رئیس سازمان غذا و دارو گفت: پیدا شدن میکروبی که هیچ آنتی بیوتیکی روی آن اثر ندارد یک زنگ خطر بزرگ جهانی است که در آینده جان میلیونها نفر را می گیرد در حالی که خیال می کردیم، بیماریهای عفونی را کنترل کرده ایم.
رسول دیناروند روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت ایران و جهان، پس از شناسایی یک نوع میکروب در چین که قویترین آنتی بیوتیک نیز بر آن بی اثر است، نسبت به خطر مرگ میلیونها انسان در آینده به علت بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها هشدار داد.
وی ادامه داد: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها چهار علت اصلی دارد، اول مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک، دوم تجویز غیر منطقی آنتی بیوتیک توسط پزشکان، سوم قطع مصرف آنتی بیوتیک تجویز شده در حالی که مصرف آن نیاز بوده و چهارم مصرف غیر مستقیم آنتی بیوتیک از طریق مصرف باقیمانده آن در گوشت دام و طیور.
دیناروند گفت: همه این چهار عامل در ایران نیز وجود دارد و خطر مقاومت میکروبها نسبت به آنتی بیوتیک و پیدا شدن میکروبهای جهش یافته ای که نسبت به همه آنتی بیوتیک ها مقاوم باشند، مانند آنچه در چین رخ داده است، در ایران هم وجود دارد.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: مطالعات درباره مقاومت میکروبها در برابر آنتی بیوتیک به طور مداوم در کشور انجام می شود و هنوز تحقیقی در کشور نداریم که نشان دهد میکروبی پیدا شده که هیچ آنتی بیوتیکی روی آن اثر نداشته باشد.
*ایرانی ها 20 درصد بیشتر از اروپایی ها آنتی بیوتیک مصرف می کنند
وی افزود: مطالعات وزارت بهداشت نشان می دهد که مصرف داروهای تمام گروه های درمانی در کشور از متوسط کشورهای اروپایی پایین تر است به جز آنتی بیوتیک که مصرف ایران بین 10تا 20 درصد بیشتر از متوسط مصرف اروپاست و این طور نیست که مصرف آنتی بیوتیک در ایران چند برابر اروپا باشد.
دیناروند گفت: بالاتر بودن مصرف آنتی بیوتیک در ایران می تواند به این دلیل باشد که هنوز بیماریهای عفونی در کشور ما یک مسئله جدی است اما علت دیگر آن این است که هنوز در ایران رفتار نادرست، تجویز بی رویه و مصرف غیر منطقی آنتی بیوتیک وجود دارد و این خطر بسیار بزرگی است.
رئیس سازمان غذا و دارو اضافه کرد: هشدار سازمان بهداشت جهانی در مورد پیدایش میکروبهای جهش یافته ای که هیچ آنتی بیوتیکی روی آن کارگر نباشد، جدی است و یک نمونه آن تحقیقی است که اخیرا در چین انجام شد و نشان داد که چنین میکروبی متولد شده است.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از این خطر جهانی، بارها توصیه کرده است که هیچ بیماری بدون تجویز پزشک آنتی بیوتیک مصرف نکند، پزشکان آنتی بیوتیک را فقط زمانی تجویز کنند که بیمار واقعا به آن نیاز دارد و بیماران نیز دوز آ نتی بیوتیک تجویز شده پزشک را که مورد نیازشان بوده تا آخر مصرف کنند.
دیناروند در پاسخ به پرشش خبرنگار ایرنا که میزان مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک در کشور چقدر است، گفت: آمار مصرف خودسرانه را ندارم اما هر سه اقدامی که سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده انجام نشود، در کشور ما در حال انجام است.
*شناسایی داروخانه هایی که بدون نسخه آنتی بیوتیک می دهند
وی افزود: هم مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک داریم و بارها بازرسان سازمان غذا و دارو به عنوان یک شخص عادی به داروخانه مراجعه کرده و بدون نسخه آنتی بیوتیک گرفته اند، بارها دیده شده که پزشکان بدون نیاز بیمار، برای او آنتی بیوتیک تجویز کرده اند و پر بودن جعبه های دارویی مردم از آنتی بیوتیک در خانه ها نیز نشان می دهد که قبلا دوز تجویز شده پزشک را تا آخر مصرف نکرده اند.
*باقیمانده آنتی بیوتیک در گوشت دام ها، تیر خلاص
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: خطر بزرگ دیگری که آن هم در ایران وجود دارد، باقیمانده آنتی بیوتیک در گوشت دام و طیور است و با وجود توصیه های وزارت بهداشت در دامداری ها استفاده می شود.
وی گفت: مصرف آنتی بیوتیک برای طیور کمتر و برای دامها بیشتر است اما در هر صورت این آنتی بیوتیک با دوز خیلی پایین وارد چرخه مصرف مردم می شود و تنها اثری که دارد این است که مقاومت میکروبی ایجاد می کند.
دیناروند افزود: اتفاقا میکروبی که اخیرا در چین پیدا شده و در مقابل همه آنتی بیوتیک ها مقاوم بوده، ناشی از وجود باقیمانده آنتی بیوتیک در دام و طیور بوده است و اکنون جهش ژنتیکی پیدا کرده است.
رئیس سازمان غذا و دارو هشدار داد: این واقعیت ها نشان می دهد که جهان در آینده نه چندان دور باید منتظر یک فاجعه بزرگ باشد، ممکن است میلیونها نفر جان خود را بر اثر پیدایش میکروبهایی که قویترین آنتی بیوتیک هم روی آن بی اثر است، از دست بدهند در حالی که خیال می کردیم، بشر مسئله عفونت های میکروبی را حل کرده است.
منبع :ایرنا