سید احمد آقایی فارغ التحصیل 1392 رشته کارشناسی پرستاری از سال 98 تاکنون با راه اندازی کلینیک زخم نوین در میبد علاوه بر ساعتهای فعالیت پرستاری در بیمارستان، شیفتهای استراحت خود را برای مدیریت و ترمیم زخمهای بسیار سخت دیابتی ، سوختگی، تروما و سایر زخمهای عمیق اختصاص دادهاست. او هر روزش با تلخی دیدن و شیرینی بهبود زخم بیماران می گذرد.
دومین بار است که گذرم به کلینیک زخم نوین میبد افتاده است. همزمانی رفت و آمدم به کلینیک با روز پرستار من را به اندیشه برای پیشنهاد دادن تهیه گزارش خبری از کلینیک فرو برد. شلوغی کار سید احمد آقایی مانع شد مستقیما پیشنهاد مصاحبه با او بدهم. خواستم در پیام رسان ایتا به چند سوالی که دارم زمان فراغت از کارش به صورت ارسال صوت پاسخ دهد.
آنچه میخوانید گفتگوی پایگاه خبری بام میبد با مدیر کلینیک زخم نوین میبد است:
در چه زمانی درمان زخمهای سخت را شروع کردید؟
از سال 92 پس از فارغ التحصیل شدن از تحصیل در رشته کارشناسی پرستاری تاکنون به عنوان پرستار مشغول به فعالیت هستم. سال 95 تصمیم به انجام کار تخصصی در این حرفه گرفتم که با جستجو در صفحات وب به پانسمان نوین یا به اصطلاح صحیح تر مدیریت زخم انواع زخمهای سوختگی ، دیابت، ترومایی ناشی از تصادفات و حوادث کار و زخمهای سرطان و هر نوع زخمی که ترمیم آن سخت و بر عهده پرستار کارشناس زخم است، علاقمند شدم.
در ایران تحصیلات آکادمیک در این ارتباط وجود ندارد و نهادهای مختلف اعم از جهاد دانشگاهی و بعضی از دانشگاهها و موسسات خصوصی برگزار کننده دورههای مدیریت زخم هستند.
کار درمان زخمهای سخت را با کارهای کم و کوچک همزمان با آموزش دیدن و کسب تجربه در کنار افرادی که کارشان درمان این قبیل زخمها بود، شروع کردم و چند دوره کوتاه مدت مقدماتی و پیشرفته در اصفهان گذراندم و فعالیتم را به صورت تخصصی همزمان با فعالیتم در بیمارستان شهید رهنمون در سال 96 با درمان بیماران زخم بستر و دیابتی شروع کردم.
چند سال است کلینیک زخم نوین رو راه اندازی کردهاید؟
سال 98 انتقالی از مرکز استان برای خدمت در بیمارستان میبد گرفتم و در همان سال با درخواست مدیر وقت بیمارستان مرکز ترمیم زخم را در بیمارستان راه اندازی کردم که با کمک خودشان تجهیز شد و تا سال 1401 در بیمارستان میبد مشغول به درمان بیماران ارجاع داده به کلینیک بودم.
در سال 98 کلینک زخم نوین را در درمانگاه فرهنگیان هم دایر کردم و به موازات انجام وظیفه در بیمارستان در کلینیک هم در شیفتهای بعداز ظهر کار درمان بیماران مراجعه کننده را انجام می دادم. شیفتهای صبح در بیمارستان خدمت میکردم.
سال 1401 به دلیل بعضی مشکلات شخصی از بیمارستان میبد انتقالی برای خدمت در بیمارستان فرخی یزد گرفتم و با این وجود ، تاکنون کلینیک زخم نوین در درمانگاه فرهنگیان میبد دایر است و همه بیماران نیاز به ترمیم زخم به کلینیک مراجعه می کنند. البته بیمارانی که نیاز به بستری شدن دارن با ارجاع به بیمارستان و با همکاری پزشکان محترم از جمله دکترحضیره پزشک عفونی ، دکتر بشارتی پزشک ارتوپد، دکتر زارع پزشک جراح و خانم دکتر دانایی پزشک داخلی بیمارستان انجام میشود.
مراجعه کنندگان شما بیشتر چه بیمارانی هستند؟
بیماران مراجعه کننده به کلینیک همانطور که گفته شد بیماران دارای زخمهای دیابت ، سوختگی ، ترومایی ناشی از تصادف یا روی دادن حادثه در محل کار، بیماران دارای زخمهای سرطانی و سایر زخمها هستند.
تفاوت پانسمان زخم نوین با پانسمانهای سنتی را بفرمائید.
طی پژوهشهایی که سالهای گذشته شده صورت گرفت اصول پانسمان کردن تغییر کردهاست. قبلا باور بر این بود ترمیم زخم در محیط خشک بهبودی بیشتری همراه دارد. اما پژوهشهای انجام شده با توجه به میزان ترشح و اگزودای آن زخم ترمیم در محیط مرطوب سریعتر ترمیم میشود.
حدود 20 سال قبل در ایران ترمیم زخم با استفاده از پانسمانهای هیدروکلوئید با نام تجاری کامفیل شروع شد و با توسعه علم و معرفی محصولات با ورود شرکتها با برندهای مختلف استفاده از این پانسمها بیشتر شد.
در کل زخم را در محیط مرطوب بهتر بهبود می یابد و با بررسی زخمهای سطحی که به دنبال زمین خوردن و یا برخورد عضو با مانع ایجاد می شود، میبینیم خود بخود به مرور روز زخم پوستهای سیاه مانند ایجاد میشود که در اصطلاح عامیانه «کُل بستن » گفته می شود و در اصطلاح علمی به آن « دلمه یا کراست» می گوییم. این پوسته به مرور به صورت پوسته پوسته میریزد که زیر آن بافت صورتی رنگ دیده می شود که قدرت ترمیم بدن در زخمهای سطحی نشان می دهد.
اگر از همان ابتدا پوسته مشکی ایجاد شده روی زخم را بکنیم، زیر آن به صورت آبخون و نشان دهنده ترمیم زخم در محیط مرطوب است.
ولی در زخم های عمیق بدن همچین قابلیتی رو ندارد. لایههای مختلف پوست و حتی لایه های زیرین تا عضله و استخوان می توانند آسیب ببینند و مداخله جراحی و آنتی بیوتیک تراپی نیاز است و کار تشخیص آن به عهده پرستار کارشناس زخم یا جراح و ارتوپد میباشد.
با دیدن روند رو به بهبود زخم های بسیار سخت بیماران چه احساسی دارید؟
احساس خرسندی و مفید بودن و اینکه توانستم دردی از آلام بیماران رو کم کنم.
توصیه شما به بیماران دارای زخمهای سخت چیست؟
از خوددرمانی و درمان های سنتی بپرهیزند و با مراجعه به متخصص در این حوزه به خودشان کمک کنند. چون درمان زخم به فاکتور های زیادی بستگی دارد و فرد به فرد می تواند متفاوت باشد. چه بسا یک نسخه برای یک نفر مفید و برای دیگری مضر است.
شما هم صبح و هم بعد از ظهر را به درمان بیماران می پردازید، آیا به این صورت فشرده کار کردن و وقت گذاشتن زیاد برای درمان بیماران با مشکل یا نارضایتی از سوی خانواده مواجه نمی شوید؟
در ابتدای امر جا دارد از حمایت های همه جانبه همسرم که بنده را در این حوزه نگه داشته هست تشکر کنم.
البته گاهی فشردگی کار باعث اختلال در برنامه ریزی زندگی و خستگی بیش از حد بنده میشود.
آیا تاکنون از سوی مسئولان حمایت شدهاید؟
خیر
صحبتی دارید بفرمایید.
درمان زخم پروسهای طولانی مدت محسوب میشود و بیماران با توجه به قیمت زیاد وسایل درمان که هزینه های سنگینی را باید تا بهبود زخم پرداخت کنند. وسایل درمان پانسمان زیر پوشش بیمه نیست و بیمار به صورت آزاد باید تهیه کند و بعضی خانواده توانایی پرداخت هزینه درمان را ندارند.
پانسمان متولی خاص در حوزه سلامت ندارد، آموزش آن نیز آکادمیک نیست. با توجه به افزایش سن جمعیت و بیماری های شایع از جمله دیابت و حوادث ناشی از محیط کار باید این حوزه از سوی مورد توجه و حمایت خاص قرار گیرد و با زیر پوشش بیمه رفتن از مشکلات بیماران کاسته شود.
البته یکسری اقدامات انجام گرفته و با این وجود نیاز است اقدامات اساسی برای رفع مشکلات مردم مرتبط به تهیه وسایل درمان بدون پوشش بیمه انجام شود.