زعفران به خاطر عطر ، طعم و خوش رنگی که دارد از آن استقبال زیاد می شود و در طبخ انواع غذاها و خوراکی ها نظیر برنج و انواع خورشت ، پخت حلوا و شله زرد ، مربا و…مورد استفاده قرار میگیرد همچنین این گیاه به خاطر خواص درمانی که دارد هم در عطاری ها و هم در فروشگاه عرضه مواد غذایی موجود و در دسترس مشتریان است.
زعفران برای استفاده نیاز به خشک کردن دارد و خشک کردن آن نیز مراحلی دارد که بیشتر بانوان با ظرافت کاری که دارند آن را انجام میدهند.
نجمه السادات موسوی زاده بیش از سه سال است که با همکاری همسرش حسن عسکری در منطقه فیض آباد میبد به مزرعه داری و کاشت وبرداشت زعفران مشغول است.
وی گفت: از چهار سال پیش کاشت زعفران را نیز شروع کردهایم ، کاشت و برداشت آن با توجه کم آبخواه بودن رضایتبخش است.
او که خود نیز همراه با کارگران هم در مزرعه کار می کند افزود: در زمان برداشت هر روز از ساعت ۷ و نیم تا ۱۲ ظهر با همکاری حدود هفت نفر از خانمها گلهای زعفران را چیده و به منزل میبریم و در سه نوبت آنها را پاک می کنیم.
طریقه خشک کردن گیاه زعفران
موسوی زاده ادامه داد: با باز کردن گلهای زعفران ، سه قسمت آن شامل تر گل ، ساقه و گلبرگ را از هم جدا کرده و آنها را جداگانه خشک میکنیم که از هر کدام در تهیه ادویه جات ، دمنوش و مربا استفاده میشود.
یکی از خانمهایی هم که در برداشت زعفران با خانواده آقای عسکری همکاری داشت همراه با همسرش به چیدن گلهای زعفران مشغول بود.
البته امثال این بانوان که همراه با همسران خود به کار و تلاش برای گذران زندگی خود و نیز برای اشتغالزایی و کمک به همنوعان مشغول هستند کم نیستند اما آنچه در مزرعه زعفران قابل توجه است لطافت روح ، صبر و حوصله و ظرافت کاربانوان است که همراه با چیدن زعفران با انگشتان خود قسمتهای مختلف این گیاه را نیز از هم جدا میکنند تا ماده غذایی با ارزشی همانند طلا که زینت بخش دستان آنها است به دست آید.
به گفته حسن عسکری کشاورز و مزرعه دار منطقه فیض آباد میبد که فعالیت کشاورزی او فقط در کشت زعفران اشتغالزایی برای هفت نفر را به همراه دارد رسیدگی و مواظبت از این گیاه در برداشت آن اهمیت زیادی دارد.
کوددهی و آبدهی آن به موقع ضرورت دارد
وی افزود :کاشت و برداشت زعفران در صورتی که کوددهی و آبدهی آن به موقع باشد به صرفه است.
عسکری آب دهی زعفران را ۳ تا ۴ نوبت در سال عنوان کرد و افزود: بعد از گذشت چهار تا پنج روز از اولین آبدهی سله شکنی انجام میشود و بعد از گلدهی و چیدن گلها نیز آب دهی دیگر که «آب زایش » نام دارد به همراه «کوددهی مایع» انجام میگیرد.
این کشاورز که در اصل رستوران داری را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرده اما کشاورزی را نیز به عنوان کار فرعی با کاشت زعفران ، انواع صیفی جات ، پسته و… پیشه خود و خانواده اش کردهاست ،میزان سرمایه لازم را برای شروع کاشت و برداشت زعفران در یک هکتار با توجه به نیاز به تهیه پیاز زعفران ، کود اصلاح شده گاوی (کود پوسیده آماده شده ) و همچنین با احتساب دستمزد کارگران ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان عنوان کرد.
کاشت گیاه زعفران به صرفه است
وی ادامه داد : کشت این گیاه در مقایسه با کشت گیاهانی مانند چقندر به صرفه است چون وجه گرفته شده در پی فروش یک مثقال زعفران با فروش ۳۰ من چقندر برابری میکند و مدت زحمت کشیده شده برای آن نیز فقط یک ماه است.
وی همچنین در باره همکاری بانوان در برداشت محصول زعفران و فرآوری آن گفت: بانوان در زمان برداشت محصول همکاری دارند خشک کردن زعفران هم به دست آنها انجام می شود که البته همسر و دخترم و ۲ از بانوان فیض آباد و سه تا چهار نفر از بانوان کاشمری ساکن در مجومرد آن را انجام میدهند.
با توجه با اینکه میبد از شهرهای کم آب کشور است و کشاورزان این شهرستان که قبلا به کاشت انار ، صیفی جات ، گندم و … مشغول بودهاند در سه تا چهار اخیر با آموزشهای ترویجی جهاد کشاورزی به کاشت گیاهان کم آبخواه و به خصوص زعفران که صرفه اقتصادی دارد روی آوردهاند.
به گفته رئیس جهاد کشاورزی میبد در حاشیه برداشت زعفران در گفت و گو با خبرنگاران بیش از ۱۲ هکتار از اراضی کشاورزی میبد از کشت زعفران به عنوان گیاهی کم آبخواه است.
مهندس صدر پورکوثری افزود: یکی از اولویتهای جهاد کشاورزی میبد کاشت زعفران است که از چند سال پیش شروع شده و هم اکنون ۹ هکتار از زعفران موجود بارور است و پیش بینی می شود امسال بیش از ۳۶ کیلوگرم زعفران در سطح مزارع شهرستان برداشت شود.
وی ادامه داد: پیاز زعفران از استان های خراسان رضوی و جنوبی تامین و در شهریور ماه کاشت و از اوایل آذر ماه تا اوایل دی ماه برداشت می شود.
زعفران ، گل محمدی ، نعناع فلفلی ، روناس ، چای ترش و… از جمله گیاهان دارویی کم آبخواه هستند که در شهرستان میبد کشت میشود.