مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: میبد با داشتن مردمانی نو آور ، ریسک پذیر و علاقمند به هویت و شهر و دیار خود در توسعه استان یزد نقش مهمی دارد و با مشخص شدن چشم انداز و نقش آفرینی ملی این شهرستان میتوان طرحها ،ایدهها و پروژهها در حوزههای مختلف را عملی کرد.
احمد آخوندی ابراهیم آبادی در نشست میراث فرهنگی میبد افزود: باید فرض کرد که اداره میراث فرهنگی در میبد وجود ندارد و این شهرستان مردمانی هویت دوست و علاقمند به بافت تاریخی دارد و بر این اساس باید یک مرکز توسعه گردشگری ، میراث فرهنگی و صنایع دستی در شهرستان شکل داد و افکار ، طرحها و ایدهها را در آنجا مطرح شود.
وی ادامه داد: اداره میراث فرهنگی نیز به عنوان یکی از اجزای مرکز و حمایت کننده آن با همکاری نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی و مسئولان عملیاتی کردن طرحها و ایدهها در مسیر علمی همراه با برآورد هزینه را پیگیری کند.
آخوندی همچنین با تاکید بر لزوم خالی نشدن بافت تاریخی از سکنه به رویکرد تعاملی میراث فرهنگی استان یزد و کمبود بودجه عمرانی این سازمان در حدود فقط 14 میلیارد تومان در سال اشاره کرد و لزوم همکاری مردم ، خیرین و مسئولان در حوزه میراث را یادآور شد.
سرپرست فرمانداری میبد هم در این نشست بر داشتن نگاه اقتصادی در حوزه گردشگری و زنده نگاه داشتن بافت تاریخی شهر تاکید کرد و گفت: نارین قلعه و شاه عباسی یک مجموعه تاریخی است و می توان با توجه به طرحهای پیشنهادی با آزاد سازی حرایم ، حصار و پلاکهای مجاور نارین قلعه ، این مکان تا کاروانسرای شاه عباسی را به صورت یک بافت هم پیوند در آورد.
سید جمال سجادی پور تعریف مسیرهای گردشگری را یادآور شد و حل مسئله زمین و مجوز موزه ای که در مجموعه بام میبد توسط دکتر کریم زاده یکی از پزشکان خیر میبد در دست ساخت است را درخواست کرد.
مجید بهارستانی شهردار میبد نیز با اشاره به 700 هکتار بافت تاریخی ، تک بناهای تاریخی ارزشمند و باغات هم پیوند بیشترین خواسته مردم در حوزه گردشگری را همراهی کردن مسئولان در مرمت و ساخت و سازها بیان کرد و از کارشناسان میراث فرهنگی درخواست کرد بر اساس ضوابط میراث همراهی بیشتری با مردم در این ارتباط داشته باشند.
مدیر پایگاه پژوهشی میبد هم گفت: در آستانه 25 اسفند روز ثبت بافت تاریخی میبد در سال 79هستیم ، میبد اولین بافت تاریخی ثبت شده همه نمادها و المانهای شهر ایرانی اسلامی شامل کهندژ ، راسته بازار(بازار سنتی) و مسجد جامع را دارد و تقریبا به همه سلیقه های گردشگری از جمله گردشگری مذهبی ، بومکنی و پیش از تاریخ ، طبیعت و روستا در میبد پاسخ داده میشود.
عبدالمهدی همت پور افزود: مردم این شهرستان نیز بسیار حامی میراث فرهنگی و بسیار جلوتر از مسئولان پای کار هستند و باید تنها برای آنها ریل گذاری انجام فعالیتهای گردشگری و میراث فرهنگی را انجام داد و راهکار ارایه داد.
عضو شورای اسلامی شهر میبد به ایجاد کمیته گردشگری و مرمت در کمیسیون املاک و عمران شورای اسلامی شهر میبد اشاره کرد و پتانسیلهای مذهبی و شاخصه های اصیل سنتی در میبد و همچنین ظلم واقع شدن در حق میبد را مورد تاکید قرار داد.
علیرضا آزادمنش افزود: متاسفانه مشکلات زیاد است ، طوفان تخریب و فرسودگی در شهر میبد داریم و مرمتی که تا کنون انجام شده به چشم نمیآید ، بر اساس تحقیق انجام شده در چهار سال برای شناسایی آسیبها در بافت تاریخی مردم شهرستان علاقهای به حفظ بافت تاریخی به دلیل وجود محدودیتهای زندگی و مشکلات ساخت و ساز و ایمنی ندارند.
در نشست برگزار شده فعالان حوزه گردشگری میبد نیز به بیان نظرها ، طرح ها و ایدههای خود از جمله نبود پهنه خاک سفالگری و اجازه دادن به سفالگران برای خاکبرداری از سوی مسکن و شهرسازی ، سر و سامان دادن به بافت شارستان که چندین مسیر گردشگری به آن منتهی میشود ، لزوم انجام راهکار برای اینکه گردشگران توقف بیشتری در شهرستان داشته باشند و پای کار بودن مردم شهرستان در حوزه گردشگری پرداختند.
وسعت بافت تاریخی میبد 7۰۰ هکتار معادل یک سوم وسعت این شهر است و یکی از مناطق باستانی و تاریخی استان یزد محسوب میشود و مرکز این شهرستان ۱۰۶ هزار نفری در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.