل میدهد.