رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی میبد در حاشیه افتتاح این کارگاه گفت: کارگاه دایر شده در زمینه رنگهای گیاهی برای رنگ کردن نخ های پنبهای که در بافت زیلو و نیز کاربافی کاربرد دارد فعالیت میکند.
رسول مشتاقیان افزود: این کارگاه سومین کارگاه رنگرزی شهرستان است که شروع به کار کرده است.
مسئول کارگاه رنگرزی و دانشجوی ارشد رنگرزی هم گفت: چند سال پیش با توجه به پیشنهاد شرکت تعاونی زیلوبافان میبد، رنگرزی سنتی را به صورتی محدود آغاز کرده و طی چند سال با انجام تحقیقات و آزمایش های متعدد به رنگهای استاندارد مطلوب دست یافتیم.
علی عابدنیا که قبل از مشغول شدن به رنگرزی به صورت حرفهای در بخش طراحی و تولید فرش بصورت محدود فعال بودهاست ، افزود: رنگرزی طبیعی پنبه جزو رنگرزیهای سخت میباشد و نسبت به رنگرزی طبیعی پشم و ابریشم شیوه ای متفاوت دارد و انرژی و زمان بیشتری در طی رنگ کردن الیاف مصرف میشود.
پزوهشگر رنگرزی زیلو، پوست گردو، روناس ، پوست انار ،جاشیر قرمز،دانه گندل ، برگ مو واسپرک را از رنگزاهای مهم طبیعی برشمرد.
عابدنیا اظهار داشت : متاسفانه به علت ارزانی ، سرعت بالای رنگرزی و امکان رنگرزی به مقدار زیاد در یک پاتیل رنگرزی ، رنگرزی شیمیایی خیلی زود در کارگاههای رنگرزی ایران رونق گرفت و کارگاههای رنگرزی پنبهای که در یزد و میبد فعال بودند دستخوش این تغییر شدند.
وی یادآور شد : درسال ۹۸ بازار پذیرش رنگرزی طبیعی را دارد و می طلبد تولید کنندگان و بافندگان زیلو بخشی از تولید خود را به رنگرزی طبیعی اختصاص بدهند.
رنگ طبیعی با استقبال بیشتری مواجه است
دانشجوی ارشد رنگرزی تصریح کرد: با توجه به اینکه رنگ طبیعی با استقبال بیشتری مواجه است همه کسانی که در بافت زیلو فعالیت دارند باید خودشان بخواهند از رنگهای سنتی استفاده کرده و آن را سفارش دهند.
عابدنیا با اشاره به وسایل آزمایشگاهی و ۲ پاتیل موجود در رنگرزی گفت : حدود ۵۰۰ میلیون ریال برای دایر کردن رنگرزی هزینه شده و به یکصد میلیون ریال دیگر نیز نیاز است تا برای خرید تجهیزات و امکانات بیشتر و بهتر برای ادامه کار مداوم رنگرزی هزینه شود علی رغم اینکه این کار فضای بیشتری نیز نیاز دارد.
وی ادامه داد : این کارگاه تنها کارگاه رنگرزی طبیعی استان یزد مخصوص رنگرزی پنبه جهت زیلو کاربافی و دیگر دست بافتههاست.
حدود ۱۵ نفر در کارگاههای رنگرزی میبد مشغول به فعالیت هستند.
سلام. الان مطلبی که در مورد افتتاح واحد رنگرزی سنتی در میبد نوشته اید را درگوگل دیدم و باز کردم و بسیار خوشحال شدم از این خبر! چون اتفاقاً ما همین الان در روستایی در قاسم آباد شمال هستیم و آمدیم کارگاه چادرشب بافی و نمدمالی برای خرید چند کار از ایشان و به دلیل اینکه رنگ ها شیمیایی هستند، متأسفانه برای ما خیلی زننده هستند و هر چه نگاه می کنم یک دونه کار هم نمی توانم ازشون بخرم برای حمایت از کارشون.. از بس این رنگ های شیمیایی زننده هستند. به ویژه ترکیب رنگی که استفاده می شود… و واقعاً حیف است این همه استعداد و زحمت، از حاصل کار نامیزان و تعادل خوبی ندارند رنگ ها. رنگ های گیاهی بسیار زنده و روح بخش هستند و انرژی دارند… ازشون پرسیدم که چرا با گیاهی رنگ نمی کنید گفتند مادرمان قدیم می کرد اما ما نمی کنیم کسی هم استقبال نمیکنه. اما اشتباه می کنند چون کلی از دوستان ما این محصولات را نمی خرند چون ترکیب رنگ واقعاً زننده است. خلاصه الان افتادم به فکر اینکه خودم نخ یا کاموای طبیعی با رنگ طبیعی پیدا کنم ببرم براشون برامون با اون کامواها تولید کنند.