بام میبد : کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان میبد با اشاره به موضوع نمک عامل اعتراض نانوایان میبد ، گفت : رسالت شبکه بهداشت حفظ و صیانت از سلامت آحاد افراد در جامعه می باشد که باید به آن عمل نموده و پایبند بود. ونمک خط بیش از استاندارد در نان خط قرمز دستگاه نظارتی بهداشت می باشد.
حسن خواجویی روز چهارشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود : در 15 تا 25 سال اخیر سیمای بیماریها از واگیر به غیر واگیر تغییر پیدا کرده و بیماریهای غیر واگیر مانند سرطان ، بیماریهای قلبی عروقی ، فشارخون و نیز تصافات جاده ای بالاترین آمار مرگ و میر را به خود اختصاص داده اند.
وی با بیان اینکه مصرف نمک در ایران سه برابر سرانه جهانی است ، گفت : مصرف بالای نمک منجر به افزایش فشار خون و به دنبال آن سکته های قلبی ، مغزی و همینطور موجب پوکی استخوان و ایجاد چاقی و پف آلودگی بدن و سرطان معده در افراد می شود.
کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان میبد افزود : بر این اساس وزارت بهداشت سندی به نام سند بهبود نان در کل کشور اجرا نموده است که طی آن مقرر شد در تهیه نان که فرمول تشکیل دهنده آن آرد ، نمک و خمیرمایه است و اخیرا مصرف بهبود دهنده ها نیز که دارای مجوز تولید از اداره نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت باشند نیز به این لیست اضافه شده است. قبلا به ازای هر 100 کیلو آرد 2 کیلو نمک یا به ازای هر کیسه 40 کیلویی آرد 800 گرم نمک به آرد اضافه می شده است و با ابلاغ جدید در هر 100 کیلوگرم آرد ، 1 کیلو نمک یا به ازای هر کیسه 40 کیلویی آرد ، 400 گرم نمک تصفیه شده اضافه گردد.
خواجویی در ادامه تصریح نمود : طی جلسه هایی که قبلا برای صنف نانوا برگزار گردیده به نانواها اطلاع رسانی و همچنین آموزش داده شده بود تا طبق فرمول ارائه شده توسط وزارت بهداشت به تهیه نان بپردازند و به دنبال آن نمونه برداری و آزمایش از پخت نان در نانوایی ها به عمل آمد تا در صورت تخلف به متخلفین برای بار اول اخطار و برای بار دوم در صورت تخلف ، متخلفین نانوا به مراجع قضایی ارجاع داده شوند.
کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان میبد خاطرنشان کرد: اجرای این قانون و اعمال مجازاتهای قانونی به عنوان عاملی بازدارنده برای جلوگیری از افزودن نمک اضافی به آرد و توجه به سلامت مردم است و به هیچ عنوان جهت جریمه کردن بی مورد نانواها که اکنون که معترض هستند ، نیست.
وی در ادامه گفت در اسفند سال 1396: در پی اعتراض نانواها سه نانوایی که خود ادعا نموده بودند که آردشان برای پخت نامطلوب است انتخاب شد تا در ارتباط با اعتراض نانواها که مشکل داشتن آرد را دلیل افزودن نمک بیش از حد عنوان کرده بودند ، با حضور نماینده اداره صنعت و معدن و رئیس اتحادیه نانواها و کارشناس شبکه بهداشت روند تهیه نان با افزودن نمک 1 درصد مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه بررسی ها نشان داد در صورتی که آرد از کیفیت لازم برخوردار نباشد. پخت نان توسط شاطر بدون حضور کمکی به سختی میسر بوده و خمیر از بدن تنور جدا و در آتش خواهد افتاد. ولی این استاندارد برای آرد با کیفیت مناسب می باشد.
این مسئول با اشاره به اینکه این بررسی ها در زمانی انجام گرفت که آب اصفهان قطع شده بود و شوری و سختی آب افزایش یافته بود ، خاطرنشان کرد : شوری و سختی آب که برخی نانواها آن را عامل دخیل در شوری نان می دانند در تهیه نان تاثیری ندارد. ایشان همچنین گفت :متاسفانه در نانوایی ها ترازوی دیجیتال برای سنجش میزان نمک برای افزودن به آرد وجود ندارد و نمک با یک پیمانه به ارد اضافه می شود.که پیمانه سر پر و سرخالی بسیار از لحاظ وزن بسیار متفاوت بوده و با این وجود ساخت خمیر و پخت نان با نمک استاندارد ممکن نخواهد بود.
وی یادآور شد : در زمان قدیم پخت نان به گونه ای انجام می گرفت که خمیر با فرآوری و کیفیت بالا به مدد رموز و فن و فوتی که نانواهای قدیم به کار می بردند به مردم عرضه می شد ، اما اکنون چنین نیست .و شاطر ومی خواهد همزمان با مشتری وارد مغازه شود و نان خوب هم تحویل دهد.؟!
کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان میبد توضیح داد : در حال حاضر بین فرمول قدیم و جدید میزان افزودن نمک به نان یعنی 600 گرم به یک کیسه نان 40 کیلویی برای برخورد با متخلفان تعیین شده است و تاکنون به غیر از برخی افراد تماما طبق استاندارد 2 درصد برخورد قضایی صورت گرفته و هرگز تاکنون کسی ازصنف نانوا به علت نمک پایین تر از 2 درصد جریمه نشده است. که نانواهای شهرستان به این موضوع هم معترض هستند و دلیل آن را عدم کیفیت آرد می دانند. متاسفانه تخلف جوش شیرین نیز با آمدن فصل زمستان به بهانه عدم کیفیت آرد به تخلفات نانواها افزوده شده است.
وی همچنین افزود : علی رغم اینکه عدم کیفیت آرد با وجود اینکه می تواند مورد توجه باشد ، نانواها با وجود آرد مرغوب نیز مرتکب افزودن نمک زیادی به نان می شوندو در ماهی که آرد با کیفیت توزیع می گردد مجددا تخلف نمک وجود دارد که این موضوع با گفته نانوایان که آرد خوب نمک نمی خواهد متناقض و نشان از سهل انگاری برخی نانوایان در فرآوری خمیر می باشد.
لازم به ذکر است در پی اعتراض و تجمعی که نانوایی ها در فرمانداری میبد داشتند ، صبح امروز طی بازدیدی از یکی از نانوایی های شهرستان به صورت مستند ، مراحل تهیه نان در یکی از نانوایی ها با حضور نماینده ای از اداره صنعت و معدن و کارشناس بهداشت محیط ، افزودن نمک 1 درصد و 1 و نیم درصد مورد بررسی قرار گرفت و با بررسی صورت گرفته مشخص شد که افزودن نمک به آردی که کیفیت نداشته باشد منجر به عدم گیرایی خمیر و نجسبیدن آن به تنور و سختی کار نانوا می شود .
به گفته کارشناس اداره صنعت ، معدن و تجارت میبد نیز در این بازدید ، عدم گرفتن رطوبت نان در کارخانه تولید باعث می شود که آرد به صورت داغ در گونی های آرد جای گرفته و به نانوایی ها منتقل شود.
سید جلیل گلاب افزود : این امر باعث کم شدن وزن آرد در نانوایی ها و ایجاد مشکل در تهیه خمیر نان به صورت استاندارد می شود.
در شهرستان میبد 165 نانوا در بخش های مرکزی ، بفروئیه و ندوشن به پخت نان مشغول هستند.