پرورش دهنده و فروشنده ماهیان زینتی که هر روز هنگام غروب در فروشگاه ماهیان زینتی خود که از مدتی پیش کارگاه تولیدی وی نیز شده ، حضور دارد و به انتظار مشتری مینشیند درگفت و گو با ایرنا گفت: بسیاری از افراد تسهیلات میگیرند اما درحوزه کاری خود پای کار نیستند و ادامه نمیدهند.
علیرضا صادقی افزود: تا به حال یک وام ۲۰ میلیون تومانی چند سال پیش در ارتباط با کاکتوس و یک وام ۱۵ میلیون تومان مرتبط با پرورش کاکتوس گرفتهام و دیگر با پرس و جویی که کردهام تسهیلات به من تعلق نمیگیرد.
وی تصریح کرد:این درحالی است که باید تسهیلات کافی با اقساط کمتر به افراد پای کار دادهشود.
صادقی تحصیل کرده رشته نقشهبرداری است اما به علت علاقهاش به پرورش ماهی که از کودکی به آن پرداخته به مدت ۹ سال است با مجوزی که گرفته در این حوزه فعالیت مداوم دارد و افرادی را نیز آموزش داده تا منبع درآمدی هرچند ناچیز به صورت شغل خانگی برای خود داشتهباشند.
پرورش ماهیان زینتی رونق خوبی داشت
وی با اشاره به رونق بازاری که پرورش ماهیان زینتی تا ۲ سال و نیم پیش داشت ، گفت: از زمان کودکی هنگامی که سال سوم دبستان بودم یک نوع ماهی به اسم گوپی را از بازار خریده و در خانه به تکثیر آن میپرداختم و به همکلاسیها و بچههای محله میفروختم.
وی افزود: این کار را تا به حال ادامه دادهام و تا ۲ سال پیش هم انواع مختلف ماهی تا ۱۰ گونه را پرورش میدادم و در کنار آن ماهیان دیگری که خریداری میکنم به فروش میرساندم.
پرورش دهنده و فروشنده ماهیان زینتی ادامه داد : تا مدتی پیش با یک نفردیگر همکار بودم اما اکنون به علت گرانی بازار و کاهش مشتریها به تنهایی همراه با خانمم که گاهی در این کار به من کمک می کند فعالیتم را ادامه دادهام.
درآمد پرورش ماهیان زینتی روز به روز کمتر میشود
وی با اشاره به اینکه کارگاه پرورش ماهی را نیز به فروشگاه انتقال دادهاست ، اظهار داشت: درآمد این کار روزبه روز در حال کمتر شدن است و نمی توان همانند قبل به پرورش گونههای زیادی از ماهیان پرداخت و باید به نگهداری چند گونه بسنده کرد.
صادقی گران بودن هزینههای آب و برق و واداراتی بودن غذای ماهی که باید در حال حاضر به چندین برابر قیمت گذشته خرید را علت به صرفه نبودن این کار از نظر اقتصادی ذکر کرد و به پرورش ماهیان ارزان قیمت که مشتری بیشتری دارد در حال حاضر اشاره کرد.
وی گفت: قبلا درآمدزایی این کار خوب بود و افرادی هم حداقل ۱۲ نفر به صورت خانگی با آموزشی که به آنها داده میشد با خرید یک آکواریوم و ۲ تا سه گونه ماهی در این حوزه فعالیت داشتند که خودم ماهیان پرورشی را از آنها خریده و در مغازه به فروش میرساندم اما الان چنین نیست و پرورش ماهی دیگر برای آنها نیز به صرفه نیست.
پرورش کاکتوس بعد از ۲ سال درآمد خوبی دارد
این پرورش دهنده ماهیان زینتی به پرورش و نگهداری گیاه کاکتوس هم مشغول است و بازار و درآمدزایی آن را بهتر از ماهی ذکرکرد و یادآور شد : پرورش کاکتوس هزینه بر بوده و به فضای بیشتری نیاز دارد ، بازدهدهی آن نیز یکسال و نیم به طول میکشد ولی بعد از آن سود خوبی دارد.
وی افزود: درحال حاضر در وسعت کوچکی حدود هشت درچهارمتر مربع که به صورت خانگی دراختیار دارم به پرورش کاکتوس نیز همراه با خانمم اشتغال داریم .
وی که در کنار پرورش ماهی و کاکتوس یک شغل اصلی هم دارد ، میزان سرمایه برای شروع کار پرورش ماهیان زینتی و داشتن فروشگاه را ۷۰ تا ۸۰ میلیون و سرمایه راه اندازی یک گلخانه ۳۰۰ متری را نیز ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان و همراه با هزینه بذر و داشتن زمین ۱۵۰ میلیون تومان ذکر ذکر کرد.
کرونا به پرورش ماهیان زینتی هم خسارت زد
پروش دهنده ماهیان زینتی و گیاه کاکتوس خسارت دیدن در زمان شیوع کرونا به علت تعطیلی واحدهای صنفی را هم یادآور شد و گفت : به علت نبودن نام فروش ماهی در لیست مشاغل نتوانسته از تسهیلات حمایتی کرونا استفاده کند.
وی تصریح کرد: زمان شیوع کرونا همزمان با ماههای رونق بازار ماهیان زینتی و فروش گیاه کاکتوس بود که از اسفند ماه تا اردیبهشت میباشد.
صادقی درادامه به ارتباط داشتن با واحد ترویج جهاد کشاورزی و استفاده از آموزشدهی کارشناسان آن به خصوص خانم سمیه اسماعیلی کیا اشاره کرد.
به گفته کارشناس شیلات جهاد کشاورزی میبد ۱۰ نفر پرورش دهنده ماهیان زینتی در میبد فعالیت دارند و تولید کننده ۲۰۰ هزار قطعه ماهی زینتی در طول سال هستند.
عبدالمجید آقایی افزود: با شیوع کرونا و عدم بهرهمندی از تسهیلات از این تعداد افراد در حال حاضر سه تا چهار نفر فعالیت دارند.