کار بافی یکی از صنایع نساجی شهرستان میبد است که زنان میبدی آن را به عنوان یک شغل در کنار خانه داری پیشه خود نموده اند .
بام میبد : کار بافی یکی از صنایع نساجی شهرستان میبد است که در قدیم مردم به آن مشغول بوده اند . هم اکنون نیز این هنر با گذر زمان با تغییراتی در شکل و طرح همراه شده و زنان میبدی آن را به عنوان یک شغل در کنار خانه داری پیشه خود نموده اند .
فاطمه شریف زاده یکی از زنان میبدی که با پشتکار خود توانسته است در حرفه کاربافی یک کارآفرین باشد ، در باره این هنر بیان کرد : کار بافی همان کار «کارششوک» قدیمی است اما به سبک جدیدتر . دستگاه و تجهیزات آن همان وسایل قدیمی هستند منها برخلاف قدیم دستگاه را به صورت سیار در آورده ایم یعنی دستگاه کاربافی از حالت چاله بودن بیرون آمده و ظاهری جمع و جور تر و کوچکتر یافته است .
وی افزود : امروزه بیشتر بر روی چله کشی با رنگ آمیزی های مختلف و با تنوع جنس نخ ها کار کرده ایم .
شریف زاده عنوان نمود : از نظر بازار فروش برای این هنر، تا به حال فروش خوبی داشته ایم اما اگر بخواهیم این کار به عنوان یکی از مشاغل برای خانمهای خانه دار با آمار بالا منبع درآمد شود باید به صورت گسترده برای فروش محصولات برنامه ریزی و اندیشه شود.
این کارآفرین در ادامه ذکر نمود : البته قابل ذکر است مردم با پی بردن به دست باف بودن این منسوجات و ایرانی بودن آنها استقبال زیادی برای خرید این اجناس می نمایند.
وی با بیان اینکه سرمایه این کار برای اشتغال زایی یک نفر 500 الی 600 هزار تومان می باشد ، اظهار داشت با این سرمایه با روزی شش الی هفت ساعت کار می توان 20 الی 25 هزار تومان در آمد دشت . ما در این کار افرادی را داریم که خودشان به عنوان سرپرست خانوار با این شغل درآمدزایی کرده زندگی شان را می چرخانند.
فاطمه شریف زاده در باره خودش می گوید : خودم شخصا هیچ ذهنیتی از کاربافی نداشتم اما با توجه به گفته های مادرم که از کاربافی برایم تعریف می کرد که از طریق کاربافی پارچه برای لباس خود یا تهیه جهیزیه می بافتند ، به فکر افتادم که می توان پارچه هایی بافت که دست بافت باشد اما نه مثل پارچه های قدیمی ، چیزی قابل استفاده باشد مانند شال ، سفره ، حوله حمام و.. و به این ترتیب وارد این کار شده و روند پیشرفت را تا به این جا ادامه داده ام.
او که پانزده سالی را در این کارصرف نموده و مشکلات زیادی را در این راه تحمل کرده است ، بر این عقیده است که اگر کسی قصد انتخاب کاربافی به عنوان شغل را دارد به صورت بافنده بیشتر می تواند روی این کار حساب کند تا اینکه خود کارگاهی دایر کرده و مستقل کار نماید.
وی در رابطه با سرمایه لازم جهت تاسیس کارگاه کاربافی بیان کرد : سرمایه لازم جهت تاسیس کارگاه 5 نفره 5 میلیون تومان می باشد و برای راه اندازی آن نیز چرخ ماسوره ، نخ ، چله ، دستگاه کاربافی و لوازمی چون وسایل گرمایشی و خنک کننده برای محل کارگاه و.. مورد نیاز است .
زهرا جمالیان یکی از بافندگان هنر کاربافی که در کنار این کار به امر آموزش این هنر به کارآموزان کاربافی نیز می پردازد در باره شغل کاربافی می گوید : در صورت حمایت دولت از این کار به صورتی که نخ و رنگ به قیمت مناسب در اختیار افراد قرار گیرد ، درآمد آن بد نیست . افرادی هستند که زندگی خود را با این کار اداره می نمایند. در حال حاضر هم حدود سیصد نفر بدین کار مشغواند و همگی راضی هستند.
وی همچنین میزان درآمد این کار را مرتبط با تبحر و توانایی افراد در این کار دانسته و می افزاید : کسانی که از قبل با این کار آشنایی داشته باشند و سرعت عملشان زیادتر باشد درآمد بیشتری دارند و کسانی که تازه وارد این هنر می شوند و قصد یادگیری آن را می کنند برای داشتن درآمد مناسب باید زمان بیشتری را صرف نمایند.
او معتقد است که با این کار فرد هم درآمد برای خود ایجاد می کند و هم اینکه پرداختن به کاربافی باعث می شود فرد تحرک داشته و به زبان دیگر هم کار می کند و هم ورزش ، علاوه بر این پرداختن به کاربافی در کنار همدیگر در کارگاه ها باعث بالا رفتن روحیه و نشاط افراد می شود.
سمیه حسین زاده که در زمینه راه اندازی کارگاه های کاربافی در روستای رکن آباد میبد و روستاهای اطراف آن فعالیت دارد و به گونه ای یک کارآفرین در زمینه کارآفرینی روستایی در عرصه هنر کاربافی شهرستان میبد می باشد در رابطه با شغل کاربافی و روی آوردن افراد به آن اظهار داشت : کاربافی یکی از مشاغل خوبی است که در صورت داشتن بازار فروش مناسب می تواند برای افرادی به این حرفه روی می آورند ، درآمد زایی داشته باشد . اما متاسفانه با وجود اجناس خارجی که در بازار موجود است و قیمت ارزان این منسوجات ، افراد تمایل کمتری به خرید اجناس ایرانی نشان می دهند که این امر سبب می شود گاهی مجبور شویم برای رقابت با اجناس خارجی موجود در بازار ، اجناس تولیدی خود را با قیمتی به مراتب کمتر از آنچه هزینه شده است یا با سود اندکی ، عرضه نمائیم و این موضوع در ادامه دادن روند کار مشکل ساز می شود .
وی میزان درآمد خالص افراد را از شغل کاربافی با توجه به ساعاتی که بدان مشغولند و تولیدات آنها مبلغی بین 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان در ماه ذکر کرده و افزود : بهتر است به جای روی آوردن به بافندگی پارچه در این زمینه ، افراد به سمت تولید محصولاتی از جنس پارچه های کاربافی بروند و این کار را از طریق دیگری توسعه دهند . تولید مانتو ، کیف و ..از جمله محصولاتی است که می توان در این رابطه ذکر کرد.
حسین زاده در ادامه اظهار داشت ما افرادی را داریم که به امر تولید کیف از پارچه های کاربافی روی آورده اند و موفق هم می باشند.
بافندگان هنر کاربافی با پرداختن به این هنر همه درد ها و ناراحتی های خود را به دست فراموشی سپرده علاوه بر درآمد زایی ساعاتی از روز را در کارگاه ها ی کاربافی در کنار هم به خلق آثار زیبا پرداخته ، جلوه هایی شگفت از هنر ایرانی را به نمایش می گذارند.
لازم به ذکر است در ارتباط با هنر کاربافی تحولی ذر مشاغلی مانند نجاری و آهنگری ، رنگرزی و… هم به وجود می آید چرا که برای برپا کردن یک دستگاه کاربافی تبحر نجار و آهنگر و.. نیز لازم است .