سید عماد الدین حسینی متولد سال 1368 یزد و ساکن شهرستان میبد ، سال 81 که در دوره راهنمایی تحصیل می نموده به دعوت رئیس انجمن خوشنویسان میبد آقای سید علیرضا افخمی به کلاس های انجمن خوشنویسان دعوت می شود.
وی به فراگیری این هنر ادامه داد و در دوره دبیرستان حائز چندین مقام گردید و در سطح استان اول شد.
این هنرمند مدرک کارشناسی فقه و حقوق را از دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین دریافت نمود و دوره کارشناسی ارشد خود را در رشته حقوق خصوصی در دانشگاه آزاد میبد گذرانده است .
آنچه در این جا ارائه می شود ، گفتگویی است که با این هنرمند خوشنویس میبدی صورت گرفته است :
چگونه به هنر خوشنویسی علاقمند شدید؟
معلم کلاس اول دبستان با پهنای گچ الفی نستعلیق بر روی تخته نوشت تا تدریس را شروع کند ، من نیز آن حرف را در دفترم نوشتم اما این کجا و ان کجا !
سعی می نمودم به صورت دو خط و با دو مداد طوری بنویسم که مانند آنچه معلمم نوشته بود، بشود ، البته در خانواده هم برادرم و هم پدر بزرگم به خوشنویسی می پرداختند و با این هنر آشنا بودم.
از روی کتاب هایی که خوشنویسی داشت تمرین میکردم و از کلاس سوم دبستان بود که در مدرسه به خوشنویس بودن معروف شدم .
چه تعریفی از هنر دارید ؟
تعریف هنر کار دشواریست تعاریف ارائه شده مانند ساخت اثری انسانی که بر عواطف و احساسات انسان تاثیر گذارد و یا همزمان حاوی پیامی باشد تمام هنر را در بر نخواهد گرفت و لازم است تعریفی داشت که هم جامع باشد و هم مانع .
به نظرم هنر جدای از تعریف آن ، دنیایی است به غیر از دنیای معمولی آدمها شاید شبیه یک ساختمان ،که وقتی از بیرون به آن مینگرید ، یک در و یک بنا را می بینید ولی از بیرون همه چیز با درون متفاوت است،تا وارد نشوید و خودتان تجربه نکنید به درک درستی از آن نخواهید رسید.
زمانی که به حیطه هنر وارد می شویم ، دنیایی را می بینیم که می تواند بسیار بر دنیای عادی انسانها اثر بگذارد و یاریشان کند.
هنر در تسلط و شناخت افراد نسبت به خود و پیرامون خودشان بسیار موثر است، با پرداختن به هنر خیلی از درد ها به سراغمان نخواهد آمد بخصوص دردهای روحی ، همچنین شخصیت فرد را می سازد.
باید در این وادی شد و به قدرت شگفت انگیز هنر دست یافت ، قدرتی که نهال عشق را در درون هنرمند به درختی تنومند تبدیل می کند .
در این جهان وادی ها و مسیرهای متفاوتی برای رسیدن به کمال و درک عمیق تر زندگی وجود دارد که اکثرمان با بی توجهی از آنها عبور می کنیم ، وادیهای زیادی هست که هنوز ناشناخته اند اما باید گفت وادی هنر وادی مشخص و معینی است و حیف است که کسی بدان وارد نشود و در یک قدمی آب از تشنگی بنالد.
آیا پیش زمینه ای هم از هنر خوشنویسی داشتید ؟
قبل از اینکه به مدرسه روم ، برادرم را می دیدم که به خوشنویسی مشغول است ، پدربزرگم مرحوم احمد آقا صلاحی نیز که مدتی پیش مراسم بزرگداشت ایشان برگزار شد ، خوشنویس بودند ، بعد از آن هم که محبت های آقای افخمی و لطف ایشان که جای بسی تشکر دارد ، باعث شد هر روز عشق من به خوشنویسی عمیق تر شود.
اساتید شما در زمینه هنر چه کسانی بودند؟
در انجمن خوشنویسان میبد در کلاس آقای سید علیرضا افخمی رئیس انجمن و همچنین آقای سجاد مهری که آن زمان در میبد تحصیل می کردند شرکت کردم ،خط نسخ عربی را نیز نزد آقای حاجی حسینی مشق نمودم.
در شهر قزوین که به پایتخت خوشنویس ایران و خاور میانه شهرت دارد ، به مدت سه سال در مکتب استادی به تمام معنا هنرمند و عارف ، استاد علی اکبر پگاه قزوینی به یادگیری مشغول شدم ، بعد از اتمام دوره کارشناسی و گذراندن دوره سربازی در سیرجان به یزد برگشتم و نزد استادی که قبلا هم افتخار شاگردیشان را داشتم استاد محمود رهبران (انسانی با اخلاق ،افتاده،آزاده و به نهایت وارسته و زیبا اندیش ) ادامه مسیر می دهم.
در مورد سبک های خوشنویسی و سبک خودتان بگوئید .
تاریخ حدودا پانصد ساله نستعلیق در هر دوره شاهد ظهور یک سبک و شیوه ایی بنا به مقتضیات زمان و حس زیبایی شناختی هنرمندان بوده است به عنوان مثال در دوره صفویه خوشنویسانی چون علیرضا عباسی و یا بزرگترین خوشنویس ایران یعنی میر عماد الحسنی ، خود دارای سبک مخصوص به خودبودند و تا به امروز خوشنویسانی به تقلید یا تاثیر از این اساتید مشق میکنند تا انکه به دوره قاجار میرسیم و ستارگانی دیگر چون میرزا غلامرضا اصفهانی ومیرزامحمد رضا کلهر در آسمان خوشنویسی ایران ظهور می کنند که هر یک سبکی متفاوت را بنیان می نهند اما در رعایت اصول و شاکله خط و رعایت تناسبها با هم مشترکند.
در دوران کلهر چاپ سنگی رونق گرفت ولی کار چاپ با مشکلی روبرو بود و آن چاپ نشدن قسمتهای نازک و ظریف خط در این نوع چاپ بود، کلهر این مشکل را با پر گوشت تر تراشیدن قلم نی رفع کرد تا نازکی های خط کمتر شود ، با این ابتکار کلهر توانست جایگاه خاصی در خوشنویسی بدست آورد استقبال خوشنویسان از این سبک رونق گرفت و امروزه نیز بسیاری از خوشنویسان از این سبک تاثیر پذیرفته اند .
برای من ، تمام سبکهای خوشنویسی جذاب است و چند سالی را صرف تمرین و مشق از روی سبک های مختلف کردم ولی اکثریت این کار را اشتباه می دانند.!
خوشنویسی شاید یگانه هنری باشد که در طبیعت شبیه و یا نمونه ای ندارد زیرا تماما زائیده فکر و ذهن بشر است.
جالب است این را نیز راجع به خط نستعلیق عرض کنم که این خط تفاوتی اساسی با سایر خطوط و هنر ها دارد ، بقول استاد دکتر جواد بختیاری از ابتدای خلقت بشر تا به حال هیچ دست و ذهن ساخته ای از بشر چون خط نستعلیق نبوده که تماما بر مبنای هندسه و نسبت های طلایی باشد و این ویژگی بتنهایی خود ارزش و عیار این هنر را در مقایسه با دیگر هنرها و ساخته های بشر نمایان میسازد.
چه مقامهایی را تاکنون کسب نموده اید و دارای چه مدرکی هستید ؟
از دوران دبیرستان دو یا سه مرتبه نفر اول استان شدم وهمچنین منتخب استان برای جشنواره بین المللی هنر های تجسمی بودم نفر سوم جشنواره خوشنویسی تعاون قزوین بودم و… اما زیاد نمی پسندم که با این هنر مسابقه بدهم ، زیرا هدف از پرداختنم به این هنر کسب آرامشی است که برایم به وجود می آید و به نظر من رسالت و هدف در این هنرکسب برتری نسبت به دیگری نیست بنابر این چند سالیست که در مسابقه و جشنواره ایی شرکت نکردم.
در حال حاضر مدرک فوق ممتاز را از انجمن خوشنویسان ایران دارم.
آیا به هیچ هنر دیگری به غیر از خوشنویسی پراداخته اید یا علاقمند بوده اید؟
در زمینه شعر، موسیقی و آواز سنتی بصورت محدود کار کردم ،متوجه ارتباط مستقیمی میان موسیقی سنتی با خط ایرانی شدم میتوان گفت بنیان و معیارهای خط ایرانی با موسیقی سنتی در یک راستا است و کاملا بهم مرتبط هستند.
مشوقی هم در پرداختن به هنر خوشنویسی داشتید؟
خانواده بخصوص مادرم بسیار همراهم بوده و هست ، اکثر بستگان خطی خوش دارند و این هنر برایشان جزو سواد و انچه باید در دوران تحصیل فرا بگیرند محسوب میشود ، البته همیشه همه چیز موافق نیست و باید خیلی از مشکلات را نادیده گرفت و تحمل کرد تا بخواسته و هدف اصلی رسید.
چون سر و کار شما با مرکب است ، می پرسم ؛ هیچ موقع بر سر کثیفی که در نتیجه کارتون به وجود می آمد درمنزل دعوایتان می کردند؟
مادرم در این مسیر خیلی همراهم بود ، اتاقی در منزل داشتم که کارهایم را آنجا انجام می دادم و از همه نظر خانواده همراه بودند.
آیا هنر خوشنویسی را می توان به عنوان یک شغل برگزید و از آن کسب درآمد نمود ؟
اصل هنر عشق است ، اما کسانی می توانند از هنر کسب درآمد کنند که هوش مالی داشته باشند ، حتی با سطوح مقدماتی هنر می توانند کسب درآمد کنند ولی باید گفت کسی که پا در ورطه هنر می گذارد ، آنقدر دنیای هنر را بزرگ می یابد که جنبه مالی آن در نظرش چندان ارزش پیدا نمی کند ،حتی اگر فرد نیازمندی هم باشد ولی اگر بدنبال کسب درآمد هم باشد قطعا شدنی است.
گر در طلب گوهر کانی ،کانی ور در طلب لقمه نانی ،نانی این نکته ی رمز اگر بدانی ،دانی هر چیز که در جستن آنی ،آنی
انتظار و درخواست شما از مسئولین چیست ؟
کسی که مسئول است، خودش را مسئول میداند ، حیطه کاریش مشخص است و وظایفش را بخوبی میداند و تلاش دارد به نحو احسن در آن انجام وظیفه نماید ، انتظار و درخواست مربوط به زمانی است که مسئولین کار خود را به بهترین نحو انجام می دهند ، آن وقت یک درخواست اضافه ایی را می توان مطرح نمود ، تنها انتظارم انجام وظایفشان است و اینکه اگر کاری از دستشان در راستای وظایفشان ساخته نیست استعفا دهند.
توصیه شما به کسانی که می خواهند در عرصه هنر خوشنویسی ورود پیدا کنند ، چیست؟
هنریست بسیار شیرین ولی باید کم توقع و با پشتکار بود و از مسیر لذت برد ، چون به نقل از حضرت استاد امیرخانی ، قله ایی وجود ندارد و همه رهروی این مسیریم ، ممکن است افراد از ابتدا شوق و ذوق زیادی نداشته باشند و به اصطلاح برای گذران اوقات فراغت وارد این عرصه شوند ، اما کسانی که قلب و دل زنده ای دارند و احساسشان تقویت شده است سریع تر به ارزش وجود هنر در زندگیشان پی میبرند و دیگر جدایی از هنر برایشان سخت می شود .
در زمینه خوشنویسی هم کسی که علاقمند باشد ، خود هنر خوشنویسی، در طی مسیر گنج هایی به وی میدهد که هنرجو را پاداش کافیست و چه بسا که ساعتها به این هنر بپردازد و گذر زمان را درک نکند.
از فعالیت خودتان در زمینه تدریس هنر خوشنویسی بگوئید.
به لطف و پیشنهاد رئیس انجمن خوشنویسان میبد حدودا از سال 86 مشغول به تدریس در انجمن خوشنویسان میبد شدم ، همچنین در قزوین و سیرجان بصورت مقطعی و خصوصی کلاس داشتم.
چه استفاده ای از هنر خوشنویسی می شود ؟
از هنر خوشنویسی قبل از رونق گرفتن بازار چاپ و کامپیوتر ، بیشتر به صورت کاربردیو روزمره استفاده می شد ، اما در حال حاضر ممکن است بعضی ایراد بگیرند که کامپیوتر بازار خوشنویسی را کساد کرده ، اما بدین صورت نیست ، بلکه برعکس این امر موجب شده که دیگر کارهای سطح پایین به یک خوشنویس پیشنهاد نشود و ارزش خط و خوشنویسی بسیار از قبل بیشتر شود.
سخن پایانی شما ؟
از معلم مهربان و خوش ذوق کلاس اول دبستانم جناب آقای صفایی بینهایت ممنونم، همچنین از اساتید عزیزم آقایان رهبران، پگاه قزوینی، مهری،حاجی حسینی و جناب افخمی که نه بمانند معلم و شاگرد که برادرانه حامی من بوده اند ، بسیار سپاسگزارم .
امیدوارم دانش و فرهنگ ما مانند گذشتگان باعث فخر ایران زمین باشد و آیندگان از دوره ی ما به عنوان دوران افول ارزش ها، فرهنگ و هنر وعلم یاد نکنند.
هنر و اخلاق عماد جان حسینی همواره زبانزد خاص و عام بوده وهست.بدون تردید اینروزها شروع درخشش ستاره ای جوان و با اخلاق در خطه ی یزد هست. در آینده بسیار بیشتر از این به تو خواهیم بالید عماد عزیز.بی نهایت دوستت داریم و در قلب ما جاداری
بینهایت ممنونم از ذره پروری دوست هنرمند و مهربانم جناب نظیری عزیز مرحمت عالی مستدام