اعضای هیئت علمی و دانشجویان گروه محیط زیست دانشگاه اردکان به مناسبت روز جهانی خاک از تصفیه خانه شهرک صنعتی و موزه قنات میبد بازدید کردند.
به گزارش پایگاه خبری بام میبد؛ دانشجویان در ابتدای این برنامه بازدید که با هماهنگی اداره آب و خاک مدیریت جهاد کشاورزی میبد انجام شد، نشستی را با کاظم مسروری فر مدیر جهاد کشاورزی میبد داشتند. این نشست با ارائه توضیحاتی در ارتباط با وضعیت خاک و اهمیت مورد توجه دادن خاک و پیشگیری از نابودی آن از سوی مدیر جهاد کشاورزی و پرسش و پاسخ دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه همراه بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه اردکان با بیان اینکه روز پنج دسامبر مصادف با 14 آذر روز جهانی خاک است. گفت: خاک به عنوان یک بستر حیاتی در حفظ حیات بشر و ادامه حیات موجودات زنده بر روی کره زمین بسیار تاثیرگذار است. خاک یک عامل بسیار موثر و بستر برای ذخیره آب ، ادامه حیات بشر و موجودات گیاهی که رشد و حیات انسان به آنها وابسته است ، میباشد.
اکرم بمانی افزود: هم اکنون با آلودگیهای زیادی در حوزه محیط زیست روبرو هستیم ، آلودگی خاک هم یکی از این معضلات به شمار میرود. خاک تحت تاثیر عوامل بسیار زیاد از جمله عوامل انسانی، توسعه صنایع ، فعالیتهای کشاورزی نامناسب ، استفاده از سموم و آفت کشها و عدم توسعه پایدار در استفاده از منابع خاک به نوعی بسیاری از منابع خاک که در گذشته به عنوان منابع غنی میتوانستند مورد استفاده بشر جهت مصارف مختلف از جمله کشاورزی قرار گیرند، هم اکنون از دسترس خارج شدند، قابل استفاده نیستند و نمیتوان کاربری خاص برای آن منابع تعیین کرد.
وی روز جهانی خاک را فرصتی برای مورد توجه قرار دادن و تاکید بر اهمیت خاک به عنوان منبع غنی بسیار مهم عنوان کرد و اظهار داشت: بسیاری از کاربریهایی که بشر با آن سر و کار دارد تعریف شده درحوزه خاک است. بنابراین باید سیاست گذاریها و تمهیداتی مهم برای حفظ آب و خاک و توسعه کشاورزی منتنی بر توسعه پایدار ، کاهش آلودگیهای ناشی از فعالیتهای انسانی ، آگاهی دادن به مردم برای حفظ خاک، آموزش دادن به کشاورزان برای استفاده از تکنولوژیهای مناسب با محیط زیست و ایجاد کننده حداقل عوارض برای آب و خاک اندیشیده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه اردکان تصریح کرد: هم اکنون با توجه به توسعه نامتناسب کشاورزی در گذشته احتمال اینکه بسیاری از خاکها از دسترس خارج شده و به صورت خاک نامناسب برای تولید محصولات کشاورزی درآمده باشند، زیاد است. بنابراین اندیشیدن تمهیداتی برای توسعه فعالیتهای کشاورزی مبتنی با حفظ محیط زیست از جمله انجام کشاورزی به صورت ارگانیک یا استفاده از تکنولوژی کم خطر برای محیط زیست، استفاده از سموم و سودهای کم خطر و کشت کلخانهای که می توان با آن شرایط بهینه برای استفاده از منابع فراهم کرد، لازم است.
وی فعالیتهای کشاورزی و توسعه صنایع را از عوامل بسیار مهم از دست رفتن خاک بیان کرد و در این ارتباط با تاکید بر توسعه گلخانهها متناسب با استفاده بهینه از منابع آب و خاک ، نسبت به توسعه صنایع که رها کردن ته نشستها از سمت صنایع بر روی خاک را همراه دارند و رها کردن فاضلابها و پسابها به صورت غیرقانونی بر روی منابع خاک که میتواند در دراز مدت موجب از دست رفتن آن منابع شوند، توجه بیشتر را لازم شمرد.
بمانی در مورد بازدید امروز گفت: این بازدید جهت آشنایی میدانی دانشجویان با مباحث آب و خاک و قنات و فرآیندهای تصفیه خانه و آبخیرهای شهری انجام میشود.
فرزانه فتوحی عضو هیئت علمی گروه آبخیزداری دانشگاه اردکان نیز گفت: بازدید دانشجویان در راستای آشنایی آنها با روند کار تصفیه خانه و روشهای تصفیه آب و استفاده مجدد از آب انجام شد.
بازدید دانشجویان از تصفیه خانه شهرک صنعتی میبد
دانشجویان گروه محیط زیست دانشگاه اردکان از همه قسمتهای تصفیه خانه از مراحل تصفیه فاضلاب، آزمایشگاه و قسمت شماتیک تصفیه خانه بازدید کردند و با صفر تا صد روند کار این مجموعه آشنا شدند.
سرپرست تصفیه خانه شهرک صنعتی جهان آباد میبد در این بازدید با ارائه توضیحاتی گفت: این تصفیه خانه در سال 88 بهرهبرداری شده و شامل ایستگاههای پمپاژ، هوازی، هوادهی، ته نشین شدن، کلر زنی، رد شدن از فیلترها، ذخیره سازی و آمادهسازی پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز شهرک است.
علی اکبری با اشاره به هم اکنون خروجی تصفیه خانه 500 متر مکعب است و تصفیه خانه 850 متر مکعب ظرفیت ذخیره آب ورودی دارد اظهار کرد: هم اکنون 80 درصد فاضلاب صنایع به تصفیه خانه متصل است. 20 درصد باقیمانده مرتبط به واحدهایی مانند تراشکاری هستند که پساب چندانی ندارد.
بازدید دانشجویان از موزه قنات
اعضای هیئت علمی دانشگاه اردکان و دانشجویان از موزه قنات در آسیاب آبی یخدان نیز بازدید کردند.
عبد المجید آقایی رئیس اداره آب و خاک جهاد کشاورزی در این بازدید توضیحاتی برای دانشجویان در مورد قنات و کاربرد آن و اهمیت آن در تامین آب ارائه داد.
قنات کانال و آبراه است. ساختاری زیرزمینی دارد و برای جمعآوری آب و هدایت آن به سطح زمین مورد استفاده قرار میگیرد.