دکتر پریسا ترابی -گرچه دوران سالمندی به ۶۰ سال و بالاتر اطلاق میگردد ولی تغییرات سالمندی از سالها قبل آغاز میشود. توجه به تغذیه در این دوران به دلیل تغییر نیازهای تغذیهای بدن از اهمیــت به سزایی برخوردار است. نیاز سالمندان به مواد مغذی متأثر از داروها، بیماریها و پدیدههای بیولوژیکی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.
مهمترین توصیه تغذیهای برای این سنین، تهیه غذاهای ساده و کمحجم است به شکلی که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی تأمین گردد و درعینحال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد. انتخاب نوع غذا در برنامه غذایی روزانه از اهمیت خاصی برخوردار است. نکته اساسی در برنامه غذایی سالمندان، مصرف مواد غذایی کمچربی و کم کلسترول (مانند شیر و لبنیات کمچرب، کاهش مصرف روغن، کره، خامه و ….)، کمنمک و پر فیبر است.
نیازهای تغذیهای خاص سالمندان:
در افراد مسن مصرف روزانه ۸-۶ لیوان مایعات ترجیحاً آب برای پیشگیری از یبوست و کمآبی بـــدن توصیــه کنید، زیـــرا افراد مسن علیرغم نیاز واقعی به مایعات کمتر احساس تشنگی میکنند و به همین دلیل بیشتر مستعد کمآبی بدن و یبوست هستند. با افزایش سن نیاز به انرژی کاهش مییابد به همین علت نیاز متابولیسمی بدن به انرژی کمتر از سایر گروههای سنی است. افراد مسن فعالیت بدنی کمتری دارند و درنتیجه نیازمند غذای کمتری برای ثابت نگهداشتن وزنشان هستند. برای محدود کردن دریافت انرژی، توصیه کنید غذاهای کمحجم و غنی از مواد مغذی را بیشتر مصرف کنند و مصرف مواد شیرین و چربیها را نیز کاهش دهند.
ازآنجاکه در سالمندان نیاز به انرژی کاهش مییابد، پروتئین موردنیاز بدن باید از منابع باکیفیت بالا (ازلحاظ پروتئین) مانند گوشتهای کمچربی، مرغ، ماهی، سفیده تخممرغ، فرآوردههای لبنی بدون چربی یا کمچربی تأمین شود. غلات و حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئین هستند که اگر باهم مصرف شوند تمامی اسیدهای آمینه ضروری موردنیاز بدن را تأمین میکنند. پروتئین حدود ۱۵درصد کل انرژی روزانه را تشکیل میدهد. توصیه کنید حدود نصف پروتئین مصرفی روزانه از نوع حیوانی باشد (مانند انواع گوشت).
مصرف چربیها باید در رژیم غذایی سالمندان محدود شود. دریافت چربی نباید بیش از ۳۰ درصد کل انــرژی دریافتی در روز باشد، خصوصاً سهم چربی اشباع (شامل چربی پنهان در گوشت، انواع روغن جامد و کره) که باید تا حداکثر ۱۰ درصد انرژی دریافتی روزانه کنترل شود. با افزایش سن مقدار توده چربی بدن سالمندان افزایش مییابد و درنتیجه احتمال چاقی و خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر افزایش فشارخون، دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی افزایش مییابد. کنترل شدید چربی خون برای سنین ۵۰ تا ۷۰ سال مفید است. بهطورکلی باید میزان کلسترول مصرفی کمتر از ۳۰۰ میلیگرم در روز باشد.
منبع : نارین نیوز